Blaas jouw werk nieuw leven in met de talententaak!

  • Pascal Joore
  • 8 december 2015

Stel, je werkt al enige tijd voor hetzelfde bedrijf. De leuke opdrachten zijn veranderd in routinetaken en door de dagelijkse sleur kun je ’s ochtends bijna niet meer uit je bed komen.

De spanning die je in het eerste jaar ervoer is weg. Je wordt niet meer uitgedaagd en de passie waarmee je werkte is nergens meer te vinden. 

Het is verleidelijk om je baas of collega’s de schuld te geven en op zoek te gaan naar een andere baan. Maar soms is vertrekken simpelweg niet mogelijk.

Hoe ga jij ervoor zorgen dat werken weer leuk wordt zonder van werkgever te wisselen? Waar ga je jouw motivatie vandaan halen? Hoe blaas jij jouw werk nieuw leven in?

Het antwoord: met de talententaak!

Wat is een talententaak?

Een talententaak is een taak/project bedacht door en voor jezelf. Het is een taak die niet per se in jouw functieomschrijving past, maar die wel in lijn ligt met de visie van het bedrijf. Het is een taak die je zelf bedenkt op basis van jouw talent.

Een veelvoorkomend probleem is dat mensen continu bezig zijn met hetgeen de organisatie van hen verwacht. Daardoor verlies je uit het oog wat je zelf wilt.

Met de talententaak bekijk je dus niet wat de organisatie nodig heeft, maar wat jij nodig hebt.

De taak kan allerlei vormen en maten aannemen. Je kunt een product of dienst van het bedrijf verbeteren, je kunt jezelf ontwikkelen of je kunt er simpelweg voor kiezen om extra tijd te besteden aan hetgeen je leuk vindt.

Waarom de talententaak?

Werken neemt een groot deel van je leven in. Om het met plezier te doen is het belangrijk dat je voldoening haalt uit hetgeen je doet.

In de ideale situatie doe je werk waar je volledig achter staat, waarin je jouw talent benut en waar je jouw passie in kwijt kunt. Hoewel iedereen dit doel voor ogen zou moeten hebben, heeft nog lang niet iedereen dit doel bereikt.

Of dit nu komt door een concurrentiebeding waar je aan vastzit, een baas die je geen verantwoordelijkheden wil geven of het beperkte aanbod van werk in jouw omgeving. Er is altijd een manier om je werk te combineren met passie en talent!

Nu zul je wellicht denken: ik verdien geld, dus ik kan mijn hobby betalen. 

Dat kan waar zijn, maar wij zijn van mening dat je jouw passie en talent moet benutten in elk facet van je leven.

De talententaak is een eenvoudige tool om te herontdekken wat je leuk vindt en om te doen waar je goed in bent. Het is de ideale manier om jouw persoonlijke drive te combineren met het werk dat je nu doet. Oftewel, om jouw werk nieuw leven in te blazen!

Hoe start ik mijn eigen talententaak?

De talententaak begint met het ontdekken van je eigen talent. Door de dagelijkse sleur ben je misschien vergeten wat je graag doet. Het is dus belangrijk om rustig de tijd te nemen om erachter te komen waar je hart daadwerkelijk sneller van gaat kloppen.

Een goede manier om hier achter te komen is om terug te gaan naar je kindertijd. Wat vond je leuk om te doen? Kijk daarnaast naar je werkverleden. Wat voelde als werk voor anderen dat voor jou niet als werk voelde? Wat ging voor jou vanzelf, terwijl dat voor anderen juist zo moeilijk was?

Hoe groter het verschil tussen jou en je collega’s, hoe groter de kans dat daar je verborgen kracht ligt.

Het stappenplan

#1 Houd een activiteitendagboek bij

Koppel jouw talent aan je huidige functie en werkzaamheden door vandaag nog te beginnen met het bijhouden van een activiteitendagboek. Beschrijf hierin hoe je jouw werkdag ervaart.

Noteer de werkzaamheden die je uitvoert en beschrijf in hoeverre jij deze met plezier uitvoert en in hoeverre jij jouw talent benut (geef per activiteit een cijfer tussen de 1 en 10). Wanneer voor jouw gevoel bepaalde werkzaamheden ontbreken kun je die ook opschrijven.

#2 Maak een top 3

Aan het eind van de week maak je een korte samenvatting in de vorm van een top 3. Noteer de werkzaamheden die je graag uitvoert, waarin je jouw talent benut, waar je meer tijd aan wilt besteden of waar je meer over wilt leren.

Beschrijf per activiteit wat er moet veranderen. Moet jij veranderen? Moet het product of de dienst veranderen? Moet de procedure of het proces veranderen?

Zo kan het voor een muziekleraar op de middelbare school bijvoorbeeld interessant zijn om na zijn werkdag nog even een uurtje les te geven aan de leerlingen die meer met muziek willen doen dat de gemiddelde tiener. Op die manier kan de leraar op een hoger niveau werken, wordt hij omringd door mensen die zijn passie voor muziek delen en krijgt hij hoogstwaarschijnlijk meer waardering voor wat hij doet dan wanneer hij les geeft tijdens de normale uren.

#3 Controleer de haalbaarheid

Kijk vervolgens per activiteit of het haalbaar is. Hoe lang zal het project ongeveer gaan duren? Is er extra geld nodig om het uit te voeren en is dat er wel? En nog belangrijker, heb je er een goed gevoel bij? Hoe leuker je iets vind, hoe langer het mag duren en hoe meer het mag kosten.

Wees daarnaast niet bang om jouw leidinggevende in te lichten over je eigen project. Misschien krijg je extra tijd of budget om eraan te werken (een werkgever heeft immers ook belang bij tevreden werknemers). Zo niet zul je er in je eigen tijd aan moeten werken.

Nu zul je wellicht denken: de passie is al ver te zoeken en nu moet ik ook nog eens meer uren gaan maken?!

Vergeet niet dat werkdruk afhankelijk is van meer dan alleen het aantal uur dat je werkt. Factoren als uitdaging, voldoening en emotionele belasting hebben ook invloed op de werkdruk die je ervaart.

Het bovenstaande voorbeeld over de muziekleraar is ook hier relevant. Door een uurtje extra te werken krijgt hij meer waardering voor zijn werk, haalt hij meer voldoening uit zijn werk en daardoor ervaart hij minder werkdruk.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4 Kies je talententaak en maak een schema

Kies één van de werkzaamheden uit de top 3 die je hebt samengesteld en koppel er een schema aan. Probeer per week of per dag een aantal uur aan je talententaak te werken. Stel een schema op waarbij je een balans vindt tussen je normale werkzaamheden, je vrije tijd en de talententaak.

Vergeet niet dat de talententaak een hulpmiddel is om meer uit je werk te halen. Wanneer de taak de reguliere werkzaamheden belemmert, vergroot je je eigen kans op ontslag. En dat is natuurlijk niet de bedoeling!

#5 Herzie, stop of ga door

Wanneer je na enige tijd merkt dat de talententaak geen effect heeft, of misschien zelfs het tegenovergestelde effect heeft, moet je niet bang zijn om ermee te stoppen.

Pak een andere taak uit jouw top 3 en probeer het opnieuw. Door actief bezig te blijven met het herontdekken van je werk, stuit je vanzelf op iets waar je je energie uit kunt halen.

Weer zin in je werk!

Schud jezelf wakker met de talententaak en (her)ontdek wat je leuk vindt. Bekijk jouw werkzaamheden niet vanuit het perspectief van de werkgever, maar vanuit dat van jezelf. 

Ga vandaag nog aan de slag en vind een project waar je vol passie aan kunt werken. Ontsnap aan de dagelijkse sleur, haal meer voldoening uit je werk en zorg ervoor dat je 's ochtend weer makkelijk uit je bed kunt komen!

Stelling: hulpmiddelen zoals de talententaak zijn een ideaal middel om je werk nieuw leven in te blazen!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

1 Reactie op "Blaas jouw werk nieuw leven in met de talententaak!"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Martine Van Baeten
    • 9 december 2015

    Ik geloof hier ook in. Ik pas dit al anderhalf jaar toe en ik heb vooral veel bijgeleerd, wat uiteindelijk de werkgever weer tegemoet komt.