Cadeaus geven op het werk: do’s en don’ts

 • Natasja van Wijk
 • 5 december 2023

Met de feestdagen in het vooruitzicht, begint voor veel mensen de zoektocht naar cadeaus. Niet alleen voor familie en vrienden, maar soms ook voor collega's op het werk. Cadeaus op het werk zijn een mooie manier om feestelijke momenten te vieren.

Er zijn echter wel enkele etiquetteregels en overwegingen die je in gedachten moet houden om ervoor te zorgen dat je collega's zich gewaardeerd voelen, zonder ongemakkelijke situaties te creëren. In dit blog bespreken we de do's en don'ts bij het geven van cadeaus op het werk.

Wanneer geef je cadeaus op het werk?

Op de werkvloer zijn er verschillende gelegenheden waarbij het geven van cadeaus een mooie traditie is. Hier zijn enkele momenten waarop het geven van cadeaus op het werk gepast is:

 • Het vertrek van een collega
 • Collega gaat met pensioen
 • Een huwelijk
 • Een verjaardag
 • Jubileum collega
 • Sinterklaas- of kerstviering

Do’s en don’ts bij het geven van cadeaus op het werk

Nu we een idee hebben over wanneer het gepast is om cadeaus op het werk te geven, is het belangrijk om aandacht te schenken aan de manier waarop dit wordt gedaan. We geven drie aanbevolen do’s en vier te vermijden don’ts die je helpen bij het geven van cadeaus op de werkvloer.

Don’t: Onderscheid maken tussen collega’s

Of je nu een betere band hebt met bepaalde collega’s of niet, zorg ervoor dat je geen voorkeursbehandeling geeft. De ene collega een groot cadeau geven bij zijn of haar verjaardag en de ander niet, zorgt voor een gevoel van ongemak. Cadeaus moeten een bron van verbinding zijn, niet van verdeeldheid.

Ben je vrienden met een collega buiten kantoor? Geef het cadeau dan ook buiten kantoor, zodat je niet de indruk wekt dat je bepaalde collega's voortrekt op basis van persoonlijke relaties.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Do: Gepersonaliseerde cadeaus geven

Door gepersonaliseerde cadeaus te geven aan je collega's, laat je zien dat je de moeite hebt genomen om iets speciaals te kiezen. Gepersonaliseerde cadeaus voegen een persoonlijk tintje toe en versterken de onderlinge banden.

Unieke cadeaus blijven langer in het geheugen van de ontvanger en hebben meer impact dan standaard cadeaus. Ze tonen aan dat je de tijd hebt genomen om iets te vinden dat echt bij de persoon past. Voorbeelden van gepersonaliseerde cadeaus zijn:

 • Gepersonaliseerde kalender met foto’s
 • Bedrukte mokken met een speciale boodschap
 • Bureauaccessoires met de naam van de collega erop

Don’t: té persoonlijke cadeaus

Respecteer de grens tussen zakelijke en persoonlijke relaties bij het kiezen van cadeaus op het werk. Items die op het lichaam gedragen worden, zoals kleding, parfum of sieraden kunnen als te intiem worden ervaren.

Ook hele dure geschenken kunnen ervoor zorgen dat mensen zich ongemakkelijk voelen, of worden gezien als een manier om invloed uit te oefenen, wat de professionele sfeer verstoort.

Do: Een groepscadeau

Een goede manier om een cadeau niet te persoonlijk te maken, is door een groepscadeau te geven.

Zorg ervoor dat iedereen de mogelijkheid heeft om ideeën in te brengen, en erken ook alle bijdragen binnen de groep. Het is echter belangrijk dat niemand zich verplicht voelt om deel te nemen. Wellicht kent niet iedereen de collega even goed, of niet iedereen is financieel in staat om bij te dragen op hetzelfde niveau.

Voorkom ongemakkelijke situaties en zorg ervoor dat het geven van groepscadeaus een leuke, positieve ervaring blijft waar niemand zich buitengesloten of verplicht voelt.

Don’t: Geld geven

Het geven van (contant) geld kan verkeerd geïnterpreteerd worden. Een alternatief als je de ontvanger zelf het cadeau wil laten uitzoeken, is een cadeaubon. Dus, tenzij je een hogere functie hebt en een werknemersbonus wilt geven, is het geven van geld geen goed idee.

Do: Voeg een boodschap toe aan het cadeau

Personaliseer het cadeau door een handgeschreven boodschap toe te voegen. Vertel waarom je de collega waardeert, wat je waardeert aan zijn of haar bijdragen, waarom je het cadeau geeft of hoe en wanneer ze het kunnen gebruiken. Een oprechte boodschap maakt het cadeau een stuk waardevoller.

Don’t: Cadeaus geven aan een baas of manager

Vermijd het geven van cadeaus aan personen met verantwoordelijkheid of macht, zoals jouw manager, vooral rond de tijd van functioneringsgesprekken. Het risico bestaat dat mensen dit als slijmen of manipulatie zien. Houd de professionele grenzen in acht en focus op gelijkwaardige relaties met collega’s.

In het geval van speciale gelegenheden, zoals een verjaardag of jubileum, is het dan wel weer leuk om een cadeau te geven. Maar ook hierbij geldt: een groepscadeau is vaak passender dan in je eentje iets geven.

Cadeaus op het werk

In dit blog hebben we de do's en don'ts bij het geven van cadeaus op het werk gegeven. Het uitwisselen van geschenken kan een waardevolle manier zijn om waardering te tonen en de teamgeest te versterken. Door rekening te houden met de hier besproken tips, hopen we dat jouw cadeau-uitwisseling op het werk een positieve en plezierige ervaring wordt tijdens deze feestelijke periode.

Vraag: Wat zijn jouw ervaringen met cadeau-uitwisselingen op het werk?

Deel jouw verhalen en inzichten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "Cadeaus geven op het werk: do’s en don’ts"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent