De 4 eigenschappen waarop jij wordt beoordeeld

  • Pascal Joore
  • 13 november 2014
Een sollicitatie is iets waar je vaak een berg tijd en moeite in steekt en hoop op vestigt. Je doet er alles voor om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Maar zodra je op ‘versturen’ klikt, ligt het niet meer in jouw handen; het lot van jouw sollicitatie ligt nu bij degene die jouw sollicitatie gaat beoordelen. Er gaat nu dus een of andere recruiter, HR medewerker of zelfs stagiair beslissen over een mogelijk heel belangrijk onderdeel van jouw toekomst. En laat dit proces nou vaak verre van transparant zijn… Het gebrek aan transparantie is dan ook één van de grootste frustraties bij sollicitanten. Geen idee wanneer je iets te horen krijgt, als je überhaupt al iets te horen krijgt, waarom je wel of niet uitgenodigd wordt etc. Deze onduidelijkheid is bloedirritant als je enorm veel tijd besteed hebt aan een goede sollicitatie. Bij WETALENT proberen we altijd iets te laten horen. En we proberen ook altijd een reden te geven voor een eventuele afwijzing of uitnodiging. Hoelang dit allemaal precies gaat duren durven we eigenlijk niet te zeggen; het ligt er echt aan hoe druk we het hebben. En het is onmogelijk om te zeggen hoe het er bij andere organisaties aan toe gaat. Dit geldt helaas ook voor de manier waarop jouw sollicitatie ergens beoordeeld wordt. Bij WETALENT kijken we vooral naar 4 eigenschappen om te kijken of iemand geschikt is voor een vacature. We kunnen niet garanderen dat alle andere recruiters en HR afdelingen er ook zo naar kijken, maar gezond verstand zegt dat dit wel dé belangrijkste eigenschappen zijn om een sollicitant op te beoordelen.

1. Passie

Passie voor jouw vak is in onze ogen de belangrijkste eigenschap van een goede kandidaat. Jouw passie, oftewel hoe leuk jij het werk, de uitdaging of de branche vindt, is een belangrijke graadmeter voor succes. Als jij passie hebt voor het werk, is er namelijk sprake van intrinsieke motivatie. In andere woorden: jij doet jouw werk omdat je het zelf wilt doen, niet omdat je er dan iets voor krijgt (behalve voldoening). Er blijft natuurlijk altijd noodzaak voor externe motivatie, zoals salaris e.d., maar intrinsieke motivatie, en dus passie, is voor een werkgever de meest gewilde eigenschap. Als de motivatie er is, dan komt de rest vanzelf! Dus wanneer jij op een functie solliciteert, vraag jezelf dan af: vind ik het werk écht leuk? Als jouw antwoord daarop een volmondige ‘ja!’ is, dan zijn jouw kansen gelijk een stuk beter! Nu is het echter de kunst dit over te brengen op degene die over jouw sollicitatie gaat. In een sollicitatiegesprek zou dit niet al te moeilijk moeten zijn; als iets écht jouw passie is, dan kun je daar lang, enthousiast en veel over praten. De truc zit hem echter in het overbrengen van jouw passie via een motivatiebrief. Overtuigend over een passie schrijven is veel moeilijker dan erover vertellen. Iedereen kan schrijven dat iets zijn/haar passie is, maar de lezer moet het ook geloven. Vertel daarom in een motivatiebrief WAAROM dit jouw passie is, hoe het jouw passie is geworden, wat dit betekent voor jouw werkzaamheden; laat zien dat het niet zomaar lege woorden zijn!

2. Kennis

Het is vanzelfsprekend dat je relevante kennis nodig hebt voor vrijwel elke vacature die je vindt; zowel theoretische kennis als praktijkervaring. Je moet echter onderscheid maken tussen twee soorten vacatures: een functie waarvoor specialistische kennis een must is, en vacatures waar het meer om de mindset van de sollicitant draait. Voor jou is dit verschil heel belangrijk, omdat je op verschillende manier kunt laten zien dat je verstand hebt van iets. Wanneer er sprake is van een functie waarvoor specialistische kennis nodig is, heeft men simpelweg hard bewijs nodig dat jij deze kennis bezit. Dit bewijs zal voornamelijk bestaan uit eerdere functies die je hebt ingevuld, certificeringen, diploma’s en soms referenties. Dit soort vacatures zul je relatief vaak vinden bij WETALENT. Veel van onze vacatures zijn voor functies in specialistische branches, waar unieke kennis voor nodig is. De meeste vacatures zullen echter van een categorie zijn waar het vooral draait om de mindset van de kandidaat. Het gaat er hier meer om wat het potentieel is van de kandidaat; wat deze gaat kunnen, in plaats van wat hij/zij nu al kan. Hier is het nog steeds wel een pré om zo relevant mogelijk werk gedaan te hebben, maar als jij kunt aantonen dat je de potentie bezit, maak je alsnog een goede kans. En dat is dan ook het belangrijkste voor dit soort vacatures: aantonen dat jij in staat bent om dit werk te doen, of het (relatief snel) te leren. Je zult dus moeten uitleggen waarom dit in jouw geval zo is, voornamelijk door de relevantie van eerdere kennis en ervaring uit te leggen.

3. Teamspirit

Een belangrijk onderdeel van beoordelen of iemand de juiste persoon is voor een functie, is of hij/zij bij het team en het bedrijf past. Zeker voor recruiters, die de opdracht krijgen de juiste persoon te zoeken, is het belangrijk dat er iemand gevonden wordt die er ook langere tijd kan blijven zitten. Maar hoe beoordeel je of iemand in een team gaat passen? En belangrijker, hoe kun jij hierop inspelen? Het begint met de behoeftes van het team en bedrijf. Een recruiter moet weten wat er nodig is. En jij dus ook! Voor een recruiter is het echter makkelijker om dit te achterhalen, doordat ze gewoon kunnen bellen of rechtstreeks observeren. Jij zult het echter moeten stellen met secundaire bronnen over de bedrijfscultuur, zoals de website, sociale media en persberichten. Wat je hierbij wel moet beseffen is dat het niet de bedoeling is om jouw presentatie te manipuleren zodat je beter bij het bedrijf past. Het gaat hier om het besef dat je weet waar je mee bezig bent, en waar je op solliciteert. Met dit besef kun je anticiperen op vragen e.d., waardoor je jouw kansen kunt verbeteren!

4. Ambitie

Ambitie is vergelijkbaar met jouw passie. Net zoals passie is het een kwestie van intrinsieke motivatie. Als jij vanuit jezelf gemotiveerd bent om jezelf te verbeteren, bij te leren, beter te presteren en hogerop te geraken, dan is dat een enorme plus. Ambitie is echter niet helemaal hetzelfde als passie. Passie draait om hetgeen jij leuk vindt; ambitie om wat je wilt bereiken. Passie is daarom een iets positievere eigenschap; het is namelijk voorspelbaarder. Waar passie er voor zorgt dat jij het werk leuk vindt, zorgt ambitie ervoor dat je meer wilt. Dit kan betekenen dat je dit gaat zoeken buiten het bedrijf. Ambitie levert dus minder loyaliteit op dan passie. Desalniettemin is een goede dosis ambitie belangrijk voor elke functie, omdat het ervoor zorgt dat mensen blijven doorgroeien. Ambitie is ook een zeer belangrijke eigenschap voor de oudere sollicitanten. Voor deze sollicitanten is het vaak lastig om aan een baan te komen. Redenen zijn vaak hogere salariskosten en een gebrek aan ambitie. Althans, dat is de stereotype. Door een gezonde dosis ambitie tentoon te stellen in jouw sollicitaties kun je als oudere sollicitant deze stereotype doorbreken, en laten zien dat jij toch zeker een uitstekende kandidaat bent! Heb jij nog meer vragen over hoe sollicitaties beoordeeld worden? Misschien heb je frustraties van sollicitatieprocessen die je ons wilt vertellen? Of heb je zelf inzichten in hoe het er aan toe gaat? Laat het ons weten via een reactie!

0 Reactie op "De 4 eigenschappen waarop jij wordt beoordeeld"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent