7 redenen waarom het belangrijk is om je mening te geven op het werk

 • Daan Panis
 • 10 april 2018

Wanneer een collega iets zegt waar je het totaal niet mee eens bent, voel je de drang opkomen om iets te zeggen. Toch doe je dit niet. Je bent bang dat de collega je mening niet waardeert, omdat hij/zij er niet op zit te wachten.

Het is soms makkelijker om je lippen op elkaar te houden, maar hierdoor maak je jezelf onzichtbaar en kan het zijn dat je je gevoelens gaat opkroppen. In het slechtste geval worden je ideeën niet meer gehoord en verdwijn je langzaam op de achtergrond. Om dit te voorkomen, is het beter om wél je mening te geven. In dit blog lees je 7 redenen waarom je mening geven op je werk belangrijk is! 

Bedrijfsbelang

Op het werk is het van belang dat je je mening geeft, omdat je op deze manier samen met je collega's vooruit komt. Als niemand zijn/haar mening zou geven, zou de organisatie als het ware stil staan. Redenen om je mening te geven vanuit het bedrijfsbelang zijn:
Je leert van elkaar

Wanneer je je mening geeft, maar anderen zijn het er niet mee eens dan zie je het ook eens vanuit een ander perspectief. Dit geeft veel inzicht in de denkwijze van anderen. Het kan er ook voor zorgen dat jouw mening verandert. Door het dialoog aan te gaan met collega’s, kan er een discussie ontstaan over het onderwerp. Dit is van belang voor de samenwerking, omdat jij en je collega's in de toekomst beter op elkaar kunnen inspelen.

Je zet wellicht een verandering op gang

Als mensen hun mening delen, is de kans groter dat er problemen of kwesties worden aangekaart die daarvoor onbekend waren. Daardoor kan verandering op gang gebracht worden. Als niemand zijn mening zou geven, zou een groot aantal kwesties nooit worden opgelost. Als je je mening niet geeft, doe je zowel jezelf als je werkgever tekort.

Het beste is om je mening niet in de vorm van een vraag te formuleren, maar het echt te vertellen. Dus niet ‘vind je ook niet dat …?’, aangezien dat een vraag is waarbij mensen alleen nog maar instemmend kunnen antwoorden, ook al zijn ze het niet met je eens. Je kunt beter zeggen ‘naar mijn mening..’ of ‘ik heb het idee dat …’, omdat je op deze manier tegen anderen zegt wat JIJ niet fijn vindt of waar JIJ het niet mee eens bent.

Het brengt iedereen dichter bij elkaar

Net zoals dat bij liefdesrelaties zo is, zorgt het delen van je mening ervoor dat je als team dichter bij elkaar komt. Als iedereen ‘ja en amen’ knikt, zal het delen van je mening altijd een taboe blijven binnen het team. Door je mening te geven raak je wellicht een gevoelige snaar bij iemand, maar het zal uiteindelijk jullie band versterken. Lees hier meer over waarom de relatie tussen jou en je collega's belangrijk is.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Persoonlijk belang

Je kunt ook je mening geven vanuit een persoonlijk belang, bijvoorbeeld omdat je voor jezelf op wilt komen. Het is belangrijk dat je op je werk niet over je heen laat lopen. Enkele redenen om je mening te geven vanuit een persoonlijk belang zijn:

Je komt zelfverzekerder over

Wanneer je voor jezelf opkomt op het werk door je mening te geven, laat je zien dat je een zelfverzekerd persoon bent. Dit komt omdat je dan duidelijk laat zien dat je precies weet wat je wel en niet wilt. Hiermee voorkom je dat anderen over je heen lopen. Dit zorgt er weer voor dat je tevredener bent op je werk en meer positieve energie hebt om hard te werken.

Je laat zien dat je betrokken bent bij je werk

Door je mening te geven op je werk, laat je zien dat je betrokken bent bij de organisatie en de werkzaamheden. Daarnaast laat je ermee zien dat je proactief meedenkt over verschillende kwesties binnen het bedrijf. 

Het is goed om af en toe je mening te laten horen, omdat je met betrokkenheid je positie binnen het bedrijf indirect kunt versterken. Betrokken werknemers zijn namelijk toegewijder, productiever en loyaler dan niet-betrokken werknemers. Met de toenemende krapte op de arbeidsmarkt is dat een prettig gegeven voor de werkgever.
Er is niets mis met opbouwende kritiek geven

Er is niets mis met kritiek, zolang het maar positief opbouwende kritiek is. Geef nooit kritiek zonder deze te onderbouwen. Als je bijvoorbeeld zegt: ‘ik vind de nieuwe website lelijk’ en je kunt niet onderbouwen waarom je het lelijk vindt, dan kan de persoon waarop je de kritiek geeft er ook niks mee. Als je kunt beargumenteren waarom je de website wel of niet mooi vindt, dan kan hij/zij er ook écht iets mee.

Als je je mond houdt, krijg je spijt

Wanneer je collega iets doet waar jij het niet mee eens bent en je zegt daar niks van, kun je achteraf spijt krijgen. Alleen hierom is het al belangrijk om altijd je mening te geven als je ergens mee zit of als je het ergens niet mee eens bent.

Natuurlijk is het wel belangrijk om altijd goed aan te voelen of het gepast is om je ongezouten mening te geven. Soms is het passender als je je mening wat ‘zachter’ brengt, zodat degene aan wie je je mening geeft het even kan verwerken voordat je meer kritiek levert.

Waarom is het geven van jouw mening belangrijk op het werk?

Iedereen heeft het vast wel eens meegemaakt: je wilt graag je mening geven, maar geeft deze uiteindelijk toch niet omdat je niet zeker weet of het wel gepast is. Maar je mening geven heeft ook veel positieve kanten waarom je juist wél je mening moet geven. Het kan jou en je collega’s uiteindelijk dichter bij elkaar brengen, je kunt verandering op gang brengen en je laat bijvoorbeeld zien dat je betrokken bent bij je werk.

Stelling: Als je je mening wilt geven over iets waarmee je een ander pijn kunt doen, is het altijd beter om je mond te houden.

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

4 Reacties op "7 redenen waarom het belangrijk is om je mening te geven op het werk"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • M
  • 10 april 2018

  Helaas heb ik moeten ervaren dat goed bedoelde opbouwende kritiek negatief is uitgelegd en uiteindelijk ook tot ontslag aanleiding is geweest.

  • Arnold van der Heiden
  • 23 oktober 2019

  Waarom betalen we BTW over producten en waarom zitten daar niet de kosten in van de milieuschade in?
  Bij vliegtuigen maakt de brandstof de stikstofoxide. Bij ieder vliegtuig is de verhouding tussen de hoeveelheid brandstof en de hoeveelheid geproduceerde stikstof te bepalen, waarom dit op 3000 meter meten ?

  • Shaxalie Woesser
  • 25 februari 2022

  Wel ik denk dat u daar goed heeft uitgelegd
  Heel veel bedank van u

  • Diana
  • 7 mei 2024

  Ik werk in een keuken, het werk zelf vind ik leuk om te doe. Alleen het team is gewoon kut. Niemand die een mening durft te zeggen bv mijn baas(getrouwd)en nog een mannelijke collega zit geregeld aan een jonge vrouwelijke collega. Ik ben het enigste die er iets van zegt en daarom ben ik ook het zwarte schaap in het team.
  Ik kan wel hogerop spelen maar dan weet ik al dat ze mijn weg pesten, dat is nu ook al een beetje aan de gang.