10 leuke banen voor een dierenliefhebber

  • Iris Douwes
  • 4 oktober 2022

Vandaag is het dierendag, de dag waar we ons eigen beestje in het zonnetje zetten. In de zoektocht naar een nieuwe baan is het belangrijk dat je naar iets zoekt wat je écht leuk vindt, waar je passie voor hebt. Wanneer jouw passie het verzorgen van dieren is, waarom zoek je deze passie dan niet in een nieuwe baan? Vaak wordt er gedacht aan dierenverzorger of dierenarts. Er zijn echter veel meer beroepen die je kunt uitoefenen als je gek bent op dieren. In ons blog bespreken we 10 banen voor jou als dierenliefhebber! 

#1 Dierenartspraktijk

Een baan waar vaak aan wordt gedacht als het om dieren gaat is een baan als dierenarts. Een dierenarts behandelt zieke of gewonde dieren. Je moet echter hiervoor wel de master dierengeneeskunde afronden. Maar als je deze eenmaal hebt behaald dan kun je aan de slag als dierenarts. Als je deze studie te lang vindt, is er ook een optie als dierenassistent. 

Als dierenarts is iedere dag anders. En het leukste is dat je niet alleen met dieren werkt, maar ook met mensen. Je bouwt een duurzame relatie op met klanten en hun huisdieren. Zo komen jouw sociale, communicatieve en zorgzame eigenschappen allemaal tot uiting in dit beroep. Als dierenartsassistente ben je meer een baliemedewerker en ben je niet bevoegd om bepaalde handelingen uit te voeren, maar je komt wel in aanraking met de dieren die de praktijk bezoeken. 

#2 Boswachter

Als boswachter bewaak en zorg je voor een natuurgebied. Een boswachter zorgt ervoor dat bezoekers van het natuurgebied zich aan de regels houden. Als boswachter ben je lekker buiten aan het werk en zie je veel dieren in de natuur. Daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor het onderzoek naar dieren die in het bos leven. Ook ontmoet je mensen die met hun huisdieren het natuurgebied bezoeken. Een leuke baan in de buitenlucht waar je in aanraking komt met dieren. 

#3 Trimsalon 

Mocht je van goede verzorging en dieren houden dan is een trimsalon een mooie uitkomst. Je zorgt ervoor dat de dieren verzorgd de trimsalon verlaten. Als dierentrimmer kun je een opleiding volgen op het MBO. Deze opleiding duurt drie jaar. Hier leer je behandelings- en trimtechnieken, leer je rekening te houden met veiligheid, gezondheid en het omgaan met de klant. Als dierentrimmer is het belangrijk dat je behulpzaam, vriendelijk en perfectionistisch bent. Je kunt dit beroep zowel als zelfstandige uitvoeren als in loondienst. 

#4 Werken in de agrarische sector 

In de agrarische sector is er de mogelijkheid om elke dag met dieren te werken. Deze sector bestaat uit diverse deelsectoren: dierhouderij, zoals melkvee-, varkens- en pluimveehouderijen. Je kunt bijvoorbeeld boer worden en melkkoeien verzorgen. Mocht je niet het kapitaal hebben om boer te worden dan is agrarisch medewerker nog een optie. 

Een agrarisch medewerker ondersteunt de boeren in dagelijkse werkzaamheden op de boerderij. Een agrarisch medewerker werkt bijvoorbeeld bij een akkerbouwbedrijf, een veehouderij of bij een tuinbouwbedrijf. Dit is vaak wel wat meer eenzaam werk, maar jouw zorgzaamheid naar dieren kun je in deze job goed uiten. 

#5 Hondenuitlaatservice 

Nog een baan voor jou als dierenliefhebber is het uitlaten van honden. Je kunt de hondenuitlaatservice fulltime, parttime of naast je werk doen. Zo is het bijvoorbeeld naast je huidige baan mogelijk om ook nog met dieren bezig te zijn. Download bijvoorbeeld Rover. Dit is de nummer één app voor hondenoppas- en hondenuitlaatservice, voor echte dierenliefhebbers. 

#6 Asielmedewerker 

Als asielmedewerker werk je in een dierenasiel. Je komt continu in aanraking met dieren. Verwaarloosde dieren kun jij een beter leven geven door ze te verzorgen. Je bent onder andere verantwoordelijk voor het schoonmaken van de honden en katten verblijven, het uitlaten van de dieren en het toedienen van medicijnen. 

Ook ben je verantwoordelijk voor het baliewerk. Zo ben je in contact met zowel mensen als dieren. Vaak wordt dit beroep ook door vrijwilligers uitgeoefend, dus mocht je dit niet fulltime willen doen, kun je er ook voor kiezen om dit naast je werk te doen of in de weekenden.   

#7 Dierentrainer

Een dierentrainer is een niet alledaags beroep, maar hierin leer je meer over het gedrag en welzijn van de dieren. Het trainen van dieren is essentieel voor een goede dierenverzorging. Je bent een gedragstherapeut voor dieren. Voor dit beroep volg je de opleiding dierentrainer. Door zorgzaam, sociaal en communicatieve eigenschappen te gebruiken in dit beroep word je een goede dierentrainer, een ideale baan voor een dierenliefhebber!

#8 Werken in een dolfinarium en dierentuin

Indien je gaat werken in een dolfinarium of dierentuin heb je een inspirerende werkomgeving. Je hoeft hier niet eens aan de slag te gaan als dierenverzorger, maar je kunt ook terecht in de horeca of de retail. Zelfs dan ben je ook omringd door dieren en kom je in contact met mensen gedurende de dag. Een leuke combinatie voor jou als dierenliefhebber. 

#9 Werken in een kattencafé

Ben je dol op katten? Dan is een het werken in een kattencafé een ideale baan voor jou als dierenliefhebber. Je komt in aanraking met de katten en verzorgt deze, maar daarnaast werk je ook in de horeca. Hier kun je jouw communicatieve, sociale en zorgzame eigenschappen kwijt. Deze job kun je naast je studie doen, in de weekenden of zelfs als vaste baan. Bekijk hier de leukste kattencafés!

#10 Dierenstewardess

En de laatste baan voor een dierenliefhebber in ons rijtje is: Dierenstewardess. Als dierenstewardess help je met het vervoeren van dieren via de lucht. Ben je gek op vliegen en dieren? Dan is dit de ideale combinatie. Tijdens het vliegen zorg je ervoor dat de dieren veilig van A naar B worden vervoerd. Niet alleen huisdieren worden vervoerd, maar ook exotische dieren zoals dieren die naar een dierentuin gaan. In de Verenigde Staten hebben ze zelfs een vliegtuigmaatschappij speciaal voor dieren: Pet Airways.  

De leukste banen als dierenliefhebber!

Jij als zorgzame, sociale, flexibele en communicatieve dierenliefhebber kunt van je passie je werk maken. Zo heb je een aantal beroepen die je naast je baan kunt uitoefenen, zoals honden uitlaten, asielmedewerker als vrijwilliger of werken in een katten café. Mocht je elke dag bezig willen zijn met dieren, dan is het verzorgen van dieren, zoals een dierenarts, dierenstewardess, dierenarts of het werken in de agrarische sector een goede optie. Ben jij op zoek naar een combinatie van een ander beroep en het verzorgen van dieren, denk dan aan het werken in een trimsalon, als boswachter of het werken in een dierentuin of dolfinarium. Kortom, er zijn genoeg banen waarin jij je passie voor dieren kunt toepassen.

Heb jij van je passie je werk gemaakt? Laat het weten in de reacties!

0 Reactie op "10 leuke banen voor een dierenliefhebber"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent