Hoe vind je je draai in een nieuw team? 7 praktische tips!

  • Daan Panis
  • 27 maart 2018

Als je in een nieuw team terechtkomt, is dat in het begin vaak spannend. ‘Zou het team leuk zijn?’, ‘Kan ik mijn draai wel vinden?’, ‘Misschien werk ik wel op een heel andere manier dan zij’ en ‘Wat nou als mijn collega’s en ik complete tegenpolen zijn?’. Dit zijn allemaal dingen die je jezelf vaak afvraagt wanneer je in een nieuw team terechtkomt.

Wanneer je je draai niet kunt vinden in een team, kan dit allerlei negatieve gevolgen hebben. Dit kan variëren van collega's die minder behulpzaam zijn tot extreme ontevredenheid over je baanOf je nu bij een nieuwe werkgever aan de slag gaat of bij je huidige werkgever in een ander team gaat werken; het is belangrijk om snel je draai te vinden in een team.

Hoe je dat doet, ontdek je in dit artikel.

Stel jezelf voor aan iedereen in jouw team

Een goede eerste indruk maken is cruciaal bij het vinden van jouw draai in het team. Dit doe je onder andere door jezelf voor te stellen aan iedereen in jouw team. Geef iedereen een stevige handdruk, wees enthousiast en spreek je naam duidelijk uit.

Probeer van tevoren alvast uit te zoeken welke mensen onderdeel zijn van jouw team (of met welke collega’s je het meeste samen gaat werken) en zoek ze op op LinkedIn, Facebook of op de ‘over ons’-pagina van het bedrijf. Zo kun je alvast oefenen met de namen, waardoor je op je eerste dag direct de namen weet van je collega’s. Na 10 nieuwe gezichten is het lastig om alle namen te onthouden, maar als je je goed voorbereidt zal jou dit niet overkomen!

Zorg er ook voor dat je een goed en bondig verhaal hebt als je gevraagd wordt wat jouw functie of rol binnen de afdeling is. Op deze manier hebben je collega’s gelijk een beeld bij jouw functie en weten ze voor welke expertise ze bij jou terecht kunnen.

Leer je collega’s kennen

Wanneer je veel samenwerkt met je collega’s, is het fijn om meer over hen te weten te komen. Als je meer weet over je collega’s, ontstaat er een hechtere band en kun je beter samenwerken. Je kunt bijvoorbeeld vragen wat de hobby’s zijn van je collega’s, of ze een partner en/of kinderen hebben of wat ze leuk vinden om in het weekend te doen. Misschien ontdek je wel een gezamenlijke interesse met één of meerdere van je collega’s.

Lees hier waarom een goede band met je collega's zo ontzettend belangrijk is.

Laat zien dat je ambitieus bent

Door een proactieve houding aan te nemen, kun je duidelijk over laten komen dat je ambitieus bent. Hierdoor zullen je collega’s direct een positief beeld van jou krijgen. Dit bevordert de collegialiteit en het vinden van jouw draai binnen het team.

Dit kun je doen door het voortouw te nemen en direct verantwoordelijkheden op je te nemen (of te vragen aan je leidinggevende wat je kunt doen, in plaats van dat hij/zij dat jou zal vertellen). Zo kom je enthousiast over en neem je een proactieve houding aan.

Lees in dit blog hoe je je carrière kunt boosten met een proactieve houding.

Wees (nog) niet te kritisch

Wanneer je ergens nieuw bent, heb je nog een frisse kijk op de processen van het bedrijf en wat er eventueel beter kan. Dit is heel goed, maar begin niet meteen tegen je collega’s te zeggen wat er allemaal beter kan. Schrijf het even op en deel jouw observatie pas wanneer je helemaal opgenomen bent in het team. Dit om niet gelijk te kritisch over te komen als je je draai nog aan het vinden bent in het team, aangezien dit betweterig kan overkomen. Als het team om jouw mening vraagt, kun je natuurlijk wél je (kritische) mening geven. Ze vragen er immers om.

Stel vragen!

In de eerste paar weken is niet alles meteen duidelijk. Als je twijfelt over iets, vraag dat dan aan iemand in jouw team. Je kunt beter iets vragen dan dat je zelf een gokje waagt en het wellicht verkeerd doet. Veel mensen zijn van nature behulpzaam en de meesten zullen het niet erg vinden om jou te helpen als je er even niet uitkomt. Een bijkomend voordeel van vragen stellen is dat je meer met je collega’s omgaat, waardoor je een hechtere band met hen krijgt.

Tip: als je een vraag stelt, schrijf dan het antwoord op. De kans dat je het antwoord vergeet en over een tijdje tegen hetzelfde probleem aanloopt is groot. Mensen zijn vaak behulpzaam, maar dat wordt snel minder als ze het voor de tweede of derde keer uit moeten leggen. Door het antwoord op te schrijven, kun je dit voorkomen.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Sla geen vrijdagmiddagborrel over

Als ze bij jouw bedrijf een vrijdagmiddagborrel organiseren, ga daar dan zeker heen. Zo ontmoet je snel nieuwe mensen en kun je op een laagdrempelige manier met iedereen een gesprek aangaan. Een vrijdagmiddagborrel is dé gelegenheid om je team beter te leren kennen.

Mocht het bedrijf waar je werkt geen vrijdagmiddagborrels hebben, dan kun je deze tip natuurlijk ook toepassen bij gezamenlijke lunches, eventuele koffiepauzes of bedrijfsuitjes.

En bovenal: wees jezelf!

Je kunt alleen een sterke relatie opbouwen met collega’s als je volledig jezelf bent. Wanneer je jezelf bent, jouw talent benut en doet wat je écht wilt, heb je meer plezier in je werk en dus in het leven. Wanneer je jezelf anders voordoet dan je eigenlijk bent, creëer je onjuiste verwachtingen voor de toekomst.

Kun je niet jezelf zijn? Vraag jezelf dan af of het team wel bij jouw persoonlijkheid past en overweeg om van baan te wisselen.

 

Stelling: Je draai vinden in een team is belangrijker dan een goed salaris krijgen

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

1 Reactie op "Hoe vind je je draai in een nieuw team? 7 praktische tips!"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Zwaantje
    • 10 juni 2023

    Ik heb ervaren dat direct veel werk naar je toe trekken juist averechts werkt. Goede tip is wel om niet direct met veel verbetertips te komen.