Mobiel solliciteren: solliciteer waar en wanneer jij wilt!
- Pascal Joore
- 11 juli 2017
Wist je dat we gemiddeld 221 keer per dag gebruikmaken van onze smartphone? Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Wie start er tegenwoordig ’s ochtends nog de computer op om e-mails of social media updates te checken? Dit doen we bijna allemaal gewoon met onze telefoon.
Je ziet dat de activiteiten die we eerst voornamelijk op de computer uitvoerden, zich hebben verplaatst naar de mobiele telefoon. Hierbij kun je denken aan mobiel bankieren, het beantwoorden van e-mails én ook solliciteren gebeurt steeds vaker via de smartphone.
Cijfers
Uit een onderzoek naar mobiel solliciteren, blijkt dat we twee jaar geleden onze smartphone nog niet gebruikten om te solliciteren, maar om vacatures te bekijken. Een jaar later is hier een verandering in te zien. Er wordt nu steeds vaker via de mobiele telefoon gesolliciteerd.
Solliciteren via je mobiel is toch nét even anders dan solliciteren via de computer. Waar moet jij als sollicitant rekening mee houden als je mobiel gaat solliciteren? Hoe vergroot jij de kans op een sollicitatiegesprek? Daar geven we in dit blog antwoord op.
Gebruiksvriendelijkheid Voordat je online je zoektocht start, kun je van tevoren online kijken welke vacaturebanken over een sollicitatie-app beschikken. Apps maken het makkelijker om mobiel te solliciteren, omdat de software speciaal ontworpen is voor de smartphone. We geven je een aantal voorbeelden:
#1 Jouw LinkedIn account fungeert als je cv
Hoera! Je hebt een geschikte vacature gevonden en je wilt solliciteren. De stappen om te solliciteren kunnen per app verschillen. Houd er rekening mee dat de vacature apps het voor jou als sollicitant zo laagdrempelig mogelijk proberen te houden. De kans is groot dat de app waarmee je solliciteert een ingebouwde LinkedIn-koppeling heeft. Hiermee worden de gegevens van jouw LinkedIn profiel gebruikt voor de sollicitatie. Op die manier hoef je bijvoorbeeld geen cv meer te uploaden.
Om de kans op een succesvolle sollicitatie te vergroten, is het dus verstandig om van te voren je LinkedIn profiel bij te werken:
- Zorg voor een professionele profielfoto.
- Zorg dat jouw werkervaring up-to-date is.
- Zorg dat je contactgegevens kloppen.
- Vraag een (ex)collega of hij/zij jou wil aanbevelen op LinkedIn. Een aanbeveling is een korte samenvatting, waarin iemand anders jouw karakter, competenties en werkwijze beschrijft.
#2 Sla je curriculum vitae online op
Wanneer je mobiel solliciteert, is het van belang dat jij je curriculum vitae paraat hebt. De meeste mobiele apps bieden de mogelijkheid om tijdens het sollicitatieproces je cv vanuit de cloud te uploaden.
Voorbeelden waar je je cv makkelijk kunt opslaan zijn:
- Google Drive
- iCloud
- Dropbox
Bekijk voordat je je cv upload nog een keer zorgvuldig naar het document:
- Bestudeer deze infographic en beslis of je een traditioneel cv kiest of overstapt naar een modern cv.
- Schakel je netwerk in en verrijk je cv met de feedback van anderen.
- Neem de opbouw van je cv nog eens goed onder de loep schrap waar nodig overbodige informatie.
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
#3 Haal het maximale uit e-mail
E-mail is niet weg te denken uit het sollicitatieproces. Bevestigingen, uitnodigingen en vacature alerts ontvang je over het algemeen allemaal via e-mail. Het voordeel van je smartphone is dat je direct een notificatie krijgt zodra je een bericht ontvangt. Op die manier kun je direct reageren, waar en wanneer jij wilt.
Toch zijn er een aantal voor- en nadelen van mobiel gebruik bij het solliciteren. Om er het maximale uit te halen, geven we een aantal tips:E-mail alert
Wil je continu op de hoogte blijven van nieuwe vacatures binnen jouw functiegebied? Een aantal mobiele vacaturebank apps maken dit mogelijk doordat je een e-mail alert in kunt stellen.
E-mail de vacature naar jezelf
Het kan zomaar zijn dat je onderweg bent naar je beste vriendin bent en dan kom je ineens een leuke vacature tegen. Op dat moment komt het dus niet uit om er goed voor te gaan zitten. De ideale oplossing is dan om de vacature (vanuit de app) naar jezelf te e-mailen. Zo kun je op een later moment in alle rust de vacature op je gemak bestuderen.
Elektronische handtekening
Typen op een mobiele telefoon is helaas niet zo gemakkelijk als op een computer. Velen zien dit als een excuus om bijvoorbeeld de aanhef weg te laten of af te sluiten met Gr, Jan. Om snel te kunnen reageren via mobiel en toch professioneel over te komen, kun je op voorhand een elektronische handtekening instellen.
Ga naar de e-mail app op je smartphone en formuleer een professionele handtekening die op zijn minst jouw naam en telefoonnummer bevat.
Wanneer je tijdens het solliciteren gebruik maakt van verschillende apparaten, is het belangrijk om te weten dat je op elk apparaat jouw elektronische handtekening dient in te stellen (dus op je desktop, tablet én mobiele telefoon).
Voorbeeld: Met vriendelijke groet,
Naam Achternaam Huidige functie +316 12 34 56 78 naam@email.com Straatnaam 1 1000AA Plaatsnaam
#4 Solliciteren via WhatsApp
Een andere opkomende trend in sollicitatieland is solliciteren via Whatsapp. Whatsapp is het meest gebruikte communicatiemiddel onder Nederlanders (bron) en wordt steeds vaker ingezet in de zakelijke wereld. Wanneer er een mobiel telefoonnummer bij de vacature staat, kun je een poging wagen. Solliciteren via WhatsApp brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo kun je bijvoorbeeld een video pitch opnemen. Hiermee kun je direct laten zien wat je in huis hebt. Denk bijvoorbeeld aan het presenteren van je verkoopvaardigheden als je solliciteert op een functie van verkoopmedewerker. Kijk van tevoren wel of de video bijdraagt aan de boodschap die je wilt overbrengen.Aandachtspunten voor het opnemen van een videosollicitatie:
- Houd de video kort (ongeveer een minuut).
- Gebruik je creativiteit door de video bijvoorbeeld op te nemen in een omgeving die relevant is voor de functie waarop je solliciteert.
- Zorg voor de juiste kleding en let op je (non-)verbale taalgebruik.
Meer informatie over het maken van een video pitch vind je hier.
Solliciteren via je mobiele telefoon
Mobiel solliciteren komt steeds vaker voor en de kans is groot dat het in de toekomst de norm wordt. Om de kans op een sollicitatiegesprek te vergroten, is het belangrijk dat jouw LinkedIn profiel up-to-date is en dat je je cv online beschikbaar hebt. Stel daarnaast een professionele elektronische handtekening in en probeer ook eens via Whatsapp te solliciteren!Stelling: mobiel solliciteren is de toekomst! Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!
object(stdClass)#4075 (3) { ["status"]=> int(401) ["error"]=> string(8) "sequence" ["msg"]=> string(21) "Sequence is not valid" }
0 Reactie op "Mobiel solliciteren: solliciteer waar en wanneer jij wilt!"