Vastgeroest in je baan: zo ga je er het beste mee om!

  • Iris Douwes
  • 14 januari 2020
Je baan speelt een grote rol in je leven. Gemiddeld spenderen we 90.000 uur in ons leven aan werk. Indien je geen plezier meer haalt uit je werk is het onmogelijk om op de lange termijn je werk vol te houden. Het is daarom van belang dat je genoeg energie krijgt van je werk.
Als je jezelf niet meer betrokken voelt, je nauwelijks nog ontwikkelt en de groei er uit is, dan ben je redelijk vastgeroest in je baan. Lees in ons blog hoe je hier het beste mee omgaat!

Wanneer merk je dat je vastgeroest bent in je baan?

Het is heel gemakkelijk om je werk op de automatische piloot te doen als je al enige tijd werkzaam bent bij dezelfde werkgever in dezelfde functie. Indien je jouw werk op de automatische piloot gaat doen, laat je vaak onbewust je carrière dood bloeden.

Indien je de volgende dingen herkend, ben je aardig vastgeroest in je baan:

#1 Baankansen

Je hebt geen idee waar jouw baankansen liggen. Je kunt niet veel werkgevers opnoemen waar je zou kunnen werken met dezelfde vaardigheden die je nu uitoefent in je functie, omdat je totaal niet bezig bent met je persoonlijke ontwikkeling.

Aan de andere kant weet je ook niet welke capaciteiten je nodig hebt om snel een nieuwe baan te vinden. Je hebt geen idee waar de arbeidsmarkt momenteel behoefte aan heeft. 

#2 De tijd is vanzelf gegaan

Je hebt geen idee wat je de afgelopen jaren hebt gedaan, want de tijd is van zelf voorbij gegaan. Daarnaast is je cv ook niet meer up to date. Indien je moet gaan solliciteren is het belangrijk dat je een recent cv meestuurt.

De lezer kijkt maar enkele seconden naar je cv en je wilt niet onderop de stapel komen te liggen. Zorg dat je cv opvalt!

#3 Je haalt geen energie meer uit je werk   

Het werk wat je doet is standaard, je onderneemt geen nieuwe dingen en je bent niet bezig met ideeën waar je energie uithaalt. Zodra je naar huis gaat na je werk, sluit je jezelf af voor je werk. Daarnaast heb je geen zin om over je werk te praten, omdat jouw werk je totaal niet interesseert. Ook heb je het idee dat geen enkele baan leuk is. Je bent vooral bezig met andere dingen die niet met je werk te maken hebben, zoals vakanties, feestjes in het weekend, verschillende hobby’s of zelfs je pensioen.

Risico’s

Indien je vastgeroest bent in je baan kan dit leiden tot een te lage werkdruk en verveling. Bij een te lage werkdruk nemen bevlogenheid en betrokkenheid af.

Om energie uit je werk te halen en met plezier naar je werk te gaan zijn bevlogenheid en betrokkenheid bij je werk erg belangrijk. Daarnaast heeft verveling ook een negatief effect op je productiviteit. Een lage productiviteit kan leiden tot stress, frustraties, je niet lekker in je vel voelen en mogelijk zelfs tot ontslag. Lees hier tips om je productiviteit op het werk te verhogen!

Ook gaat je zelfvertrouwen omlaag als je jouw werk op de automatische piloot doet. Het is voor jou normaal dat je jouw werkzaamheden uitvoert en je ziet niet meer de toegevoegde waarde van het werk wat je doet. Tevens is het dood laten bloeden van je carrière schadelijk voor je eigen ontwikkeling. Je haalt geen voldoening meer uit je baan en ziet er steeds meer tegen op om naar je werk toe te gaan.

Doe iets!

Als je het gevoel hebt dat je vastgeroest bent in je baan of dat je omgeving laat merken dat ze twijfelen of je het nog wel echt naar je zin hebt op je werk, is het belangrijkste dat je iets doet. Het klinkt logisch, maar het kan moeilijk zijn om een stap te zetten als je al enige tijd zit vastgeroest.

Het is van te voren belangrijk dat je weet wat je wilt veranderen om van de automatische piloot af te stappen. Wellicht wil je een totale carrièreswitch, een andere functie bij dezelfde werkgever of jezelf ontwikkelen binnen je eigen functie.

Bedenk eerst voor jezelf wat voor soort werk bij je past, wat je kunt, maar vooral waar jij jezelf prettig bij voelt. Ga na wanneer jij werkgeluk ervaart.

Vervolgens is het van belang dat je met je werkgever in gesprek gaat over het probleem dat je ervaart. Stel hem of haar op de hoogte dat je vastgeroest bent in je baan en dat je een stap wilt maken om je carrière niet te laten doodbloeden.

Je werkgever krijgt hoe dan ook te maken met de gevolgen van jouw carrièrestap. Ga het gesprek aan, lees hier tips hoe je een moeilijk gesprek voert met jouw werkgever!

Persoonlijke ontwikkeling binnen je eigen functie

Als je jezelf wilt ontwikkelen binnen jouw eigen functie is het belangrijk dat je uitzoekt of jouw werkgever ook hiervoor openstaat. Verdiep jezelf daarom in de ontwikkelingsmogelijkheden van je functie. Bekijk of er een opleiding, cursus of training is die je kan volgen om jezelf te ontwikkelen.

Bij sommige bedrijven is er zelfs een opleidingsbudget om jezelf te ontwikkelen. Bespreek dit met je werkgever en kijk of de mogelijkheid er is om een persoonlijk ontwikkelingsplan op te stellen.

Daarnaast dragen nieuwe projecten of het uitwerken van nieuwe ideeën ook bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Verzamel hiervoor de juiste mensen om je heen en overleg met je collega’s om dingen te veranderen. Samen bereik je immers meer dan alleen. 

Tevens is feedback van anderen ook heel waardevol. Het geeft nieuwe inzichten, leidt tot andere inzichten en draagt ook bij aan je persoonlijke ontwikkeling. Zie dit als een leermoment en een verrijking van jezelf. 

Zorg ook voor een juiste werk-privé balans bij je eigen functie. Je bent het grootste deel van je leven op je werk. Het is belangrijk dat je hier energie van krijgt en voldoening uit je werk haalt. Mocht je er voor kiezen om een dag minder te gaan werken omdat je hierdoor een betere werk- privé balans krijgt, dan kan dit ook bijdragen aan jouw productiviteit op de werkvloer. 

Van functie wisselen binnen het bedrijf

Indien je verder wilt groeien in het bedrijf is het belangrijk dat je jouw passies en ambities achterhaalt.

Daarna kun je onderzoeken of er binnen het bedrijf veranderingen mogelijk zijn. Misschien staat er een interne vacature open, of zou je intern een open sollicitatie kunnen doen.

Als je gaat solliciteren op een interne vacature vraag jezelf dan af of je enthousiast wordt van de nieuwe vacature. Is het een richting waar je naar toe wilt? Wil je je huidige functie hiervoor inruilen?

Daarnaast kun je jouw kansen vergroten door je ambities kenbaar te maken. Dit is de kans om jouw baan te verruilen voor een nieuwe uitdaging.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Het maken van een carrièreswitch

Mocht je weg willen bij je huidige werkgever en een andere functie willen bekleden, is een carrièreswitch een mogelijke oplossing. Bedenk voordat je een carrièreswitch maakt waar je gelukkig van wordt. Als je deze vraag hebt beantwoord kun je een volgende stap ondernemen.

Praat met collega’s of je vrienden en familie over verschillende mogelijkheden van een carrièreswitch. Wellicht brengt dit je op nieuwe ideeën en nieuwe inzichten.

Je hoeft je huidige baan niet meteen op te zeggen, maar oriënteer je alvast op een mogelijke nieuwe baan, volg een training of cursus of loop een dag mee bij de baan die je leuk lijkt.

Je bent vastgeroest in je baan en het is nu echt tijd voor een volgende stap. Krijg je genoeg energie van deze nieuwe uitdaging en ben je er volledig van overtuigd dat je jouw huidige baan wilt verruilen, ga dan op zoek naar de juiste functie en maak die carrièreswitch. 

Stelling: Het vast roesten in je baan draagt bij aan werkgeluk.

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!

0 Reactie op "Vastgeroest in je baan: zo ga je er het beste mee om!"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent