Vergroot jouw kans op een baan door minder te solliciteren

 • Pascal Joore
 • 9 februari 2016

Hoe meer sollicitaties je de deur uit doet, hoe meer uitnodigingen je krijgt om op sollicitatiegesprek te komen.

Althans, dat is wat veel mensen denken.

Een goede sollicitatiestrategie wordt gekenmerkt door het stellen van concrete doelen. Veel werkzoekenden besluiten daarom om elke dag minimaal X sollicitaties de deur uit te doen.

Dit is een strategie die bij een verkeerde interpretatie helemaal verkeerd kan uitpakken. Door een quotum te stellen verhoog je de druk. Je pusht jezelf om sneller te werken en je bent in je hoofd alleen nog maar bezig met het aantal sollicitaties dat je “moet” versturen.

De mensen die zich focussen op het aantal te versturen sollicitaties, zijn vaak ook de mensen die klagen dat ze na honderd sollicitaties nog steeds geen reactie hebben gehad.

Om je te behoeden voor het maken van deze klassieke fout, geven we je deze week 6 redenen waarom minder sollicitaties jouw kans op een baan kunnen vergroten!

#1 Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit

Het stellen van concrete doelen is goed, maar je moet de kwaliteit van je sollicitaties niet uit het oog verliezen. Het aantal sollicitaties dat je verstuurt, staat namelijk niet (of nauwelijks) in verband met het vinden van een baan.

Een recruiter weet bij het lezen van jouw motivatiebrief niet of het jouw eerste of honderdste sollicitatie is en ook al zou de recruiter dit wel weten dan zou dit geen effect hebben op zijn/haar beslissing. Zij zijn immers op zoek naar de beste kandidaat en het aantal sollicitaties staat daar los van.

Om de kans op een baan te vergroten, kun je je beter richten op de kwaliteit van de motivatiebrief. Elke vacature en elk bedrijf is anders. Een sterke motivatiebrief wordt gekenmerkt door relevante inhoud. Om dat op papier te kunnen zetten, moet je het bedrijf en alles eromheen goed kennen en dat vergt tijd en moeite.

Wanneer je toch een leidraad wilt hebben voor tijdens het solliciteren, kun je jouw doelstelling herzien. Focus je bijvoorbeeld op het aantal uur dat je per dag bezig wilt zijn met solliciteren in plaats van het aantal sollicitaties dat je wilt versturen.

#2 Minder stress

Afwijzingen zijn vervelend en naar mate het aantal toeneemt, wordt de impact ervan steeds groter.

Afgewezen worden terwijl je bezig bent met het schrijven van je volgende sollicitatie is funest voor de motivatie. Je hebt geen zin meer om moeite te steken in jouw motivatiebrief met als gevolg dat je nog minder kans maakt op een baan. De wanhoop neemt verder toe, net als de kans op een depressie. 

Om een negatieve spiraal te vermijden (of te doorbreken), is het belangrijk om het aantal afwijzingen beperkt te houden (of terug te brengen).

De meest effectieve manier om dit te doen, is door minder sollicitaties te versturen. Dit klinkt wellicht raar, omdat je natuurlijk moeten solliciteren om een baan te krijgen. Wat we hier proberen te zeggen, is dat het goed kan zijn om op minder vacatures te reageren.

Veel afwijzingen kunnen al vermeden worden door op voorhand te weten wat je écht wilt en dit te koppelen aan de arbeidsmarkt. Hoe specifieker je bent, hoe gerichter je kunt solliciteren.

Je zult zien dat veel vacatures niet aansluiten op jouw profiel en hiermee kun je een groot aantal potentiële afwijzingen en de negatieve gevolgen ervan vermijden.

Daarnaast kan de bovenstaande tip over het verhogen van de kwaliteit helpen bij het verminderen van het aantal afwijzingen. Allereerst kun je minder sollicitaties versturen, omdat je meer tijd nodig hebt per sollicitatie. Daarnaast neemt de kans op afwijzing af naar mate de sollicitaties beter worden.

#3 Meer intrinsieke motivatie

De term motivatiebrief zegt eigenlijk al voldoende. In de brief licht je jouw motivatie toe en dit kun je alleen goed doen, wanneer je daadwerkelijk gemotiveerd bent.

Ieder mens beschikt over bepaalde competenties, voorkeuren, passies en unieke talenten. Het aantal functies dat hierop aansluit, is vanzelfsprekend beperkt.

Dus in plaats van tijd te verspillen aan het schrijven van motivatiebrieven voor vacatures waar je niet warm of koud van wordt, kun je jouw tijd beter besteden aan het zoeken van een vacature waar je hart sneller van gaat kloppen en er voor de volle 100% voor gaan.

Het zou zonde zijn om je droombaan mis te lopen, omdat je teveel tijd besteedt aan vacatures waar je toch niet in geïnteresseerd bent.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4 Minder sollicitaties, minder verwarring

Geloof het of niet, maar het komt regelmatig voor dat kandidaten worden gebeld in verband met een sollicitatie en dat ze zijn vergeten op welke functie of bij welk bedrijf ze hebben gesolliciteerd.

Niet weten waarop je hebt gesolliciteerd, klinkt logisch wanneer je tientallen sollicitaties per week of zelfs per dag verstuurt, maar voor een recruiter is dit het ultieme teken van desinteresse en een gebrek aan motivatie.

Voorkom verwarring door het aantal sollicitaties beperkt te houden.

#5 Vermijd generalisatie van jouw sollicitaties

Wanneer je je focust op kwantiteit in plaats van kwaliteit, is het verleidelijk om voor elke sollicitatie hetzelfde cv te gebruiken en bepaalde onderdelen van je motivatiebrief te kopiëren:

Je hebt ooit een goede introductie geschreven. Die kun je bij elke motivatiebrief wel gebruiken. Daarnaast besluit je om elke brief te beginnen met “Beste meneer/mevrouw”. Dan hoef je dit niet elke keer de naam op te zoeken en aan te passen.

Na een aantal sollicitaties en aanpassingen heb je, naar jouw inziens, een optimale brief samengesteld die je kunt gebruiken voor iedere sollicitatie.

Het bovenstaande fenomeen is niet ongewoon bij langdurig werkzoekenden. De sollicitatiemoeheid slaat toe en de motivatie om elke keer een nieuwe brief te schrijven is weg.

Ook hier ligt het probleem weer bij de focus op kwantiteit. Door het hoge aantal sollicitaties ben je niet meer gemotiveerd om motivatiebrieven te schrijven en je cv aan te passen, maar juist hierdoor verklein je de kans op een baan.

Als sollicitant moet je jezelf onderscheiden. Dit doe je door je cv en motivatiebrief zo relevant mogelijk te maken voor de vacature waarop je reageert. Gezien elk bedrijf verschillend is, kan jouw rol daarbinnen ook nooit hetzelfde zijn.

Wanneer je een algemene brief en cv opstuurt, sta je al 1-0 achter op de andere sollicitanten.

#6 Onzorgvuldigheid leidt tot spijt

Stel dat je na het versturen van een groot aantal sollicitaties toch die ene uitnodiging krijgt waar je al zo lang op zit te wachten. Nadat je hebt opgezocht over welke vacature het gaat, begin je aan de voorbereiding.

Door een gebrek aan oriëntatie realiseer je je later in het proces dat dit niet helemaal is wat je wilt, maar het gesprek ging best goed en je hebt weliswaar een aanbod gekregen. Gezien het grote aantal afwijzingen die je hebt gehad, besluit je er toch maar voor te gaan.

De kans is groot dat je in een dergelijk geval niet op de goede plek terecht komt met als gevolg dat je een jaar later weer op zoek kunt naar een nieuwe baan. Naast een goede oriëntatie is het dus belangrijk dat je zorgvuldig op zoek gaat naar de vacature die bij je past!

Minder is meer

Door te focussen op kwaliteit in plaats van kwantiteit verminder je het aantal afwijzingen,vermijd je een negatieve mindset en vergroot je de kans op een baan!

Neem de tijd om te achterhalen wat je écht wilt, zodat je gericht op zoek kunt naar de baan die bij je past. Je zult hier zowel op de korte als lange termijn profijt van hebben!

Stelling: Het is tijdens je zoektocht naar werk effectiever om te focussen op de kwaliteit in plaats van de kwantiteit van je sollicitaties!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

6 Reacties op "Vergroot jouw kans op een baan door minder te solliciteren"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Eugèn
  • 9 februari 2016

  Ja, helemaal mee eens. Alleen denkt het UWV daar anders over.

  • Aad Hoek
  • 10 februari 2016

  Helemaal correct, kwaliteit gaat voor kwantiteit. Maar degenen met “uitkering” hebben regels te volgen. Soms terecht soms in de categorie minder realistisch(om het maar policor te zeggen).
  Goed artikel.

  • Marcel
  • 10 februari 2016

  Ik weet het nog zo net niet, er wordt al van uitgegaan dat je geen reactie krijgt.
  Als je vanuit je hart solliciteert,
  zie ik geen belemmering in het aantal.
  Je hebt als het goed is de tijd.

  • Johan Kokke
  • 10 februari 2016

  Het is een goed artikel waar ik het voor 95% mee eens ben. Je moet alleen solliciteren als je er van overtuigd bent dat de vacature aansluit op je competenties en ervaring. Met betrekking tot het c.v. is het bij mij zo dat dat een document is waarin m.n. mijn opleiding en ervaring uiteen gezet zijn. Die gegevens veranderen niet per vacature. Bij een motivatie moet je er voor zorgen dat deze niet te langdradig is, zodat de belangstelling van de lezer verslapt. Hou het kort en bondig, maar wel overtuigend!

  • Wim de Rooij
  • 12 februari 2016

  Op mijn leeftijd weet ik ondertussen wel wat ik wil (en dus ook wat ik niet wil). In de praktijk betekent het dat ik solliciteer op vacatures die me echt aanspreken. Het aantal sollicitaties op zich vind ik niet belangrijk, maar het is goed om te melden dat ik vrij eenvoudig aan mijn “quotum” kom. Mijn CV en begeleidende brief is, volgens mij, maatwerk, afgestemd op de functie en het bedrijf.

  • F1Tim
  • 1 februari 2018

  Ik ben momenteel 31 jaar oud, en ik ben al 3x langer dan 6 maanden aan het solliciteren geweest. Al heel snel legde ik mezelf quota op omdat ik (1) niet goed wist/weet wat ik precise wou en (2) omdat ik maar heel zelden een vacature zag waar ik dolenthousiast van werd.
  In elk van die drie periodes heb ik een job aangenomen die me zeker niet 100 lag (in 2 van de 3 gevallen was de interim-vacaturetekst zo vaag dat ik niet wist wat de grote lijnen inhielden). In vakliteratuur lees je dan vaak dat je best verder blijft zoeken om de kans te verhogen dat je iets op jouw niveau vindt. Maar ik heb financieel niet veel ruimte, dus ik kan het mij gewoon niet veroorloven om te vissen naar die ene vacature…
  Bijkomend nadeel is dat mijn CV nu een wirwar is van functies, en dat ik hoe langer hoe meer zaken ga weglaten…