Online solliciteren: 6 tips om de kans op een baan te vergroten

  • Daan Panis
  • 30 januari 2018

Alles gebeurt tegenwoordig online, ook het sollicitatieproces. De tijden van een geschreven cv en motivatiebrief zijn voorbij en er zijn nu allerlei online mogelijkheden om de kans op een baan te vergroten.

Maar het internet biedt niet alleen voordelen voor de sollicitant. Recruiters en werkgevers hebben tegenwoordig beschikking tot allerlei middelen om uit te zoeken of jij de juiste kandidaat bent voor de functie. Je moet er dus ook voor zorgen dat jouw online voorkomen goed is.

Om je hierbij te helpen, geven we 6 tips.

#1 Bewaar je cv in de cloud

Omdat tegenwoordig bijna alles online verloopt, is het uploaden van je cv in de cloud essentieel wanneer je gaat solliciteren. Bij veel bedrijven, ook bij WETALENT, is het vereist om een cv toe te voegen aan je sollicitatie. Helaas zien wij vaak mensen afhaken bij deze stap, omdat ze het cv niet bij de hand hebben. Dit is zonde, omdat het een kleine moeite is om je cv in de cloud te plaatsen.

Er zijn allerlei gratis tools zoals Google Drive en Dropbox waar je dit gemakkelijk kunt regelen.

#2 Maak een persoonlijke website

Een persoonlijke website is dé manier om online op te vallen. Een website maken vergt de nodige inspanning, maar het kan erg veel opleveren. Een persoonlijke website heeft namelijk veel voordelen.

Op de eerste plaats onderscheid je jezelf van andere sollicitanten en laat je zien dat je een extra stap wilt zetten om aan een baan te komen. Daarnaast kun je, omdat het jouw website is, alles vormgeven op jouw eigen manier. Je kunt jouw cv, vaardigheden en competenties op een persoonlijke manier presenteren. Deze mogelijkheid heb je bij LinkedIn bijvoorbeeld niet.

Op je eigen website kun je een blog bijhouden waarin je vertelt over je vak en daarmee kun je jouw deskundigheid tonen. Je kunt ook een portfolio plaatsen waarin je jouw werkzaamheden presenteert. Dit zijn allemaal mogelijkheden die veel moderner en persoonlijker zijn dan een standaard cv of motivatiebrief.

Jouw website is ook de perfecte plaats om jouw video pitch te presenteren. Een video pitch is een korte video waarin jij jouw vaardigheden en kwalificaties op een persoonlijke manier presenteert. Met deze video laat je de persoon achter het cv en de motivatiebrief zien. Iets wat recruiters  graag zien.

Wil je extra tips lezen over hoe je een professionele video pitch maakt? Bekijk dan deze infographic.

Het is wel nodig dat jouw persoonlijke website goed vindbaar is voor anderen. Plaats de link ervan dus op je LinkedIn profiel, je visitekaartjes en in je cv.

#3 Optimaliseer je Google cv

Je hebt jezelf vast weleens gegoogeld om te kijken wat er allemaal over jou te vinden is. Dit is zeker aan te raden om te doen, want maar liefst 77% van de recruiters gebruikt Google om kandidaten te screenen (bron).

De zoekresultaten die tevoorschijn komen wanneer je jouw naam invoert, wordt het Google cv genoemd. Dit betekent dat de zoekresultaten die verschijnen onder jouw naam, bepalend zijn voor het resultaat van jouw sollicitatie. Je moet er dus voor zorgen dat deze zoekresultaten positief zijn, maar ook dat de juiste zoekresultaten bovenaan komen te staan. Je kunt een prachtige persoonlijke website en volwaardig LinkedIn profiel hebben, maar als ze niet vindbaar zijn dan heb je er helemaal niks aan.

Om je Google cv te wijzigen en je persoonlijke zoekresultaten te beïnvloeden, kun je hier 8 tips vinden.

#4 Houd je aan de online sollicitatie-etiquette

Zoals we in de inleiding hebben benadrukt, gebruiken recruiters en werkgevers diverse online kanalen om uit te zoeken of jij de juiste kandidaat bent voor de functie. Je moet er dus voor zorgen dat jouw online voorkomen in orde is.

Houd je daarom aan de online sollicitatie-etiquette. Het volgen van de etiquette draagt bij aan het maken van een professionele (eerste) indruk en het vinden van een baan. Echter, het (onbewust) niet volgen van de etiquette kan ervoor zorgen dat al jouw kansen op een baan als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Je social media updates zijn een belangrijk onderdeel hiervan. Natuurlijk begrijpen recruiters dat mensen een privéleven leiden. Een foto van jou met je vrienden op het terras is geen probleem. Het wordt pas gevaarlijk als jouw tijdlijn vol staat met negatieve uitingen over bijvoorbeeld maatschappelijke kwesties.

Wil je weten welke social media updates bijdragen aan een goede of slechte indruk? Lees dan in dit blog welke updates wel of niet door de beugel kunnen.

Omdat werkgevers jouw social media profielen gebruiken om je te screenen, speelt jouw profielfoto een belangrijke rol bij het maken van een goede eerste indruk. Zorg ervoor dat deze up-to-date is en dat je vriendelijk en open overkomt. In deze infographic hebben we alle do’s & don’ts nog eens op een rijtje gezet.

Niet alleen jouw social media profielen dragen bij aan je online voorkomen. Ook het gebruik van de juiste aanhef in een e-mail of een professioneel e-mailadres dragen hier aan bij. Het komt nog steeds voor dat mensen e-mails versturen met een e-mailadres van jaren geleden. Het komt niet professioneel over als je een e-mail verstuurt met als verzender: keesje_superman@hotmail.com.

Niet alleen de afzender, maar ook de inhoud van de e-mail moet professioneel zijn. Lees in dit blog meer over online en offline sollicitatie-etiquette.

#5 Optimaliseer je cv voor screening software

De afgelopen jaren is het gebruik van screening software steeds populairder geworden. Deze software filtert kandidaten op basis van hun cv en een reeks begrippen (werkervaring, opleidingen, vaardigheden, etc.). De software wordt door werkgevers gebruikt om kandidaten te screenen, waardoor het wervingsproces minder geld kost en sneller verloopt. 

Voor recruiters is het makkelijk en snel, maar voor jou als sollicitant is het minder voordelig. De imperfecties van de software zorgen er namelijk voor dat niet alle cv’s correct worden “gelezen”. Dit kan ervoor zorgen dat jouw cv, ten onrechte, niet in behandeling wordt genomen.

Hoe je jouw cv optimaliseert voor deze screening software, lees je in dit blog.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#6 Wees actief op LinkedIn

Wanneer je gaat solliciteren is een LinkedIn profiel noodzakelijk om je netwerk uit te breiden en om in contact te komen met recruiters. Hoewel veel mensen tegenwoordig al een LinkedIn account hebben, halen de meesten er niet het maximale uit.

Het hebben van een volwaardig profiel vergroot jouw kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk. Om deze reden hebben we voor jou een LinkedIn handleiding ontworpen waarmee jij in 12 eenvoudige stappen een volwaardig profiel maakt.

Wanneer je een volwaardig profiel hebt, kun je met de juiste handelingen ervoor zorgen dat je de kans op een baan aanzienlijk vergroot. Je kunt bijvoorbeeld actief participeren in groepen en je profiel verrijken met referenties.

De online sollicitatie handleiding

Omdat tegenwoordig steeds meer processen online plaatsvinden, is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat jouw online voorkomen in orde is en dat je positief opvalt.

Maak je eigen website, optimaliseer je Google cv, houd je aan de online sollicitatie-etiquette en optimaliseer je cv voor screening software. Wees actief op LinkedIn en zorg ervoor dat je jouw cv in de cloud plaats, zodat je altijd en overal kunt solliciteren.

 

Stelling: Ondanks dat er tegenwoordig mogelijkheden zijn zoals een video-pitch en een eigen website, zullen het cv en de motivatiebrief de belangrijkste middelen blijven bij het solliciteren!

Eens of Oneens? Laat het ons weten in een reactie!

  Wil je meer tips lezen over solliciteren via social media? Bekijk dan ook eens onze andere blogs! Vergroot je kans op een baan met referenties op LinkedIn 8 tips voor een professionele profielfoto Geavanceerd zoeken op LinkedIn: een goudmijn voor werkzoekenden Werkloosheid en het bedrog van Social Media 8 feiten over recruiters: Hoe Social Media wordt gebruikt om jou te vinden [INFOGRAPHIC] Hoe zorg je er voor dat je op LinkedIn gevonden wordt door recruiters?

1 Reactie op "Online solliciteren: 6 tips om de kans op een baan te vergroten"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Kees
    • 13 december 2018

    Bedankt voor de goede tips! Het is inderdaad belangrijk om je CV up to date te houden.