Solliciteren is weten wat je doet!

  • Pascal Joore
  • 23 september 2014
Waar ben je in godsnaam mee bezig? Dat is wat je jezelf continu af moet vragen als je aan het solliciteren bent! Bij elke stap die je zet; CV’s opstellen, motivatiebrieven schrijven, bedrijven bellen, sollicitatiegesprekken etc. Waarom? Omdat de recruiter het anders aan jou gaat vragen. En op dat moment is het te laat: dan gaat de recruiter al twijfelen over jouw capaciteiten; jouw motivatie. Of je geschikt bent… De vraag ’Waar ben je in godsnaam mee bezig?’ is dan ook de leidraad van elke sollicitatie die jij ooit zult doen. Maar waar moet je in godsnaam mee bezig zijn? In andere woorden: waar moet je rekening mee houden. In dit artikel zullen we de in onze ogen drie belangrijkste aspecten bespreken die jij in het hoofd moet hebben wanneer je ergens solliciteert.

Wat is jouw motivatie?

Jouw motivatie is vaak de sleutel in de beslissing of je geschikt bent voor de baan of niet. Natuurlijk is het belangrijk dat je over de juiste bagage beschikt; dat je in staat bent de baan waarop je solliciteert uit te voeren. Maar uiteindelijk is het jouw motivatie die bepaalt of je het ook succesvol gaat doen. Stel: iemand is perfect geschikt om het werk te doen. Deze persoon beschikt over alle capaciteiten, vaardigheden en kennis. Hij is echter totaal niet gemotiveerd. Het resultaat? Deze persoon doet het minimale wat nodig is. En dat is niet wat je wilt als werkgever. Ondanks al zijn bagage, zou deze persoon dus een slechte keuze zijn voor de baan. Als een werkgever moet kiezen tussen iemand die aan alle eisen voldoet maar geen motivatie heeft, en iemand die nog niet alles kan maar wel enorm veel zin heeft om er mee aan de gang te gaan, dan wordt er vrijwel altijd voor de laatste gekozen. Wanneer jij dus op een vacature gaat solliciteren moet je:
  1. voor jezelf heel duidelijk weten dat dit écht de baan is die je wilt.
  2. dit kunnen overbrengen naar de werkgever.
Hoe doe je dit? Elke persoon moet natuurlijk voor zichzelf beslissen of het een baan is die ze écht willen. Maar je moet wel eerlijk zijn richting jezelf. Als je een vacature ziet voor werk wat jij kunt doen, kun je grofweg twee reactie hebben:
  1. Dit lijkt me wel iets wat ik kan doen.
  2. Dit lijkt me echt heel gaaf om te gaan doen!
Is jouw reactie zoals #2, dan is dit een baan waarop jij kunt gaan solliciteren. Is jouw reactie echter meer zoals #1, dan moet jij jezelf misschien nog eens afvragen of dit echt wel de goede keus is om je tijd en energie in te steken. Niet alleen is met deze mindset reageren op een vacature slecht voor je kansen, maar ook loop je het risico dat je niet niet gelukkig gaat zijn met dit werk. Ben jij echt enorm enthousiast over de functie? Dan kun je aan de slag gaan met dit over te brengen naar de werkgever. Dit doe je door jouw enthousiasme te tonen. Vertel waarom jij graag die baan wilt, over wat je wilt leren, over de uitdaging waar je naar uit kijkt etc. Laat gewoon zien dat je er zin in hebt!

Ken jij het bedrijf?

Iets wat onlosmakelijk verbonden is met jouw motivatie voor een bepaalde functie, is het bedrijf waarbij je de functie gaat uitvoeren. Waarom is het dan regelmatig zo dat mensen zich amper verdiepen in het bedrijf waar ze zouden komen te werken? Niet alleen getuigt het van een gebrek aan motivatie, ook kun je nooit een goed beeld hebben van wat je nu echt gaat doen als je er zou komen te werken. In feite houd je jezelf dus voor de gek: je weet niet waar je mee bezig bent. Eigenlijk moet jouw reactie bij de werkgever hetzelfde zijn als bij de functie zelf. Dus als je enorm enthousiast bent over de werkgever, dan weet je waarom dat zo is, en dan kun je dit ook uiten in jouw motivatiebrief, en dan kun je dat ook vertellen in jouw sollicitatiegesprek. Echter, is jouw reactie milder? Dan is er in principe nog niets aan de hand. Realistisch gezien kun je niet bekend zijn met elk bedrijf. Oftewel, jouw reactie zal niet altijd gelijk enorm enthousiast zijn. Dit betekent natuurlijk niet gelijk dat het niets voor jou is! Maar om nu gelijk te gaan solliciteren op de functie is ook niet verstandig! Stel dat je dat wel doet, en jouw CV en enthousiasme over de functie doen jou belanden in een gesprek met de werkgever. Deze vraagt vervolgens: “Waarom wil je dit zo graag bij ons gaan doen?” Die vraag kun je dan niet beantwoorden, waardoor men aan jouw daadwerkelijke motivatie zal gaan twijfelen. Wacht dus nog even met solliciteren! Als je nog niet bekend bent met de werkgever, ga dan eerst kijken wie ze zijn en wat ze doen! Hoe je dat doet lees je in dit artikel. Zodra je bekend met het bedrijf weet je of je hier wilt gaan werken of niet, en ben je ook in staat dit uit te drukken.

Wat breng je mee?

Tot nu toe hebben we het er vooral over gehad dat je je goed moet realiseren waar je mee bezig bent. Waar we echter op hebben gefocust is ‘waarom jij de baan graag wilt’. ‘De baan graag willen’ is echter geen reden voor een werkgever om jou aan te nemen. Natuurlijk is een goed gemotiveerde werknemer goud waard, maar jij moet wel kunnen uitleggen hoe de ‘gemotiveerde jij’ het goud waard gaat zijn. Oftewel, what’s in it for them? Je zult dus moeten uitleggen wat jouw motivatie er toe maakt dat jij de juiste keuze gaat zijn voor die functie. Bijvoorbeeld: je bent een ontwikkelaar die heel graag bij een bedrijf wil werken waar ze mobiele apps maken. Waarom? Omdat mobiele apps maken niet alleen iets is wat je kunt, maar ook heel graag doet. Je verdiept je er van nature in, en houdt alle ontwikkelingen in de gaten. Daarnaast wil je heel graag bij dit bedrijf werken vanwege de informele sfeer en korte lijntjes, en omdat ze er om bekend staan dat ze snel reageren op ontwikkelingen en dus veel innoveren. Wat is dus een goede reden voor dat bedrijf om jou aan te nemen? Allereerst ben jij geschikt voor de baan; niet alleen omdat je over de vaardigheden beschikt, maar ook omdat mobiele apps jou enorm interesseren. Daarnaast wil jij dit specifiek bij dit bedrijf doen omdat je dan ook daadwerkelijk met de nieuwste ontwikkelingen te maken gaat krijgen, en altijd aan innoverende projecten bezig bent. Oftewel, precies het type persoon wat het bedrijf nodig heeft. Het bovenstaande voorbeeld vertaalt de persoonlijke motivaties van de ontwikkelaar naar eigenschappen waar het bedrijf extra profijt van heeft bovenop de benodigde vaardigheden. In deze situatie zou het dan ook gek moeten lopen als de ontwikkelaar niet minstens een kans krijgt. Het komt er allemaal op neer dat je ten alle tijden tot op extreme hoogte bewust moet zijn van wat je zelf wilt, en wat je DAAROM te bieden hebt. Je moet niet alleen jouw kunnen laten zien, maar ook laten zien waarom je dat ook daadwerkelijk zal gaan doen! Heb je hier nog vragen nodig? Of misschien hulp bij het vertalen van jouw motivatie? Heb je zelf nog tips hoe anderen hier mee om kunnen gaan? Laat het ons weten via een reactie!

0 Reactie op "Solliciteren is weten wat je doet!"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent