Podcast: Werkgeluk

  • Iris Douwes
  • 20 april 2021

Werkgeluk is een grote factor voor jouw geluk en welzijn, zowel privé als op zakelijk gebied. In de podcast spreken Kimberley de Haas en Floor Noijen over werkgeluk en waarom dat zo belangrijk is!

Luister naar onze podcast over werkgeluk! 

Wat is het effect ervan?

Als er in organisaties geen werkgeluk wordt ervaren kunnen de werknemers veel stress ervaren. Dit kan bij werknemers uiteindelijk doorvloeien naar een burn-out. Hierdoor gaan de resultaten van een organisatie achteruit,  terwijl werkgeluk juist het tegenovergestelde doet. 

Indien je het ervaart werk je in een omgeving waar je het beste uit jezelf kunt halen, waar je werk doet wat toegevoegde waarde heeft en waar je met plezier aan het werk bent. Deze 3 elementen zijn een goede maatstaf voor werkgeluk. Je haalt  voldoening uit je werk. Niet alleen op de korte termijn, ook op de lange termijn. Je zou het kunnen zien als werk wat er écht toe doet en wat je lang volhoud, omdat je er veel plezier uit haalt. 

Wat zijn misvattingen over werkgeluk?

Dat het alleen gaat over blij zijn. Vanuit organisaties gezien wordt het nog vaak gezien als een “soft” onderwerp. Terwijl een organisatie het juist kan faciliteren, stimuleren en als organisatie kan je medewerkers inspireren. 

Daarnaast zal een organisatie het samen met de werknemers moeten doen; maak als organisatie werkgeluk meetbaar. Het gaat echt over het gelukkig zijn op de lange termijn van jouw werknemers. 

Hoe kan je het ervaren?

Het is geen vaste formule die voor iedereen hetzelfde is. Ieder persoon is anders en elk persoon wil ook iets anders in haar of zijn werk. Het is net als persoonlijke ontwikkeling, je bent er nooit mee klaar.  

Niet alleen als organisatie, maar ook als individu kan je altijd aan de slag gaan met werkgeluk. Je bent uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor jouw werkgeluk. Je zult zelf achter het stuur moeten gaan zitten. Jij weet waar je blij van wordt en wat bij je past. Om meer geluk te ervaren hanteert Kimberley de Haas (Corporatehapinessexchange) zes pijlers: 

  1. Flow > Indien je flow ervaart, ervaar je meer werkgeluk. Je zit in een goede flow als je bijvoorbeeld op gaat in je werk en de tijd snel gaat. Die positieve flow draagt bij aan je werkgeluk.
  2. Autonomie > Iedereen wil wel veranderen, maar je wilt niet veranderd worden.  Het is belangrijk dat mensen zelfstandige beslissingen nemen en kunnen veranderen zonder dat het wordt opgelegd.
  3. Betekenis > Het echt ervaren dat jouw werk er toe doet, dat je bijdraagt aan een groter geheel en dat je werk van toegevoegde waarde is.
  4. Relaties > Door connecties te maken in jouw werkomgeving, met bijvoorbeeld collega’s en je leidinggevende, wordt jouw werkgeluk verhoogd.
  5. Persoonlijke ontwikkeling > Door zelf te groeien en uitdaging te zoeken in je werk, ga je meer voldoening halen uit je werk. Dit draagt bij aan jouw werkgeluk. 
  6. Positieve mindset > Om positieve gevoelens te ervaren, is het belangrijk dat je een positieve mindset hebt. Dit betekent niet dat het altijd positief moet zijn, want er mag natuurlijk ruimte zijn voor negatieve gevoelens. Het is belangrijk dat je wel de ruimte voelt dat jij zelf beslist hoe je hier mee omgaat. Bij werkgeluk is het belangrijk dat jij zelf achter het stuur zit. 

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Tips om aan de slag te gaan! 

Voor het ervaren van werkgeluk is het belangrijk dat je er bewust mee bezig bent. Dit kan door verschillende dingen te doen. 

  1. Bekijk welke organisatie bij je past! Indien je gaat werken voor een organisatie die/dat/wat een doel heeft wat jij ook heel erg belangrijk vindt, kan dat enorm bijdragen aan jouw werkgeluk. 
  2. Kijk hoe er in een organisatie gewerkt wordt! Welke kernwaarden heeft een organisatie en past dat bij hoe jij graag werkt? Hoe groter die match is, hoe gemakkelijker het is om jouw werkgeluk te ervaren. 
  3. Focus op het inzetten van je talenten! Hierdoor word je zelf blij en kan je focussen op wat jij leuk vindt. 
  4. Kijk naar jobcrafting! In jouw huidige functie kun je kijken of je dingen op kunt pakken die je heel leuk vindt. Je kunt jouw baan opnieuw vormgeven met het toevoegen van nieuwe elementen. Hierdoor zal jouw werkgeluk worden verhoogd. 
  5. Stel voor jezelf kleine doelen! Verwacht niet dat het van de een op de andere dag verandert. Neem kleine stapjes, ga voor jezelf op zoek naar hoe je meer werkgeluk voor jezelf kunt creëren. 

Stelling: werkgeluk is nodig om je werk op lange termijn vol te houden.

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!

0 Reactie op "Podcast: Werkgeluk"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent