5 trends op de arbeidsmarkt die in 2016 jouw zoektocht naar werk beïnvloeden

 • Pascal Joore
 • 1 december 2015

Hoewel de arbeidsmarkt aantrekt, blijft de concurrentie onder werkzoekenden hoog in 2016. Het belang om als (passief) werkzoekende op de hoogte te blijven van de trends op de arbeidsmarkt blijft daarmee groot.

Net als alle andere jaren zal ook 2016 zorgen voor verandering. De verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt en de technologische ontwikkeling zullen bepalend zijn voor de trends die we gaan zien.

Wat kun jij als werkzoekende verwachten in 2016? Wat mag je zeker niet missen? En waar liggen de kansen?

#1 Passief is het nieuwe actief

Het wordt steeds normaler om ergens voor een korte periode te werken. De nieuwe generatie werknemers verandert elke 2 à 3 jaar van baan. Het personeelsbestand rouleert dus steeds sneller. Dit levert allerlei voor- en nadelen op voor de werknemer, maar ook voor de werkgever.

Enerzijds heb je als werknemer meer controle over je carrière, doe je sneller ervaring op en kun je beter ontdekken welk beroep echt bij je past. Anderzijds vergt de jobhobtrend meer flexibiliteit. Iets waar niet iedereen tegen opgewassen is.

Als werkgever betekent deze trend dat je beter je best moet doen om talent te behouden, maar het maakt het ook makkelijker om mensen bij andere bedrijven weg te halen.

Deze trend heeft er dus voor gezorgd dat de drempel om ergens te vertrekken vele malen lager is dan 10 of zelfs 5 jaar geleden. En de wereld van het internet speelt hier op in.

Online platformen bieden steeds meer mogelijkheden voor werkgevers en recruiters om passief werkzoekenden te benaderen. Je zult zelf ongetwijfeld weleens verleid zijn door een vacature op LinkedIn, terwijl je prima op je plek zat bij je toenmalige werkgever.

Wat dit voor jou als (passief) werkzoekende betekent?

Dat het belang van online participatie in 2016 toeneemt. Steeds meer recruiters zijn namelijk vastberaden om te jagen op passieve kandidaten.

Dit betekent dat ieder moment een recruiter bij jou aan kan kloppen met een vacature die jouw carrière naar een hoger niveau kan tillen.

De kans dat een recruiter daadwerkelijk bij je aanklopt, hangt echter af van je vindbaarheid. Het is geen vereiste om actief deel te nemen aan allerlei Social Media (hoewel dit wel positief kan bijdragen aan jouw online voorkomen), maar op zijn minst een LinkedIn-account hebben is wel noodzakelijk.

Voorkom dat je in de toekomst kansen misloopt en optimaliseer je LinkedIn profiel met behulp van deze handleiding!

#2 Video recruitment groeit door

Het wordt steeds normaler om een eerste kennismakingsgesprek plaats te laten vinden via een online video chat. De reden hiervoor is dat het simpelweg minder tijd en moeite kost voor beide partijen. Daarnaast heeft iedereen tegenwoordig wel een apparaat waar een camera in verwerkt zit.

Een andere ontwikkeling op het gebied van video recruitment is het opnemen van een video pitch als aanvulling op de motivatiebrief. Het afgelopen jaar hebben een aantal bedrijven de mogelijkheid om een video op te nemen toegevoegd aan de website. We verwachten dat in 2016 veel bedrijven zullen volgen.

Het grote voordeel van een video pitch is dat je veel meer mogelijkheden hebt om jezelf te presenteren. Zo kun je onder andere jouw enthousiasme in een video veel beter tonen dan op papier.

Toch hebben nog veel mensen moeite met het presenteren van zichzelf op video. Het is vaak confronterend om jezelf terug te zien en te horen op een video.

Vergeet echter niet dat het steeds gebruikelijker is om foto’s en video's van jezelf te maken en deze met iedereen te delen. Kijk maar naar de sterke groei van het aantal vloggers (video bloggers). De drempel om jezelf te filmen wordt dus steeds lager.

Dit betekent dat het aantal videosollicitaties zeer waarschijnlijk flink zal toenemen. De grote vraag aan jou is: meegaan met andere sollicitanten (jouw concurrenten op de arbeidsmarkt) of achterblijven?

#3 Visueel is actueel

De technologische ontwikkeling is onlosmakelijk verbonden aan onze manier van werk zoeken en solliciteren. Daar waar we vroeger nog een cv met de hand schreven en per post opstuurden, delen we tegenwoordig ons cv via Social Media met de rest van de wereld.

De meest recente ontwikkeling op het gebied van internet en technologie is dat alles steeds visueler wordt. Kijk maar naar de indeling van nieuwe websites en de toename in gebruik van apps als Pinterest en Instagram.

De reden waarom deze ontwikkeling plaatsvindt, is dat iedereen tegenwoordig toegang heeft tot een snelle internetverbinding.

Naast de video pitch die aan populariteit wint, is de moderne cv een andere opkomende trend in sollicitatieland. Een modern cv biedt meer vrijheid, waardoor je meer mogelijkheden hebt jezelf te onderscheiden.

Het is een effectief sollicitatiemiddel waarvan het gebruik in 2016 verder zal toenemen. Het kan dus zeker geen kwaad om te overwegen zelf een modern cv te maken.

Een interessante infographic over de transformatie van het traditionele naar het moderne cv vind je hier!

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4 Toenemende flexibilisering: meer freelancers, meer concurrentie

Iedere werkzoekende overweegt weleens om freelancer/zelfstandige te worden. Je beschikt over bepaalde kennis en vaardigheden en je hebt het gevoel dat je prima zonder baas aan de slag kunt.

Je hebt hier en daar al potentiële klanten rondlopen en je wilt je eigen uren kunnen indelen.

Dan hebben we goed nieuws!

Door de flexibilisering van de arbeidsmarkt maken steeds meer bedrijven gebruik van outsourcing. De vraag naar freelancers stijgt dus en zal dit in 2016 blijven doen (bron).

Je moet echter wel even onderzoek moeten doen naar de regio en branche waarin je freelancer wilt worden. In sommige regio’s/branches is de omzet namelijk afgenomen, omdat de concurrentie groter wordt en de freelancers dus gemiddeld minder uren werken.

In welke branche maak je de meeste kans?

De kansen liggen vooral in de IT branche. De helft van de IT bedrijven wil in de nabije toekomst namelijk meer diensten uitbesteden (bron). Slechts 6 procent geeft aan minder uit te willen besteden.

#5 Vacature apps

Tegenwoordig wordt voor elke handeling, elk product en elke dienst wel een app ontwikkeld. De trend zorgt ook in de HR wereld voor een aantal nieuwe spelers (voorbeeld).

Deze nieuwe spelers werken exclusief met een mobiele app en hier moet je rekening mee houden bij het zoeken naar vacatures.

Het is namelijk zo dat het plaatsen van vacatures voor bedrijven vaak gepaard gaat met hoge kosten. Een groot deel van de werkgevers en werving- en selectiebureaus kiezen dus slechts een aantal platformen uit om hun vacatures te publiceren.

Voor de werkzoekende betekent de opkomst van dergelijke apps dat je in 2016 niet alleen op meerdere vacaturesites moet zoeken, maar ook op apps.

Wie weet staat jouw droomvacature niet op de website waar je altijd zoekt.

Trends op de arbeidsmarkt, Solliciteren in 2016

De technologische ontwikkeling en de flexibilisering van de arbeidsmarkt zorgen voor nieuwe kansen en meer diversiteit bij het solliciteren.

Werkgevers, recruiters en ook sollicitanten hebben toegang tot meer kanalen en krijgen steeds meer vrijheid. Vrijheid die ruimte biedt voor creativiteit in de vorm van persoonlijke websites, videosollicitaties, moderne cv’s en ga zo maar door.

Enerzijds wordt het voor de werkzoekende makkelijker om authentiek te zijn, anderzijds vragen de ontwikkelingen om creativiteit en originaliteit.

Blijf op de hoogte van de trends door er zelf in mee te gaan. De uitspraak “stilstaan is achteruitgaan”, is in dit geval zeker van toepassing.

Haal er je voordeel uit, blijf op de hoogte van de trends op de arbeidsmarkt!

Stelling: De trends op de arbeidsmarkt dragen positief bij aan de kwaliteit van het sollicitatieproces

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

2 Reacties op "5 trends op de arbeidsmarkt die in 2016 jouw zoektocht naar werk beïnvloeden"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • wouter krempel
  • 26 december 2015

  IK heb het niet helemaal met de stelling eens. Ik vrees dat er te veel hap-snap werk gedaan wordt op deze manier. Ik heb zelf gemerkt dat je als sollicitant meer moet doorvragen naar het bedrijf en de inhoudelijkheid van de functie. Recruiters hebben nl al een bepaald beeld van je waarvan zij menen dat het bij jou en de functie hoort, mar daar kun je zelf nog wel eens een andere mening over hebben.

  • Mathilde Laros
  • 31 december 2015

  Hoe mooi en positief de kansen voor 2016 ook klinken, ik loop er in mijn sollicitatieproces toch nog vaak tegenaan dat een origineel CV niet op prijs wordt gesteld, gemeenten liever iemand uit de eigen gelederen hebben, thuiswerken niet wenselijk is en ga zo maar door. Een greep uit de laatste afwijzingen: u woont te ver weg, uw CV is niet uitgebreid genoeg, u heeft geen ervaring bij een gemeente, flexibele werktijden zijn niet mogelijk, bent u online actief? oh dat wist ik niet, u bent wel heel erg enthousiast… Ik ben supergemotiveerd en zeer enthousiast, nu die bedrijven nog…