Onverwachte vragen tijdens een sollicitatiegesprek: hoe ga je ermee om?

  • Natasja van Wijk
  • 31 januari 2023

“Waar zie jij jezelf over 5 jaar?”, “Wat zijn jouw sterke en zwakke punten?” en “Waarom moeten we jou aannemen?” zijn voorbeelden van populaire vragen die vaak worden gesteld tijdens een sollicitatiegesprek. Naast dit soort vragen krijg je mogelijk ook te maken met onverwachte vragen. Zo achterhaalt jouw gesprekspartner of jij goed bij het bedrijf en de functie past.

In onze blog geven we 8 voorbeelden van onverwachte vragen en de gedachten erachter. Ook geven we tips over hoe je het beste met onverwachte vragen omgaat.

Wat bedoelen we met onverwachte vragen?

Onverwachte vragen verrassen je, maar bieden ook een kans om je te onderscheiden van anderen en indruk te maken op jouw gesprekspartner. Omdat de vragen onverwacht zijn, krijgt jouw gesprekspartner een indruk hoe jij in stressvolle, onverwachte situaties handelt. Het is de perfecte gelegenheid om je probleemoplossend vermogen en je creativiteit te tonen.

Onverwachte vragen zijn vaak geen leidraad voor het gesprek, maar helpen de recruiter of werkgever een indicatie te krijgen van jouw persoonlijkheid. Het is niet de enige manier om je persoonlijkheid te meten. Er zijn dan ook geen goede of foute antwoorden. Zolang jij een eerlijk antwoord geeft en uitlegt waarom je daarvoor kiest, laat jij zien wat jij in huis hebt.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

8 voorbeelden van onverwachte vragen in een sollicitatiegesprek

#1 “Wat kies je: onzichtbaar zijn of kunnen vliegen?”

Het lijkt een aparte vraag, maar er zit een logische gedachte achter. Vooral bij functies waar leiderschapsvaardigheden van pas komen, worden dit soort onverwachte vragen gesteld. Wat je gesprekspartner eigenlijk vraagt, is of jij graag in de schijnwerpers staat of liever op de achtergrond. Ben jij een introvert of extravert persoon? Hou jij van vrijheid of zekerheid? Leg uit waarom je voor de superkracht kiest. 

#2 “Wat doe je als je na dit gesprek €10 miljoen zou winnen?”

Met deze vraag wil jouw gesprekspartner weten wat jouw passie is. Wat zijn jouw dromen? En past dat bij het bedrijf? Daarnaast kan deze vraag ook worden gesteld om erachter te komen of jij gemotiveerd bent om bij het bedrijf te werken. Als jij in je antwoord aangeeft dat je stopt met werken, lijkt het alsof geld het enige is dat je zoekt in een baan. Wees tactisch maar oprecht in je antwoord. 

#3 “Welke belangrijke trends zie jij in onze sector?”

Je hebt interesse in de functie en het bedrijf, maar beschik je ook over de nodige kennis? Recruiters stellen vaak vragen over je arbeidsverleden en welke vaardigheden en kennis je hebt opgedaan. Met deze vraag wordt hier dieper op ingegaan. Je gesprekspartner wil graag weten of je op de hoogte bent van wat er allemaal gebeurt in de sector. Ook willen ze met deze vraag een idee krijgen van jouw betrokkenheid bij het werk: heb jij passie voor wat je doet?

Zorg ervoor dat je de antwoorden op een positieve toon houdt en beperk je tot een paar voorbeelden. Zo laat jij een goede indruk achter. 

#4 “Hoeveel ballonnen passen er in deze kamer?”

Deze vraag is gericht op jouw denkproces. Leg in je antwoord goed uit waarom jij denkt dat er [aantal] ballonnen in de kamer passen. Deze vraag helpt om te kijken of jij in staat bent oplossingsgericht te denken en informatie te verzamelen en te analyseren. Daarnaast test het ook je creatieve denkvermogen. Gebruik je fantasie in je antwoord: het hoeft niet correct te zijn, het gaat om jouw uitleg.

#5 “Wat is je minst favoriete kleur?”

Recruiters stellen deze vraag om inzicht te krijgen in jouw persoonlijkheid. Het kiezen van een minst favoriete kleur zegt iets over jouw karakter, niet alleen de kleur, maar ook de redenering erachter. Bijvoorbeeld:

“Mijn minst favoriete kleur is grijs, omdat het een neutrale, onverschillige kleur is. Dit past totaal niet bij mij. Ik ben iemand die graag buiten de gebaande paden durft te denken en in veel situaties een creatieve oplossing zoekt.”

#6 “Als je een dier kon zijn, welk dier kies je dan?”

Net als de vorige vraag geeft deze vraag inzicht in jouw persoonlijkheid. Jouw antwoord en uitleg geven aan hoe jij jezelf ziet. Maar ook geef jij hiermee aan wat jou motiveert en hoe ambitieus jij bent. Sommige dieren hebben een grotere status of zijn dominant, zoals een leeuw. Andere zijn intelligent, zoals een dolfijn of een hond. Welke sterke punten bezit jij die je in jouw gekozen dier terugziet? Geef een doordacht en relevant antwoord.

#7 “Verkoop mij deze pen.”

Bij sales functies als accountmanager of commercieel directeur is het van groot belang dat jij over de juiste verkoopkwaliteiten beschikt. Deze vraag is een manier om te zien hoe overtuigend jij bent en hoe jij je overtuigingskracht gebruikt om een ​​product of dienst te verkopen. Ook test deze vraag je creativiteit en je probleemoplossend vermogen. Stel de behoeften van je gesprekspartner vast door de juiste vragen te stellen, zoals “Schrijf je veel in je vrije tijd?”. 

#8 “Waar denkt je baas dat je nu bent?” 

Met deze vraag wil jouw gesprekspartner erachter komen hoe betrouwbaar jij bent. Er wordt indirect gevraagd of jij tegen je werkgever hebt gelogen. Dit is een echte no-go in een sollicitatiegesprek. Heb je verlof opgenomen? Heb je iets kunnen regelen in je agenda? Of ben je open geweest tegen je werkgever over je zoektocht naar een baan? Denk goed na over wat je je baas vertelt! Recruiters kunnen ernaar vragen. 

Hoe ga je om met onverwachte vragen?

Het is bijna onmogelijk om alle onverwachte vragen voor het sollicitatiegesprek te oefenen. Het is daarom goed om te weten wie jij bent, wat jouw sterke punten zijn en wat jij zoekt in een functie. Enkele tips voor het omgaan met onverwachte vragen tijdens een sollicitatiegesprek:

  • Neem je tijd: het doel van een onverwachte vraag is dat jij een goed doordacht antwoord geeft. Als je direct wilt reageren, geef je misschien niet het antwoord dat je had willen geven. Pauzeer even en denk goed na. Geef ook aan je gesprekspartner aan dat je er even over na moeten denken.
  • Luister goed naar de vraag: vaak wordt er in een sollicitatiegesprek geprobeerd iets te achterhalen wat niet letterlijk gevraagd wordt. Kijk of jij de “echte vraag” kunt achterhalen. 
  • Gebruik de STARR-methode: voorbeelden maken je antwoorden alleen maar sterker. Je gebruikt de STARR-methode om een voorbeeld te geven hoe jij bepaalde situaties hebt aangepakt in het verleden. Lees hier meer over de STARR-methode.
  • Wees specifiek in je antwoord: licht je antwoord altijd toe! Je gesprekspartner wil achter jouw denkwijze komen. Door gewoon te zeggen dat je minst favoriete kleur geel is, zonder uitleg, zeg je eigenlijk niets. 

Bereid je goed voor op onverwachte vragen

Onverwachte vragen helpen recruiters een idee te krijgen van jouw persoonlijkheid en of jij bij het bedrijf en de functie past. Deze vragen worden meestal gesteld in creatieve of leidinggevende functies. Het is slim om goed na te denken over je antwoord: er zit vaak meer achter een vraag dan je denkt!

Stelling: onverwachte vragen in een sollicitatiegesprek zijn vervelend.

Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "Onverwachte vragen tijdens een sollicitatiegesprek: hoe ga je ermee om?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent