Wanneer is het tijd om van baan te veranderen?

 • Pascal Joore
 • 26 november 2014
7 op de 10 werknemers in Nederland vinden het werk dat ze doen niet leuk. Tweederde!! Ergens gaat het dus fout; waarom houden al die mensen een baan die ze niet leuk vinden? Durft men het niet aan om iets anders te gaan doen? Een veelgehoord argument is dat men bang is om er op inkomen op achteruit te gaan, of zelfs helemaal te verliezen. De zekerheid die bij de huidige baan hoort is ze meer waard dan plezier in het werk. Dan stellen wij de volgende vraag: je kunt toch al stappen zetten richting iets nieuws, terwijl je jouw huidige werk nog doet? Het hoeft het niet eens een gigantische stap te zijn. Durf er in te investeren! Een stukje werkplezier is ook iets waard. Toch? Wellicht weet men niet hoe je een carrièreswitch aanpakt. Wat moet ik allemaal doen om die droombaan te pakken te krijgen? Hier proberen wij met CONNECT iets aan te doen, door mensen te begeleiden richting hun droombaan. Of misschien is het een stukje probleemherkenning. Misschien besef je het pas als het je gevraagd wordt: dat je het werk dat je doet eigenlijk niet meer leuk vindt. En als je niet weet dat je een probleem hebt, dan kun je er ook niets aan doen! Daarom gaan we jou in dit artikel een aantal vragen stellen. Als het antwoord op één van deze vragen ‘nee’ is, dan is het tijd voor jou om eens verder te kijken.

Ga jij met plezier naar je werk?

‘Ga jij met plezier naar je werk?’ - een hele simpele vraag eigenlijk, maar wellicht ook de belangrijkste! Jouw passie voor je werk bepaalt namelijk bijna alles: motivatie om jouw werk goed te blijven doen, hoeveel voldoening je haalt uit jouw werk, jouw ambitie om het nóg beter te gaan doen etc. Zonder plezier ook geen motivatie, voldoening en ambitie. Wat blijft er dan over? Een werknemer die doet wat hij/zij moet doen, en geen greintje meer. En daarvan wordt niemand blij; de werkgever niet, en de werknemer al helemaal niet. Plezier in je werk hebben is daarom ook cruciaal. Zelfs een torenhoog salaris zal je niet helpen als je geen werk doet dat je leuk vindt. Als jouw antwoord op deze vraag dan ook ‘nee’ is, dan moet je nu nog beginnen met nadenken of dit wel iets is wat je wilt blijven doen. Betekent dit dat je direct naar iets compleet anders op zoek moet? Nee! Voor veel mensen zal werk dat niet leuk is, een opstap zijn naar iets dat wel leuk is. Hierbij kun je denken aan promotie, maar ook dingen leren die ze nodig gaan hebben voor werk dat ze wel graag doen. Als jouw antwoord daarom ‘nee’ was, dan is het signaal om eens goed na te gaan denken wat er precies moet gaan veranderen om het wel leuk te maken. Vaak kun je kleine aanpassingen doen waardoor het leuker wordt, soms moet je geduld hebben, en soms is het gewoon een kwestie van een andere baan. Als je maar beseft dat er iets moet gaan veranderen! Hoe precies? Dat moet je zelf invullen.

Heb je de afgelopen tijd iets nieuws geleerd?

Groeien is belangrijk, en al helemaal als we het over persoonlijke groei hebben. Men zegt wel eens ‘stilstand is achteruitgang’, en dit klopt helemaal. Als jij stilstaat in jouw ontwikkeling, wordt jij ingehaald door jouw collega’s, jouw concurrenten en jouw ondergeschikten. Als je even niet oplet en gaat stilstaan, kun je er zomaar achterkomen dat je plotseling achter ligt. Daarom is het niet alleen belangrijk dat je er zelf mee bezig bent, maar ook dat je de ruimte krijgt van jouw werkgever om door te groeien. Dit is met name belangrijk gezien het feit dat voor velen van ons de controle over onze ontwikkeling in de handen van de werkgever ligt. Dat wil zeggen: de werkgever bepaalt grotendeels wat jij doet, waar jij je in verdiept, welke opleidingen en certificaten jij kunt gaan halen etc. Meer dan eens liggen de belangen van de werkgever niet helemaal op dezelfde lijn als die van jou. Zodra je in deze situatie terecht komt, dan moet jij hier iets aan gaan doen. Wederom is gelijk een andere baan zoeken niet altijd nodig. Ook hier kun je eerst proberen om de controle weer in eigen handen te krijgen. Maak afspraken met je werkgever, of investeer hier zelf tijd in. Neem in ieder geval het initiatief om weer te kunnen gaan groeien. Is hier geen ruimte voor/ geeft de werkgever niet toe? Dan kun je gaan overwegen om naar iets anders op zoek te gaan.

Kun jij jouw werk met jouw sociaal leven combineren?

De vraag in hoeverre de werkgever rekening moet houden met het privéleven is er één die nog geen antwoord heeft. De mate waarin de werkgever dan ook daadwerkelijk rekening houdt met jouw sociale leven, is voor iedereen verschillend. Dat is dan ook de reden dat er zo veel verschillen zijn tussen mensen en in hoeverre ze een grens kunnen stellen tussen werk en privé. En toch is de werk/privé balans heel belangrijk! Uit onderzoek is gebleken dat wanneer de werkgever de werknemer in staat stelt om flexibeler om te gaan met het werk, het werkplezier aanzienlijk verbeterde. Heel interessant en belangrijk dus voor jou, maar ook voor de werkgever! Het blijkt namelijk dat als het werkplezier toeneemt, ook de productiviteit toeneemt. Wanneer deze flexibiliteit niet aanwezig is, valt het negatief uit voor zowel jou als werknemer en de werkgever. Wat je dan vaak ziet is hogere levels van stress en ontevredenheid. Dit uit zich in minder motivatie en inzet. Hier ga jij niet gelukkig van worden, en dus moet hier iets aan gedaan worden. Wederom kun je beter eerst proberen dit op te lossen binnen jouw huidige baan, maar als dat geen optie is, dan is dit een goede reden om toch eens verder te gaan kijken. Ben jij een van die 7 op de 10 mensen die niet gelukkig is met zijn/haar huidige baan? Kun je ons dan vertellen waarom niet? En waarom doe je het dan toch nog? Laat het ons weten via een reactie!

13 Reacties op "Wanneer is het tijd om van baan te veranderen?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Peter Hommel
  • 27 november 2014

  Plezier, drive en enthousiasme geven positieve energie. Als er negatieve energie komt en je zelf te veel poisitieve energie moet aanmaken om het nog leuk te vinden, dan wordt het tijd om naar een nieuwe richting te gaan kijken. Op dat punt ben ik langzamerhand wel aanbeland. Ik zoek ondernemers kracht, positiviteit, enthousiasme. En geef daar creativiteit, doelgericht en resultaat voor terug.

  • mwill
  • 28 november 2014

  Ik ben op dit moment niet helemaal gelukkig met mijn baan omdat de onderlinge samenwerking niet prettig verloopt.. Ik doe mijn werk nog steeds met passie, maar er zijn heel vaak ruzies over de verdeling van de werkzaamheden. De werksfeer is gewoon niet goed. Ik wordt ook soms gepest . Ik voel me niet thuis op de afdeling waar ik werk.
  Dit is voor mij de reden dat ik het niet meer prettig vind op mijn werk.
  Waarom vind ik het moeilijk om te vertrekken?
  Ik ben midden 50 en ik heb een lang dienstverband.. Ik heb al een paar keer een baan aangeboden gekregen maar altijd met een jaarcontract. Als ik na zo’n jaar geen werk meer heb wordt het gezien mijn leeftijd steeds moeilijker om weer wat nieuws te vinden.
  Ik heb het gevoel dat ik iets weggooi als ik nu zou vertrekken.
  Dit is voor mij wel een dilemma

   • Tom van Pinxteren
   • 2 december 2014

   Dit is inderdaad hét dilemma waar veel mensen tegenaan lopen. Maar vraag jezelf dit eens af: je moet nog minstens 10 jaar werken; houd je dit nog zolang vol?

   Daarnaast is een nieuwe baan natuurlijk niet alleen een risico, maar ook een kans! Je geeft aan dat je jouw werk nog steeds met passie doet. Dat verbetert jouw kansen aanzienlijk, want een werkgever wil een enthousiaste werknemer echt wel behouden.

   Het tegenovergestelde is ook waar. Als jouw werk gaat lijden onder het feit dat je het niet meer leuk vind, hoeveel zekerheid geeft jouw lange dienstverband jou dan nog?

   Is dit een reden om direct iets anders te gaan zoeken? Nee! Wellicht valt er nog wat te redden.

   Je geeft aan dat er structureel veel ruzies zijn e.d. Dit is natuurlijk niet alleen jouw probleem, maar ook van jouw werkgever. Is er iemand waar je aan kunt geven dat het niet goed gaat? Dat er dingen beter kunnen? Daarnaast geef je aan dat je gepest wordt. Dit kan natuurlijk echt niet! Dit moet je bij HR aangeven, en zij zijn verplicht hier iets aan te doen. Doe dat ook!

   En wees niet bang voor nieuwe dingen. Het is een risico, maar ook een kans!

  • ilonka
  • 3 december 2014

  Ik kan niks anders vinden helaas…. Anders weet ik het wel.

  • jolanda
  • 17 september 2015

  Waarom ik mijn werk niet meer leuk vind is dat ik geen voldoening meer haal uit mijn werk. Door over plaatsing de werkplek niet leuk vinden. Het toerisme ligt mij niet. Vind het leuker de interne actie met de klant te hebben. Werk bij jamin. Ben meer van de kadootjes maken dan de snelle verkoper in de stad. Dus met veel tegen zin naar mijn werk.

  • Bets
  • 24 oktober 2016

  Waarom ik nog niet ben geswitch is omdat eigenlijk mijn baan super leuk is en volledig bij mij past. Maar helaas heb ik een chaotische onaardige leidinggevende die eigenlijk alle leuke dingen bij mij weg gehaald heeft. Nu blijven er alleen dingen over die minder zijn en waar ik voor de kleinste details continue overleg moet hebben die zij vaak afblaast. Die overleggen zijn vaak afzeik uurtjes van haar kant waardoor ik er nog meer tegenop ga zien. Kortom ik zou het jammer vinden om deze baan te laten gaan maar voel mij toch binnekort genoodzaakt om de stap te nemen. Ben bang voor een nieuwe baan dat ik weer overnieuw moet beginnen.

  • jaja
  • 6 februari 2017

  Elke avond na half 9 thuiskomen. Waarvan ook nog een 3 ochtenden om 5 uur opstaan. tussendoor paar uurtjes vrij waarmee je eigenlijk niets kunt omdat je ´s middags weer naar je werk moet. Weinig tot geen contact met anderen , je zit de hele tijd alleen in de auto.
  Ik ga daarom de laatste tijd met tegenzin naar mijn werk . Jarenlang heb ik in een cadeau-wenskaarten winkel gewerkt,dus veel contact met klanten, maar daar ben ik blijkbaar te oud voor, terwijl ik pas midden veertig ben.

  • H. Huizing.
  • 8 juni 2018

  Ik ben mig/mag handlasser in de machinebouw. Ik ben tevreden en ook niet tevreden hoe het op de werkvloer gaat. De sluitframes worden na het lassen niet gericht. Daar erger ik me aan. En m’n salaris vind ik wat aan de lage kant.

  • Marc
  • 16 juni 2018

  Ik ben niet gelukkig met mijn huidige baan. Dit komt vooral door de hoge werkdruk, laag salaris, geen pensioenregeling. Maar start komende maand bij een nieuwe werkgever. Na 9 jaar toch de stap durven te nemen. Heb nu in ieder geval een hoger uurloon. Meer uren en een pensioenregeling.

  • Ramos
  • 24 december 2018

  Hallo, ik zit met het volgende, mijn huidige baan is leuk waar ik voldoende voldoening uit haal. Nooit ga ik met tegenzin naar werk en ik doe het met veel plezier!! Het is nooit mijn droombaan geweest, maar heb er wel veel plezier in.

  Alleen zit ik onder mijn niveau en kunnen. Aantal jaren terug HBO diploma behaalt en het werk wat ik nu is op MBO niveau.

  Wat me tegen houdt voor een carrière switch is dat ik enorm naar me zin hebt bij me huidige baan. En waar ik bang voor ben is dat ik bij een nieuwe baan niet naar me zin hebt en met tegenzin naar me werk zal gaan. Ene kant wil ik niet weggaan en ander deel van mij zegt, zonde!

  Hierdoor heb ik soms geen rust en blijf ik tobben.

  Help!
  🙂

   • Glenn van Loon
   • 27 december 2018

   Hallo Ramos,

   Ik begrijp denk ik wat je bedoelt. Volgens een onderzoek van Effectory kan er een onderscheid gemaakt kunnen worden tussen “betrokkenheid” en “bevlogenheid” van werknemers. Betrokken medewerkers hebben hart voor de organisatie en hebben het gevoel echt bij de organisatie te passen. Bevlogen medewerkers worden gemotiveerd door hun werkzaamheden. Ze willen graag een extra stap zetten en zich graag ontwikkelen binnen hun vakgebied.

   Indien je zowel betrokken als bevlogen bent in je werk, zal dit voor beide partijen tot een optimaal resultaat leiden (werkgeluk). Met de betrokkenheid zit het volgens mij wel goed bij jou, je gaat met plezier naar je werk en je hebt het goed naar je zin in de omgeving waarin je zit. De bevlogenheid daarentegen lijkt niet optimaal. Je hebt het idee dat je er meer uit kan halen en dat er meer in zou kunnen zitten. Mijn advies zou dan ook zijn:

   – Bekijk allereerst welke mogelijkheden er zijn om intern een inhoudelijke stap te maken? Zijn er functies waarop je zou kunnen solliciteren die je de ultieme voldoening in je werkzaamheden gaan geven? Maak het bespreekbaar en overleg met (de juiste) collega’s wat die stap zou kunnen zijn.

   – Is dat niet mogelijk? Wellicht is het dan een goed idee om eens op papier te zetten van welke werkzaamheden / taken je wel die voldoening zou gaan krijgen? Krijg je hier energie van en heb je zin om daarmee aan de slag te gaan? Wie weet is een stap naar een andere organisatie dan wel de oplossing. Dit brengt onzekerheid met zich mee, maar er zijn vast meer organisaties waarin jij jezelf prettig gaat voelen. Dat in combinatie met de inhoudelijke voldoening, zou het zomaar tot jouw volgende droombaan kunnen leiden.

   Mocht je vragen hebben n.a.v. dit bericht of nog meer hulp willen, dan mag je me ook even bellen op 0641330382.

   Gr. Glenn

  • R mu
  • 18 juli 2019

  Ik werk al bijna 10 jaar in de thuiszorg,leuk maar door al die verplichte zoco schappen niet meer leuk,er is 1 client die ik vreselijk vind en waarbij ik niet weg mag
  Het is vreselijk om elke keer er weer heen te gaan
  Uitdaging zit er al heel lang niet meer in
  Wil eigenlijk iets anders maar solliciteren helpt niks

  • Carl Grefte
  • 19 september 2019

  * Afstand werk te ver.
  * Collega’ en leidinggevende spannen veel samen, voel me buitengesloten
  * geen inspiratie en motivatie .
  Geen training of ontwikkel mogelijkheden