8 tips voor een optimale werkrelatie met je leidinggevende

  • Marjolein Gubbens
  • 11 februari 2020

Je brengt misschien wel meer tijd op je werk door dan met je geliefde. Daarom is het erg belangrijk om je werkrelatie met je leidinggevende zo optimaal mogelijk te maken.

De omgang met je leidinggevende is een belangrijk onderdeel voor jouw werkgeluk. Hij of zij heeft een grote invloed op je dagelijkse werkzaamheden, je betrokkenheid, je motivatie en je tevredenheid. Lees in ons blog hoe je de werkrelatie met je leidinggevende kunt optimaliseren.

4 signalen van een goede werkrelatie met je leidinggevende

Hoe weet je nu of de werkrelatie met jouw leidinggevende goed is? Sommige leidinggevenden zijn hier heel duidelijk in, maar het kan ook voorkomen dat dit niet altijd even duidelijk is. Er zijn een aantal subtiele signalen waaraan je dit zou kunnen herkennen.

#1 Je leidinggevende geeft zowel feedback als kritiek

Als je leidinggevende jou als veelbelovend ziet, kun je veel feedback verwachten. Die feedback zal niet altijd positief zijn en kan ook wel eens hard aankomen waardoor je kunt gaan twijfelen. Dit is niet om je te kwetsen of omdat je leidinggevende niet tevreden over je is. Hij of zij heeft juist het vertrouwen in je dat je dit aankunt en dat je er meer uit kunt halen.

Daar staat tegenover dat wanneer je constant én uitsluitend negatieve feedback krijgt je leidinggevende niet tevreden met je is. Dan is het verstandig om snel het gesprek aan te gaan.

#2 Jouw mening en input wordt als belangrijk gezien

Voor input en meningen van anderen ga je meestal als eerst naar degene waarbij jij denkt het beste geholpen te kunnen worden. Als er dus vaak om je mening en input wordt gevraagd, dan is dat een duidelijk signaal dat je leidinggevende tevreden is over je.

Het regelmatig pijlen of je nog op je plek zit binnen je rol in het bedrijf is ook een goede indicatie dat je toegevoegde waarde wordt ingezien. Op die manier kan je leidinggevende uitvinden welke stappen gezet moeten worden om je te kunnen behouden.

#3 Je krijgt meer verantwoordelijkheid

Opdrachten waar verantwoordelijkheid bij komt kijken worden vaak gegeven aan de werknemers die in de ogen van de leidinggevende het meest geschikt zijn voor die opdracht. Als jij merkt dat je steeds meer verantwoordelijkheden krijgt is dit een teken dat het goed zit tussen jou en je leidinggevende.

#4 Je leidinggevende vraagt je om anderen in te werken of te helpen

Zodra er nieuwe werknemers ingewerkt moeten worden krijg jij de taak dit te doen. Dit is een signaal dat je leidinggevende vertrouwen heeft dat jij nieuwe mensen het beste wegwijs kunt maken binnen het bedrijf.

Collega’s kunnen ook wel eens ergens moeite mee hebben. Wanneer zij altijd bij jou komen aankloppen laat dit ook zien dat je over de juiste kennis beschikt.

Hoe optimaliseer je de werkrelatie met je leidinggevende?

De werkrelatie met je leidinggevende optimaliseren brengt vele voordelen met zich mee. Naast dat je leidinggevende een rol kan hebben in jouw toekomst binnen het bedrijf, speelt hij of zij een grote rol in het plezier dat je uit je werk haalt. Gebruik de onderstaande 8 tips om je werkrelatie te optimaliseren.

#1 Op tijd komen

Als je netjes op tijd op je werk komt toont dit dat je ijverig bent en zin hebt om weer te beginnen. Wanneer je elke keer te laat komt valt dit op en gaan je collega’s, maar vooral ook je leidinggevende zich hier aan irriteren. Zij hebben dan minder begrip in volgende situaties op het werk en je zult sneller op je vingers getikt worden. Je zult dus meer gewaardeerd worden als je op tijd begint.

#2 Feedback vragen, accepteren en doorvoeren

Persoonlijke ontwikkeling en progressie zijn enorm belangrijk voor je carrière. Als je regelmatig om feedback vraagt kun je jezelf verbeteren, maar het komt ook goed over op je leidinggevende. Zo weet je hij of zij dat je er alles aan doet om je te verbeteren.

Zodra je feedback hebt gekregen zorg dan ook dat je daar iets mee doet. Op die manier ziet je leidinggevende ook dat je naar hem hebt geluisterd. Accepteer de feedback die je krijgt!

Daarnaast kun je jouw leidinggevende ook om advies vragen. Dit kan soms beter werken dan een mening over jouw ideeën vragen. Het vragen om advies schept een band tussen jou en de leidinggevende. Hij/zij zal jouw idee sneller steunen, omdat hij ook ruimte heeft gehad om mee te denken. Wanneer je om een advies vraagt dan zal daarna jouw idee onafhankelijk beoordeeld worden.

#3 Wilskracht en leergierigheid laten zien

Het is goed om aan je leidinggevende te laten weten dat je beter wilt worden in je werk en nieuwe dingen wilt leren. Stel daarvoor doelen voor jezelf op en laat je leidinggevende weten wat je graag zou willen bereiken. Als je doelen opstelt en deze ook haalt dan zul je opvallen bij je leidinggevende.

#4 Zelfde manier van communicatie

Jouw leidinggevende wil het liefst dat jullie samenwerking zo soepel mogelijk verloopt. Kom er achter hoe hij of zij het liefst communiceert, een-op-een of liever via de mail bijvoorbeeld.

Wil je dat hij of zij naar jou luistert? Pas je manier van communiceren dan aan naar wat hij of zij prettig vindt.

#5 Problemen eerst zelf proberen op te lossen

Kom niet meteen met je problemen aan bij je leidinggevende of je collega’s. Denk eerst zelf na over mogelijke oplossingen. Zorg dat je oplossingsgericht werkt. Mocht je er echt niet uitkomen dan kun je dit bespreekbaar maken bij collega’s en je leidinggevende. Leg de mogelijke oplossingen voor en vraag ze om advies.

#6 Eigen input, mening

Je leidinggevende waardeert het als je zelf met input komt en je eigen mening laat horen. Ben niet bang dat je iets stoms zegt. Misschien is je idee nog niet de oplossing, maar kun je via dat idee wel op een betere oplossing komen. Hiermee laat je ook zien dat je meedenkt en je collega’s en leidinggevende wilt helpen.

#7 Aardig en behulpzaam voor iedereen

Zorg dat je aardig en behulpzaam bent voor al je collega’s. Als je ziet dat iemand in moeilijkheden zit, probeer diegene dan te helpen. Want misschien kun jij die hulp ook nog wel een keer gebruiken.

Ben een echte teamplayer, roddel niet over je collega’s want voor je het weet komt dit bij je leidinggevende terecht en dat zal jullie werkrelatie niet ten goede komen.

#8 Niet te dichtbij komen

Zorg ervoor dat je band niet te sterk gaat worden waardoor je te close wordt met je leidinggevende. Het zal niet prettig zijn om samen te moeten werken als dit niet goed afloopt.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Je werkrelatie met je leidinggevende optimaliseren

Door verschillende signalen op te vangen kun jij inschatten of jouw werkrelatie met je leidinggevende optimaal is. Als hij je regelmatig om je mening vraagt, feedback geeft of je op opdrachten inzet waar veel verantwoordelijkheid bij komt kijken zijn dat signalen dat hij tevreden is met jou als werknemer.

Is je werkrelatie met jouw leidinggevende nog niet optimaal? Zorg dat je deze dan optimaliseert. Dit kun je doen door je werk extra goed te doen en te laten zien dat jij er alles uit wilt halen en bij wilt leren. Neem de verantwoordelijkheid en werk oplossingsgericht. Communiceer duidelijk en op de manier die je leidinggevende prettig vindt.

Stelling: een goede werkrelatie met mijn leidinggevende draagt bij aan mijn werkgeluk.

Eens of oneens. Laat het weten in onze reacties.

0 Reactie op "8 tips voor een optimale werkrelatie met je leidinggevende"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent