Verschuiving van groot naar klein bedrijf: waar voel jij je thuis?

 • Pascal Joore
 • 4 april 2016

Steeds meer mensen verlaten een groot bedrijf om te gaan werken bij een klein bedrijf (Linkedin onderzoek). De cijfers tonen een toename in het aantal kleine ondernemingen en een daling in het aantal werknemers bij grote bedrijven.

Er worden allerlei redenen gegeven waarom mensen kiezen voor een klein bedrijf: meer uitdaging, meer zeggenschap en een betere fit met de bedrijfscultuur.

Hoewel dit positief klinkt, hoeft dat niet per se zo te zijn. De genoemde factoren zijn subjectief en het is nog maar de vraag of jij er hetzelfde over denkt.

De omvang van een onderneming is bepalend voor allerlei factoren die bijdragen aan jouw werktevredenheid (denk bijvoorbeeld aan de organisatiestructuur en doorgroeimogelijkheden). De vraag of dergelijke factoren positief bijdragen aan jouw werktevredenheid, hangt volledig af van je persoonlijke voorkeur.

Het is dus zeker de moeite waard om voor jezelf uit te zoeken waar je thuishoort, voordat je op zoek gaat naar een baan of besluit een carrièreswitch te maken. Om je daarbij te helpen hebben we een aantal voor- en nadelen van grote en kleine bedrijven op een rijtje gezet.

Voordelen van een groot bedrijf

Duidelijke structuur

Naar mate de omvang van een bedrijf toeneemt, groeit de vraag naar structuur en duidelijkheid. Grote bedrijven bestaan vaak al voor een langere tijd en hebben daardoor een optimale manier van werken ontwikkeld.

Protocollen, schema’s en routines zorgen ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op staan en iedereen zijn taken op tijd en efficiënt uitvoert. Wanneer je gaat werken bij een groot bedrijf wordt je onderdeel van deze grote geoliede machine.

Het voordeel? Stabiliteit, zekerheid en structuur. Functieprofielen en doorgroeimogelijkheden liggen vast, je weet waar je aan toe bent en wat je moet doen om te promoveren. De kans op onverwachte tegenslagen is bij een groot bedrijf klein.

Goede arbeidsvoorwaarden

Grote bedrijven bieden over het algemeen betere secundaire arbeidsvoorwaarden dan kleine bedrijven, omdat ze daar de (financiële) ruimte voor hebben. Pensioenvoorzieningen en opleidingsmogelijkheden zijn vaak beter geregeld en er is meer ruimte voor leuke extra’s als een sportschool abonnement of leaseauto.

Veranderen van baan zonder van werkgever te veranderen

Over het algemeen neemt de diversiteit van functies toe, naar mate de omvang van het bedrijf toeneemt. Er zijn allerlei verschillende afdelingen, vestigingen en gespecialiseerde mensen nodig om het bedrijf te laten functioneren.

Het voordeel hiervan is dat je niet van werkgever hoeft te veranderen wanneer je een stap hogerop wilt maken of van functie wilt switchen. Hoe groter het bedrijf hoe meer mogelijkheden er over het algemeen zijn om intern door te groeien.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Nadelen groot bedrijf

Veranderingen gaan langzaam

Zelfs wanneer een grote organisatie openstaat voor nieuwe ideeën, kost het erg veel tijd om veranderingen door te voeren. Hoe meer mensen er zijn, hoe moeilijker het is om consensus te creëren. Over elke significante verandering moet worden vergadert en vaak ook worden gestemd.

Daar waar bij een klein bedrijf van de één op de ander dag een verandering kan worden doorgevoerd, kan bij een groot bedrijf alleen al de besluitvorming maandenlang duren. Vanzelfsprekend vergt de uiteindelijke implementatie nog veel meer tijd.

Weinig erkenning

Jouw succes en tevredenheid zijn sterk afhankelijk van de omgeving waarin je terechtkomt. Wanneer je voor een groot bedrijf werkt, zijn de gevolgen van jouw werkzaamheden minder significant en vallen ze minder op dan wanneer je voor een klein bedrijf werkt.

Wanneer je één van de duizend bent, heb je simpelweg minder invloed op het resultaat dan wanneer je één van de vijf bent. Tenzij je in de top van een groot bedrijf werkt, zal een goede prestatie bijna nooit opgemerkt worden door de directie.

Weinig vrijheid

Een duidelijke structuur zorgt voor stabiliteit en zekerheid, maar ook voor minder vrijheid. Naar mate de omvang van een bedrijf toeneemt, worden meer processen gestandaardiseerd. Hierdoor wordt je beperkt in de uitvoering van je dagelijkse werkzaamheden.

Routine zorgt ervoor dat je in een bepaald patroon gaat denken en handelen. Je wordt ontmoedigt om out-of-the-box te denken en je hebt minder ruimte om creatief te zijn dan bij een klein bedrijf. De beperkte vrijheid kan leiden tot een gebrek aan uitdaging en plezier in je werk. Hoewel dit bij kleinere bedrijven ook kan voorkomen, zul je dit eerder zien bij grote bedrijven.

Voordelen klein bedrijf

Meer invloed

Hoe minder werknemers een bedrijf telt, hoe meer invloed je hebt op zowel de besluitvorming als het resultaat. Bij een klein bedrijf kun je dus meer invloed uitoefenen op het beleid en makkelijker ideeën doorvoeren dan bij een groot bedrijf. Daarnaast hebben jouw prestaties een groter effect op het totale resultaat.

Meer erkenning

Je bent bij een klein bedrijf beter zichtbaar, omdat er simpelweg minder mensen werken. Jouw bijdragen worden dus makkelijker opgemerkt door anderen en je talent wordt sneller erkent. Wanneer prestaties worden erkent, voel je je gewaardeerd en zul je tevreden zijn over je werk. Dit is op zijn beurt goed voor de motivatie (op de lange termijn).

Hechte band

Bij kleine bedrijven heerst er over het algemeen een informele cultuur waarin hechte banden ontstaan. Iedereen kent elkaar goed en de betrokkenheid bij het bedrijf is hoog. Je werkt in een klein team naar een gezamenlijk doel. Je deelt de bedrijfsvisie en draagt deze samen uit naar de buitenwereld.

Een klein bedrijf stimuleert het groepsgevoel, omdat het niet is opgedeeld over meerdere locaties en divisies. Hierdoor wordt collectief succes vaak uitbundiger gevierd dan bij grotere bedrijven.

Flexibiliteit

Bij een klein bedrijf zijn er minder managementlagen, vaak niet meer dan één. Daarnaast zijn er minder regels en protocollen waar je je aan moet houden.

Door de eenvoudige organisatiestructuur ken je het bedrijf van A tot Z en kun je snel schakelen tussen je collega’s en baas. Wanneer er knopen doorgehakt moeten worden, kun je soms binnen een uur alles met iedereen besproken hebben.

Extremere doorgroeimogelijkheden

Werken bij een klein bedrijf kan in zekere mate vergeleken worden met een risicovolle belegging. Je hebt meer onzekerheden (loopt meer risico), maar het kan ook veel meer opleveren wanneer het eenmaal goed gaat.

Voor grote traditionele bedrijven is het ondenkbaar dat er in een jaar een groei van 200% wordt gerealiseerd. Bij een klein bedrijf (vooral startups) is dit niet ongewoon. Wanneer je deel uitmaakt van een bedrijf dat een dergelijke groei meemaakt, groei je zelf ook veel sneller dan wanneer je bij een groot bedrijf zou werken.

Meer vrijheid

Kleine bedrijven bieden meer vrijheid dan grote bedrijven en vragen dus enige zelfstandigheid van de werknemers. Er zijn over het algemeen minder regels en werkwijzen waar je je aan moet houden.

Deze vrijheid is ideaal voor creatieve mensen die niet veel sturing nodig hebben. De combinatie van flexibiliteit en vrijheid zorgt voor een dynamische omgeving waarin het ontstaan van nieuwe ideeën wordt gestimuleerd.

Nadelen klein bedrijf

Slechte prestaties vallen op

Alle prestaties worden beter opgemerkt bij een klein bedrijf… ook de slechte. Daar waar je bij een groot bedrijf een foutje kunt verhullen, zal dit bij een klein bedrijf niet lukken.

Minder zekerheid

Het wegvallen van een klant, het ontslag van een collega of een tijdelijk dip in de vraag naar de producten of diensten kunnen voor een klein bedrijf funest zijn. Er zijn minder financiële reserves en de risico’s zijn minder goed verspreid dan bij grote bedrijven.

Daarnaast kan een klein bedrijf minder garanties bieden voor de toekomst, omdat het simpelweg onmogelijk is om te voorspellen hoe het bedrijf er over een aantal jaar voor staat.

Minder goede arbeidsvoorwaarden

Kleine bedrijven hebben minder ruimte om uiteenlopende secundaire arbeidsvoorwaarden aan te bieden. Wanneer je een werkaanbod krijgt, moet je dus niet teveel extra’s verwachten. Je hebt echter wel meer ruimte om te onderhandelen over het salaris dan bij een groot bedrijf, omdat dergelijke zaken niet op voorhand zijn bepaald.

Minder middelen

Kleine bedrijven hebben vaak niet voldoende financiële ruimte om over de nieuwste techniek en apparaten te beschikken die grote bedrijven zich wel kunnen veroorloven. Je zult zo nu en dan creatief moeten zijn en een omweg moeten nemen om bepaalde werkzaamheden uit te kunnen voeren.

Meer vrijheid

Doordat je bij een klein bedrijf over het algemeen meer vrijheid hebt, dien je zelfstandig te zijn en initiatief te tonen. Voor mensen die behoefte hebben aan sturing en structuur is dit dus niet ideaal. De dynamische omgeving van een kleine onderneming biedt in dit geval onvoldoende stabiliteit.

Groot of klein bedrijf?

Zowel grote als kleine bedrijven bieden voor- en nadelen. Dit betekent niet dat een bepaalde omvang altijd beter is dan de andere. Dit is volledig afhankelijk an jouw persoonlijke voorkeur.

We kunnen concluderen dat de omvang van een bedrijf veel invloed heeft op factoren die uiteindelijk jouw werktevredenheid bepalen. Het is dus belangrijk om een weloverwogen keuze te maken en hierbij je intuïtie te laten spreken.

Het feit dat steeds meer mensen tegenwoordig de voorkeur geven aan een klein bedrijf, betekent niet dat jij dat ook moet doen. Als een groot bedrijf goed voelt, omdat je behoefte hebt aan stabiliteit dan moet je daar voor gaan. 

Het gaat erom dat jij je thuisvoelt bij je (volgende) werkgever!

Stelling: Werken bij een klein bedrijf is leuker dan werken bij een groot bedrijf!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

3 Reacties op "Verschuiving van groot naar klein bedrijf: waar voel jij je thuis?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Tonny
  • 13 april 2016

  Ik hou van gemoedelijkheid, collegialiteit, bewegingsvrijheid, creativiteit en korte lijntjes. Een kleine onderneming dus.

  • Fabiola
  • 23 januari 2017

  Ik zou liever in een groter bedrijf werken=meer dan 20 werknemers.

   • Maaike
   • 20 juli 2018

   20+ is een klein bedrijf. Ik werk op een hoofdkantoor met 100 vestigingen en 10.000 medewerkers. Ik vind het nu te groot worden.