7 tips om succesvol te solliciteren terwijl je een baan hebt

 • Natasja van Wijk
 • 18 april 2023

Het is begrijpelijk om te solliciteren terwijl je nog een baan hebt. Het biedt namelijk veel voordelen. Je kunt rustig op zoek gaan naar de baan die je écht wilt terwijl je altijd terug kunt vallen op je huidige baan. Maar solliciteren terwijl je nog een baan hebt kan ook risico's met zich meebrengen. 

Om toch van de voordelen te kunnen profiteren en de nadelen te vermijden geven we in ons blog 7 tips om succesvol te solliciteren terwijl je al een baan hebt. 

Voor- en nadelen van solliciteren terwijl je al een baan hebt

Solliciteren terwijl je een baan hebt, heeft zowel voor- als nadelen. De voordelen zijn als volgt:
 • Je ervaart geen stress door financiële onzekerheid.
 • Je hebt als werkzame werkzoekende een betere onderhandelingspositie.
 • Sollicitanten die niet uit de roulatie zijn geweest bieden minder onzekerheid voor de recruiter.
 • Je stapt zelfverzekerder het sollicitatieproces in. 
Maar niet alles is rozengeur en maneschijn. Wanneer je stiekem solliciteert terwijl je nog een baan hebt, loop je het risico dat jouw baas erachter komt. Dit kan een gevoel van ontrouw of zelfs verraad oproepen. Met alle nadelige gevolgen van dien. Hoe voorkom je dat jouw zoektocht naar een andere baan uitlekt? Wanneer ga je op sollicitatiegesprek? Wat vertel je jouw potentiële werkgever? En hoe vertrek je zonder jouw reputatie te schaden?

#1 Wat vertel je aan je huidige werkgever? 

Integriteit, vertrouwen, respect, ethiek en reputatie. Allemaal termen die komen kijken bij dit dilemma. De beslissing om jouw werkgever te vertellen dat je ergens anders gaat solliciteren is dan ook erg lastig. Enerzijds wil je het vertrouwen van je huidige werkgever niet verliezen door hem of haar te vertellen dat je ergens anders gaat solliciteren. Anderzijds wil je niet dat jouw goede reputatie verpest wordt, doordat je stiekem gaat solliciteren. Sommige mensen kunnen het verzwijgen van een sollicitatie zien als verraad. Jouw meest recente werkervaring is voor recruiters vaak het belangrijkste referentiepunt. Je wilt dus op een beschaafde manier vertrekken om een goede reputatie te behouden.

Afhankelijk van de situatie kun je overwegen om je huidige werkgever te vertellen over je geplande vertrek. Je dient echter rekening te houden met drie factoren:

Het type functie
Bij sommige functies is het vertrouwen tussen jou en de klant of jou en het publiek van cruciaal belang bij het voortzetten van het dienstverband. Wanneer je op zoek gaat naar een andere baan kun je in een dergelijk geval beter wachten totdat je 100% zeker weet dat je de andere baan krijgt.
De band met je werkgever en collega’s
Het antwoord op deze vraag is vaak afhankelijk van de bedrijfscultuur en de band met je collega’s. Bij het ene bedrijf wordt er openlijk gesproken over kansen die zich voordoen, terwijl dit bij het andere bedrijf wordt verzwegen. Zelf kun je het beste inschatten wat voor jou de juiste keuze is. Laat je intuïtie spreken.
De status van jouw zoektocht naar een andere baan
Wanneer je nog moet beginnen met het zoeken naar vacatures kun je het beter nog niet vertellen. Je loopt dan onnodig risico het vertrouwen van je baas en collega's te verliezen. Pas wanneer je vrijwel zeker bent van je nieuwe baan kun je overwegen het nieuws naar buiten te brengen.

Kies jij ervoor jouw sollicitatie geheim te houden? Hanteer dan de onderstaande tips!

#2 Zorg ervoor dat jouw online profielen al up-to-date zijn

Veel werkgevers en recruiters maken gebruik van social media om kandidaten te vinden en vacatures te plaatsen. Het is dus belangrijk dat je online profielen up-to-date zijn. Vooral wanneer je actief op zoek gaat naar een nieuwe baan.

Veel mensen passen hun profiel echter pas aan wanneer ze het besluit nemen ander werk te zoeken. Wanneer je werkloos bent is dat natuurlijk niet erg, maar wanneer je ergens werkt kan het nogal opvallend zijn dat je ineens allerlei aanpassingen maakt aan je profiel. Het is daarom aan te raden om gedurende jouw dienstverband je profiel continu bij te werken. Wil je toch in één keer veel aanpassingen maken? Stel dan jouw account dusdanig in dat anderen geen bericht krijgen van de aanpassingen die jij maakt.

#3 Praat nooit negatief over je huidige werkgever

Bij je sollicitatie is het belangrijk om jezelf positief te presenteren en een goede indruk achter te laten. Gedrag uit het verleden wordt vaak gezien als voorspeller van toekomstig gedrag. Jouw potentiële werkgever zit niet te wachten op een werknemer die zich negatief uitlaat over hem of haar en de organisatie. Probeer je te focussen op positieve punten. In plaats van te praten over de promotie die maar uitbleef of het slechte management van je huidige werkgever, kun je vertellen dat je op zoek bent naar een plek waar je jouw vaardigheden en kennis beter kunt benutten en ontwikkelen.

#4 Plan je sollicitaties buiten werktijd om

Door sollicitatiegesprekken buiten werktijd te plannen voorkom je argwaan onder je collega’s. Ook laat je zo aan jouw toekomstig werkgever zien dat je integer bent naar jouw huidige werkgever.

Heb je een sollicitatiegesprek direct na het werk, maar moet je formeel gekleed terwijl je op jouw huidige werk altijd een t-shirt aan hebt? Probeer dan ergens een plek te vinden waar jij je na het werk kunt omkleden. Wanneer je van de één op de andere dag ineens formeel gekleed naar het werk komt zal dat erg verdacht overkomen.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#5 Laat de potentiële werkgever weten dat de sollicitatie vertrouwelijk en discreet behandeld moet worden

De wereld is klein, vooral wanneer je in de branche gaat solliciteren waarin je al werkzaam bent. Verhalen en roddels doen sneller de ronde dan je wellicht denkt. Het is belangrijk dat je bij het eerste contact direct duidelijk aangeeft dat de sollicitatie vertrouwelijk moet worden behandeld. Wanneer je dit pas doet bij het sollicitatiegesprek ben je waarschijnlijk al te laat!

#6 Gebruik je huidige werkgever niet als referentie

Het klinkt misschien logisch om jouw collega's of baas niet als referentie op te geven, maar voor jouw potentiële werkgever is de meest recente werkervaring de belangrijkste ervaring. De persoon aan de andere kant van de tafel gaat je mogelijk vragen of jouw huidige werkgever weet dat jij op zoek bent naar een nieuwe baan. Wees eerlijk. Vertel dat je jouw huidige werkgever niet hebt ingelicht over de sollicitatie en dat hij/zij ook niet benaderd kan worden als referentie.

Dit kan een negatief effect hebben op de sollicitatie, maar liegen over het verzwijgen van de sollicitatie leidt er mogelijk toe dat ze jouw huidige werkgever benaderen voor een referentie. Die situatie wil je natuurlijk vermijden.

#7 Blijf presteren op je huidige werk

Wanneer mensen besluiten te solliciteren op een andere baan, hebben ze mentaal vaak al afscheid genomen van het werk dat ze op dit moment doen. Het is echter van cruciaal belang om te blijven presteren, verwachtingen waar te maken en gestelde doelen te realiseren. Je laat ermee zien dat je professioneel handelt en het versterkt jouw huidige baanzekerheid. 

Door professioneel te handelen en te blijven presteren, voorkom je tevens dat jij jouw huidige werkgever met een grote hoeveelheid onafgerond werk achterlaat. Wanneer je onprofessioneel gedrag vertoont tijdens het vertrek bij je huidige werkgever loop je het risico dat jouw toekomstige werkgever daar iets van opvangt.

Solliciteren terwijl je een baan hebt

Solliciteren terwijl je een baan hebt biedt veel voordelen, maar het vergt enige mate van discretie en zorgvuldigheid. Je weet niet zeker of je een nieuwe baan gaat vinden. Daarnaast wil je het vertrouwen van jouw huidige werkgever niet kwijtraken door te vertellen dat je gaat vertrekken, maar je wilt ook niet achter zijn of haar rug om op zoek gaan naar een andere baan.

Wanneer je de sollicitatie wilt verzwijgen is het belangrijk dat je geen slordige fouten maakt. Voorkom met de bovenstaande tips dat je ontslagen wordt zonder überhaupt een nieuwe baan te hebben gevonden. Verpest je reputatie niet door het werk bij je huidige werkgever te verwaarlozen. Blijf presteren, blijf professioneel en vertrek in stijl.

Update: dit blog over solliciteren terwijl je een baan hebt verscheen voor het eerst op 11 augustus 2015 en werd op 18 april 2023 geactualiseerd.

Vraag: Heb jij weleens gesolliciteerd terwijl je een baan had? Heb jij handige tips om je huidige werkgever in te lichten over jouw vertrek?

Laat het ons weten in een reactie!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

5 Reacties op "7 tips om succesvol te solliciteren terwijl je een baan hebt"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Simon
  • 22 augustus 2016

  Hallo,

  Ik ben op dit moment als parttimer werkzaam bij een bedrijf waar ik graag weg zou willen. De reden is gewoon dat het weinig vooruitzichten heeft en de voorwaarden beneden peil zijn.

  Het solliciteren valt mij alleen erg zwaar dit terwijl ik toch vaak op laag betaalde lbo of mbo vacatures reageer waar de werkdruk gewoon hoog is. Gelukkig zijn wel de werkervaring vaak geen vereiste en zijn de voorwaarden vaak beter dus compenseert het in ieder geval wel.

  De reden waarom het mij zwaar valt is omdat ik vaak te horen krijg dat er mensen zijn die beter ”gekwalificeerd” en dat ze daar mee verder willen. Dit terwijl die vacature waarbij ik niet gekwalificeerd genoeg was en na verloop van tijd zo weer op internet staat.

  Ik kan er daarom soms niet mee zitten en denken bij mijzelf denken van blij toe dat ik daar niet gewerkt heb. Maar desondanks dat gaat het lood je toch wel in de schoenen zitten.
  Zeker omdat ik geen prater ben en steeds mee het gevoel heb dat ik niets meer ben dan een rejectie voor in deze maatschappij. Dit terwijl ik hier nog wel geboren en getogen ben.

  Ik besloot daarom eens te reageren op dit artikel ook al is het precies al weer een jaar en elf dagen te laat.
  Misschien krijg ik een goede tip om er toch voor te zorgen dat ik misschien ergens onder de pannen kom waar ik mijzelf kan bewijzen en met plezier kan werken.

   • Ivo Bourgondiën
   • 23 augustus 2016

   Hallo Simon,

   Word je afgewezen na het versturen van de sollicitatie (cv en motivatiebrief) of na het voeren van een sollicitatiegesprek? Wellicht kan ik iets voor je betekenen, maar dan heb ik iets meer informatie nodig. Ik zal je ook even via de mail benaderen. Dan kun je daarop reageren.

   Gr,

   Ivo

  • Johannes Hoogendoorn
  • 5 december 2016

  Wat een inzichtelijk lijstje aan alle do’s en don’t’s. Ik heb echter via een kennis vernomen dat er ook een andere mogelijkhed is om effectief van baan te wisselen, vaak met dezelfde arbeidsvoorwaarden (als die gunstig uitvallen). Men vertrekt dus van werkgever naar een andere werkgever met een tussenkomst van een derde partij die de zogeheten mobiliteitsdienstverband voor je uit handen neemt en alle zaken verder regelt. Handig! Vooral omdat het de zaken die bij punt 1, 3 en 6 zijn aangekaart geen issues worden : je vertrekt met instemming en met de zegen van je huidige werkgever. Wel zo netjes!

  • Timmie Smet
  • 10 februari 2017

  Ik heb ook al ondervonden dat solliciteren moeilijk is als je een baan hebt. Er kruipt veel tijd in als je het grondig wil aanpakken, en dat dan na je uren. Men zegt wel dat de economie terug aan het aantrekken is, maar ik merk daar niet veel van gezien het lage aantal reacties (nu zegt men wel dat de arbeidsmarkt vaak een 6-tal maanden vertraagd reageert op de economie). Mijn probleem is dat ik me op middellange termijn wil heroriënteren naar een andere sector (onderwijs), maar ik maak geen kans omdat ik het ‘papiertje’ niet heb. En mezelf omscholen duurt ook ettelijke jaren… In mijn huidige baan kan ik mijn ei niet echt kwijt. Voordeeltje is wel dat ik op mijn huidige baan mijn softskills kan bijschaven, zodat ik beter gewapend ben tegen dat de carrièreswitch eraan komt.

  • Hans
  • 11 april 2020

  Hallo,

  De reden om te solliciteren bij een ander bedrijf hoeft niet altijd geheim gehouden te worden.
  Ik lees eigenlijk alleen maar dat mensen vertrekken omdat ze zijn uitgekeken op hun huidige functie, terwijl er tal van andere oorzaken zijn waardoor je de beslissing maakt om op zoek te gaan naar een andere functie.

  Ondanks er vaak in een vacature naar voren komt dat het bedrijf je voldoende doorgroeimogelijkheden biedt, blijkt dit in de praktijk wat lastiger te zijn, niet iedereen wordt uiteindelijk manager of hopt door naar een hogere rang. Soms blijf je drijven in het grote geheel.
  Soms gebeurt er iets in je leven waardoor je je huidige functie niet gemakkelijk meer kan uitvoeren.
  De verwachting dat je werkgever gelijk een andere passende functie voor je heeft hoeft niet zo te zijn.

  In mijn geval kreeg ik het advies van een arbodeskundige om op zoek te gaan naar een andere baan, zonder dat ik ziek thuis zat.

  Ik ben altijd fulltime werkend geweest.

  In een goed gesprek met mijn leidinggevende heb ik aangegeven te gaan solliciteren op advies van de deskundige, ook heb ik mijn leidinggevende gevraagd of ik haar als referentie in mijn c.v mocht zetten.
  Een top besluit bleek achteraf. Soms is het prettig om open kaart te spelen. Vaak prikken ze er toch wel door heen tijdens een assessment dat je ergens niet helemaal eerlijk in bent geweest.

  Succes