De kunst van het CV maken

  • Pascal Joore
  • 25 juni 2014
  “Niemand is een kunstenaar voordat hij het idee in zijn hoofd schildert, zeker is van zijn methode, en zeker is van zijn compositie.” ~ Claude Monet   Wat bedoelt de schilder Monet met deze uitspraak?   Het kan toch niet zo zijn dat hij bedoelt dat je een schilderij eerst helemaal in je hoofd moet hebben voordat je daadwerkelijk aan het schilderen gaat? Dan zouden er maar heel weinig schilders daadwerkelijk kunstenaars zijn!   Gelukkig bedoelt hij het niet zo. Hij wil hier mee zeggen dat je met schilderen heel bewust aan de slag moet gaan. Je moet niet alleen nadenken over het schilderen zelf, maar ook over het hoe.   En laat dit nu ook het geval zijn wanneer je een CV wilt schrijven.   Het lijkt heel simpel: je maakt een lijstje met waar je gewerkt hebt, waar je op school hebt gezeten, plus misschien wat uitleg en je gegevens en klaar is Kees!   Helaas. Deze gedachte is een garantie om jouw CV in de papierbak te laten eindigen.   Het opstellen van een goed CV is een namelijk een flinke klus; een kunst.   En dus vereist dat aandacht en zorg aan hetgeen je aan het doen bent, aldus Monet.   Hier volgen een aantal tips waarmee jij jouw CV kunt omtoveren van voer voor de papierbak tot een persoonlijk kunstwerkje!  

Elke sollicitatie een nieuwe

  Misschien wel de belangrijkste les die wij je kunnen bieden is om elke keer origineel te zijn in jouw aanpak.   Wat betekent dat?   Dat je voor elke sollicitatie die je gaat versturen een nieuw CV maakt.   Waarom?   Geen enkele baan is identiek, en dus moet je ook geen identieke CV’s sturen.   In een CV laat jij zien dat jij de bagage hebt om succesvol de vacature in te kunnen vullen. Als de vacature andere eisen heeft, vermeld jij ook andere dingen.   Nu kan het natuurlijk zo zijn dat je op een specifiek type baan solliciteert, bij meerdere bedrijven. Kun je dan wel hetzelfde CV gebruiken?   Ons advies is om dat niet te doen.   Hoewel de vacatures waarschijnlijk veel op elkaar zullen, zoekt elk bedrijf toch een ander persoon, met andere ervaring.   Dus zelfs als de vacatures veel op elkaar lijken, wil je dat andere dingen in het oog springen. Deze aspecten geef je vervolgens een (duidelijk zichtbaar) plekje op jouw CV.  

Wat vermeld je?

  Wat vermeld je nu precies op jouw CV?   Een standaard CV begint met jouw NAW gegevens, gevolgd door werkervaring, opleidingen, relevante activiteiten, cursussen, certificaten, diploma’s etc.   Hier is niets verkeerds mee, maar het is en blijft standaard.   Je zult er dus niet uit springen.   Daarvoor zul je gebruik moeten maken van jouw persoonlijke hefbomen! Laten we ze even topeigenschappen noemen.   Wat is jouw persoonlijke hefboom? Simpel: jouw topeigenschappen zijn dé redenen waarom een werknemer jou aan moet nemen.   Hier kun je denken aan unieke werkervaring, een speciale opleiding, een gespecialiseerde cursus etc.   Het zijn de aspecten die jou speciaal maken t.o.v. andere kandidaten.   Maar hoe weet je nu wat jouw topeigenschappen zijn?   Jouw topeigenschap is geen vast gegeven. Aangezien elke vacature anders is, zal ook jouw topeigenschap vaak verschillen.   Je kunt jouw topeigenschappen ontdekken door het volgende te doen:  
  • Pak de vacature erbij en maak een lijst van de belangrijkste eigenschappen die ze vragen (deze staan vaak al opgesomd). Let op: ze eisen vaak een hoop eigenschappen. Gebruik je inlevingsvermogen om te bepalen welke ze het liefst hebben.
  • Leg dit lijstje vervolgens naast hetgeen jij te bieden hebt. Waar spring jij boven de vereisten uit? Als jij goed bij een functie past zal dit vaak op twee à drie punten het geval zijn.
  • Verwerk deze punten centraal op jouw CV. Geef ze een vooraanstaande positie en zorg dat ze goed opvallen.
  Je hebt nu een aantal punten die je uit het oog wilt laten springen.   Je wilt echter de rest niet zomaar weglaten; dan is het geen volledig CV meer. Je gaat nu je lijstje er weer bijpakken, en kijken wat relevant is. Loop alles af en vraag jezelf af of de lezer iets kan met de informatie mits je deze vermeld op jouw CV.   Zo ja? dan wil je het er op hebben staan. Zo nee? Dan hoeft het er niet per se op.   Nu heb je een reeks punten die je op het CV wilt hebben staan, en nog een klein aantal punten waarvan je wilt dat ze er uit springen.   We zullen je nu uitleggen hoe je hier een CV van kunt samenstellen.  

Hoe verwerk je het?

  Nu je de informatie die je over wilt brengen op een rijtje hebt, wil je deze op een zo goed mogelijke manier gaan verwerken.   Hoe pak je dat aan?   Normaliter worden de meeste CV’s in chronologische volgorde geschreven voor elk eerder genoemd aspect (NAW, ervaring, opleiding etc.).   Echter, zoals we al besproken hebben, raken hier de belangrijkste punten mogelijk ondergesneeuwd tussen alle minder relevante punten.   De chronologische volgorde kunnen we dus los laten.   Het standaard format kun je echter wel blijven gebruiken. Er is in principe niets mis met deze volgorde mits je de informatie goed presenteert.   Dit doe je door de meest belangrijke informatie als eerste onder het respectievelijke kopje te vermelden. Dus eerst jouw topeigenschappen gevolgd door de meest relevante informatie, afbouwend naar de minst relevante (maar zorg wel dat er tenminste een beetje relevantie is!!).   Onder het kopje werkervaring begin je dus met de meest relevante ervaring, onder het kopje opleiding met de meest gerelateerde opleiding, bij certificaten met de belangrijkste, met eigenschappen met jouw beste eigenschap etc.   Een andere mogelijkheid is het functionele format.   Dit is eigenlijk niets anders dan het belangrijkste bovenaan.   Wat je doet is je pakt jouw topeigenschappen en meest relevante informatie en deze plaats je helemaal bovenaan.   Laat deze informatie er volgens ook uitspringen: speel met het lettertype, lettergrootte, dik-gedrukte en cursieve letters etc. Alles om er voor te zorgen dat ze dit als eerste zien.   De andere informatie plaats je er vervolgens onder (of omheen, afhankelijk van het design).   Je kunt bijvoorbeeld aanhouden dat je de belangrijkste informatie de hele eerste pagina geeft, en hier vervolgens uitgebreid op in gaat. De rest van het CV is compacter weergegeven informatie.   Tot slot rest ons nog het design. Het is echter lastig om hier tips over te geven zonder heel specifiek te zijn.   Het belangrijkste is, is dat design het format moet ondersteunen, en indien mogelijk zelfs moet helpen om de belangrijke informatie er uit te laten springen.   Kijk bijvoorbeeld eens naar deze 50 geweldige CV’s. Ze zijn allemaal heel onorthodox, maar ondersteunen de belangrijkste boodschap.   Heb jij nog goede ideeën hoe je een CV beter kunt maken? Of heb je wellicht nog wat tips extra tips nodig over hoe je bijvoorbeeld de meest belangrijke eigenschappen selecteert? Of misschien heb je nog een aantal mooie designs gevonden. Laat het ons weten via een reactie hieronder!

0 Reactie op "De kunst van het CV maken"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent