5 redenen om jezelf te laten omscholen

  • Natasja van Wijk
  • 24 mei 2022

Ga jij al langere tijd niet meer met plezier naar je werk toe? Of heb je het idee dat je uitgegroeid bent in jouw vakgebied? Misschien is het dan tijd voor een carrièreswitch. Als je kiest voor een functie in een nieuw vakgebied, heb je de mogelijkheid om je om te scholen. In ons blog bespreken we wat omscholen is, hoe het verschilt van bijscholing, en geven we een aantal redenen waarom je kunt kiezen voor omscholing. 

Wat is omscholen?

Omscholen is jezelf opnieuw opleiden in een vakgebied, waar je nog niet eerder voor bent opgeleid. Wellicht ben je om bepaalde redenen niet tevreden met je huidige werkzaamheden en zou je graag willen switchen van baan, maar je hebt niet de kennis en kunde om het gewenste beroep uit te oefenen. Met een omscholing verdiep jij je in kennis die nieuw voor je is en word je opgeleid in een voor jou nieuw vakgebied. 

Omscholing is nauw verbonden met bijscholing, maar er zijn zeker verschillen. De overeenkomst tussen de twee is dat je bij zowel omscholing als bijscholing nieuwe inzichten verkrijgt en je verdiept in een bepaald beroep. Wanneer je kiest voor een bijscholing worden je vaardigheden en talenten van je huidige functie bijgespijkerd om zo mee te gaan met de ontwikkelingen op de werkvloer. Omscholing is dus echt gericht op een voor jou nieuwe functie.

Wanneer is omscholen iets voor jou?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij je wilt laten omscholen. Wij zetten een aantal belangrijke redenen voor je op een rijtje!

#1 Je bent niet tevreden met je huidige functie

Wanneer je niet tevreden bent met je huidige functie, beïnvloedt dat je mentale gezondheid op een negatieve manier. Behalve dat je de werkzaamheden tegen vindt vallen, is misschien het werk te zwaar voor je, zowel geestelijk als lichamelijk. 

Het is ook mogelijk dat je uit je huidige functie bent gegroeid. Als er geen mogelijkheid is om bij te scholen en dus door te groeien in je huidige functie, is omscholen misschien wel dé optie voor jou. Kost jouw werk je te veel energie? Zoek dan eens uit wat de mogelijkheden van omscholing zijn.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#2 Je hebt je oog al een tijdje op een andere functie

Het hoeft niet per se het geval te zijn dat je niet tevreden bent met je huidige functie om een andere functie interessant te vinden. Misschien denk je al een langere tijd na over een andere rol, die wellicht beter bij je past en waar je denkt meer voldoening uit te halen. Had je van kleins af aan al een droombaan voor ogen, maar durfde je de stap ernaartoe nog niet te zetten? Dan is dit wellicht het moment om voor omscholing te kiezen.  

Als een andere functie je echt tof lijkt, probeer het dan eens een kans te geven. Is deze functie niet haalbaar voor jou? Dan betekent dat niet dat het uitgesloten is. Jouw droombaan geeft een indicatie van de werkzaamheden die je aanspreken. Probeer te achterhalen wat je aanspreekt aan een bepaalde functie om erachter te komen naar wat voor uitdaging je op zoek bent en welke werkwaarden belangrijk voor je zijn. Als je dit duidelijk voor ogen hebt, ga dan op zoek naar een omscholingsprogramma dat je kansen op je ideale baan zal vergroten.     

#3 Je huidige functie heeft geen toekomstperspectief

De wereld om ons heen verandert en dat betekent dat functies ook veranderen. Dit betekent ook dat bepaalde beroepen langzaam aan het uitsterven zijn. De voornaamste redenen hiervoor zijn nieuwe technologieën, robotisering en automatisering. Oudere ambachtsberoepen zijn bijvoorbeeld steeds minder nodig, omdat deze processen gedigitaliseerd zijn. 

Denk je in je huidige functie geen toekomstperspectief meer te hebben of is het lastig om aan een baan te komen met je huidige opleiding? Door je om te laten scholen verhoog je de zekerheid op een baan met toekomstperspectief. Momenteel zijn er volop vacatures in de bouw, zorg en ICT. Wanneer je op functies solliciteert in deze sectoren heb je een goede kans om een baan te krijgen.

#4 Je huidige functie past niet meer in je leven

Een andere reden om je om te laten scholen is dat de functie niet meer matcht met jouw huidige of toekomstige privéleven. Je verwacht bijvoorbeeld een kindje en je huidige functie vereist veel tijd, waardoor je weinig tijd met je familie kan spenderen. Dit is een goede reden om op zoek te gaan naar een functie die wel bij je privéleven past en waardoor je meer prioriteit kunt geven aan andere dingen in je leven.

Verandert jouw leven maar verandert je huidige functie niet met je mee? Ga eens na wat omscholing voor je kan betekenen, om een functie te vinden die beter bij je leven past. 

#5 Je hebt de mogelijkheid tot omscholing

Misschien denk je bij omscholing wel meteen aan een vierjarige voltijdstudie. Is dat het nog wel waard? Zeker als je al wat ouder bent, is het minder rendabel om nog zo lang te studeren. Echter zijn de opties voor omscholing veel meer dan enkel jarenlang fulltime studeren. Als je kiest voor een duale of deeltijdopleiding heb je de mogelijkheid om naast de opleiding te werken of tijd vrij te maken voor andere dingen in je privéleven. Maar ook cursussen, trainingen, traineeships en andere activiteiten die je in staat stellen om de kennis en vaardigheden van een ander beroep te leren valt onder omscholing. 

Heb jij naast de tijd het geld niet voor omscholing? Kijk dan eens welke subsidiemogelijkheden er zijn. Met het STAP-budget bijvoorbeeld, kunnen zowel werkenden als werkzoekenden tot €1.000,- per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Als het geldaspect voor jou de reden is om je niet om te scholen, verlaagt het STAP-budget mogelijk de drempel om het toch te doen!

Kies je ervoor om binnen je huidige organisatie om te scholen naar een andere functie? Informeer dan bij je werkgever naar de mogelijkheden. Er zijn genoeg bedrijven die omscholing aanbieden om in te spelen op de veranderende markt. 

Wat is voor jou de reden tot omscholen?

Kies je voor een functie in een nieuw vakgebied? Door je om te laten scholen verdiep jij je in de kennis en kunde die bij je gewenste functie hoort. Er zijn verschillende redenen waarom jij zou kunnen kiezen voor omscholen. Het is mogelijk dat je niet tevreden bent met je huidige functie of de functie past niet meer in je privéleven. Als je huidige functie geen toekomstperspectief meer biedt, is het mogelijk om je te laten omscholen naar een beroep met veel kansen op de arbeidsmarkt. 

Ook als je al een langere tijd nadenkt over een andere functie, probeer het een kans te geven. Omscholen betekent niet alleen voltijd studeren, maar je kunt ook kiezen voor een ander traject, zoals een deeltijdopleiding of een cursus. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden wanneer je kiest voor omscholen, zoals het checken van de subsidiemogelijkheden. Zo haal jij het beste uit je omscholingstraject.

Stelling: Leeftijd speelt een belangrijke rol bij het kiezen van een omscholingstraject.

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "5 redenen om jezelf te laten omscholen"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent