Succesvol netwerken als introvert: 5 tips

 • Pascal Joore
 • 15 augustus 2017

Netwerken draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling, het biedt carrièrekansen én het versterkt je relaties met anderen. Netwerken is dus voor iedereen waardevol, ongeacht de functie die je hebt of ambieert.

Helaas is netwerken niet voor iedereen even makkelijk. Sommige mensen zijn van nature nu eenmaal terughoudender dan andere mensen. Ze praten liever niet over zichzelf en denken rustig na voordat ze spreken.

Dergelijke eigenschappen zijn kenmerkend voor een introvert, maar zorgen ervoor dat het moeilijk kan zijn om contact te leggen met vreemden en nieuwe relaties aan te gaan. Dat betekent echter niet dat het voor een introvert onmogelijk is om te netwerken.

Met een aantal simpele tips & tricks, kun je als introvert niet alleen beter netwerken, maar voel je je ook meer op je gemak!

Introvert of extravert?

Introversie en extraversie zijn tegenpolen van elkaar en slechts een klein deel van de mensen is volledig introvert of extravert. Dit betekent dat de kans groot is dat jij er ergens tussenin zit. Aan de hand van je omgeving kun je over het algemeen goed inschatten of je meer een introvert bent of meer een extravert.

Mocht je niet zeker weten onder welke noemer je valt, kun je op het internet allerlei beschrijvingen en testen vinden die meer duidelijkheid bieden.

Let op: het is belangrijk om te benadrukken dat introversie losstaat van schuwheid, verlegenheid of angst. Op het internet worden deze termen nog weleens met elkaar verward. Wees dus kritisch als je op zoek gaat naar informatie.

Netwerken als introvert: 5 tips

De kenmerken van een introvert die het lastig maken om te netwerken, hebben vooral betrekking op face-to-face gesprekken en het ontmoeten van nieuwe mensen. Het overgrote deel van de tips zal daar dan ook over gaan.

#1 Bereid je voor op gesprekken

Introverten worden gekenmerkt door hun zorgvuldigheid en bedachtzaamheid. Maak gebruik van deze kenmerken om je voor te bereiden op geplande en ongeplande gesprekken. Hoe beter een gesprek verloopt, hoe groter de kans is dat het een nieuwe connectie oplevert.

Als je een gesprek op de planning hebt staan, bijvoorbeeld tijdens een beurs of bedrijfsuitje, weet je op voorhand wie je gaat of wilt spreken. Het kan geen kwaad om de betreffende persoon eens te googelen en te zoeken naar gedeelde interesses. Hiermee kun je tijdens het gesprek raakvlak creëren en de kans op een klik vergroten.

Wanneer je nog niet weet wie je gaat spreken, maar wel verwacht dat je meerdere mensen gaat ontmoeten, is het aan te raden om een aantal ijsbrekers of conversatiestarters paraat te hebben. Bereid eventueel een korte elevator pitch voor, waarin je je toegevoegde waarde verwoord en waarmee je een goede eerste indruk maakt.

#2 Creëer diepgang

Tijdens diepgaande gesprekken leer je mensen écht goed kennen. De kans op de spreekwoordelijke klik is groter dan bij een oppervlakkig gesprek en je krijgt een beter beeld van de behoeften van de ander.

In de context van netwerken, is het altijd goed om iemand zijn/haar behoefte te kennen, omdat je dan je hulp kunt aanbieden.

Door iemand te helpen creëer je goodwill, waardoor je later iets terug kunt verwachten. Wanneer je bijvoorbeeld op zoek gaat naar een nieuwe baan of investeerder, kun je hem/haar om hulp vragen.

Hoe creëer je diepgang?

Introverten luisteren liever dan dat ze spreken. In de context van een gesprek kan dat twee kanten op gaan.

Enerzijds kan een gesprek te snel ten einde lopen, waardoor het gesprek te weinig diepgang heeft om er een connectie aan over te houden. Anderzijds kun je door te luisteren betere vragen stellen, waardoor het gesprek meer diepgang krijgt.

Om het eerste te vermijden, geven we een aantal tips:

 • Vermijd korte antwoorden om het gesprek gaande te houden.
 • Stel geen gesloten vragen.
 • Bereid een aantal open vragen voor die je kunt stellen om een gesprek gaande te houden.
 • Luister goed naar je gesprekspartner en probeer te achterhalen waar hij of zij over wil praten.

#3 Toon enthousiasme, volg je passie

Een goede netwerker toont enthousiasme tijdens een gesprek. Enthousiasme werkt namelijk aanstekelijk en draagt bij aan een goede eerste ontmoeting. Dergelijke positieve associaties leiden vaak ook tot een vervolgcontact.

Gezien het voor een introvert lastiger is om enthousiasme uit te stralen dan voor een geboren netwerker, is het aan te raden om op zoek te gaan naar iets waar je gepassioneerd over bent.

Je zult zelf weleens gemerkt hebben dat je helemaal opbloeit wanneer je over je passie praat. Spreken gaat vanzelf en mensen luisteren aandachtig. Spreken met passie zorgt dus automatisch voor enthousiasme.

Om hier gebruik van te kunnen maken, kun je jezelf bijvoorbeeld de opdracht geven om maandelijks op zoek te gaan naar (zakelijke) evenementen, producten, locaties of andere dingen waar je hart sneller van gaat kloppen. Ga er vervolgens heen, ontmoet mensen met gedeelde interesses en deel je passie.

De kans is groot dat er snel een hechte band ontstaat, omdat je beiden enthousiast bent. Daarnaast is het makkelijk om het eerste contact te maken, omdat je direct iets hebt om over te praten.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4 Gebruik je lichaam

Met lichaamstaal kun je bewust en onbewust ontzettend veel signalen afgeven. Extraverte mensen zijn er van nature goed in. Met de juiste houding, handgebaren en gezichtsuitdrukkingen nemen ze mensen mee in hun verhaal.

Voor introverte mensen kost het meer moeite, maar is het zeker niet onmogelijk. Om te voorkomen dat je iemand onbewust de verkeerde signalen geeft en daardoor een nieuwe connectie misloopt, kun je de volgende tips hanteren:

 • Geef een stevige handdruk bij de ontmoeting.
 • Vermijd een gesloten houding (armen of benen over elkaar).
 • Knik zo nu en dan met je hoofd. Hiermee laat je de andere persoon weten dat je mee bent met het verhaal.
 • Houd regelmatig oogcontact zonder te staren.
 • Ontspan je schouders. Als jij ontspannen bent is je gesprekspartner dat ook.
 • Breng je lichaam in lijn met die van je gesprekspartner. Hiermee toon je betrokkenheid.
 • Knik en glimlach als je het ergens mee eens bent.

#5 Breid je netwerk online uit

Hoewel het offline ontmoeten van nieuwe mensen over het algemeen leidt tot sterkere relaties, kan het zeker geen kwaad om online je netwerk uit te breiden. Wanneer je moeite hebt met het face-to-face aanspreken van anderen en het maken van nieuwe contacten, kunnen platformen als LinkedIn de uitkomst bieden.

Door lid te worden van groepen of vak gerelateerde fora en daarin te participeren, kun je relatief makkelijk mensen vinden met dezelfde kennis, vaardigheden en interesses als jij.

Zodra je een discussie hebt gehad of een connectie hebt gemaakt, kun je overwegen om de betreffende persoon te ontmoeten. Het eerste contact is gemaakt en het zal dus makkelijker zijn om hem/haar in het echt te spreken.

Netwerktips voor de introvert

Voor een introvert kan het moeilijk zijn om contact te leggen met vreemden en nieuwe relaties aan te gaan. Dat betekent echter niet dat het onmogelijk is!

Bereid je voor op gesprekken, toon enthousiasme door je passie te volgen, creëer diepgang met een paar simpele trucjes, zet je lichaam op de juiste manier in en gebruik online middelen om je netwerk verder uit te breiden!

 

Stelling: Bij een eerste ontmoeting is het gebruik van lichaamstaal belangrijker dan wat je zegt!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

0 Reactie op "Succesvol netwerken als introvert: 5 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent