7 tips en tools om je beter te concentreren op het werk

  • Daan Panis
  • 13 februari 2018

Concentratie is een belangrijk element van een goede werkdag. Als je concentratie laag is, kan dat negatieve gevolgen hebben. Zo ben je minder productief en heb je meer tijd nodig voor dezelfde taak. Dat resulteert in slechte prestaties en uiteindelijk misschien zelfs in ontslag. Dat wil je voorkomen toch? Deze 7 tips zorgen ervoor dat je je beter kan concentreren op het werk.

#1 Start je dag met fysieke beweging

Beweging is belangrijk voor de hersenen. Mensen die regelmatig en genoeg bewegen, kunnen zich beter concentreren (bron). Een van de meest belangrijke dingen die je kan doen voor je hersenen en je algemene gesteldheid is om elke ochtend te beginnen met sporten. Hiervoor hoef je niet gelijk naar de sportschool toe of een uur te hardlopen; 20 minuten bewegen is al genoeg.

Voor de niet-ochtend mensen onder ons: in plaats van ’s ochtends eerder op te staan om te sporten, kun je ook wandelend of fietsend naar je werk toe gaan om aan je dagelijkse beweging te komen.

#2 Check je mails op vaste momenten per dag

Als je veel mails binnenkrijgt, is het handig om 1, 2 of 3 vaste momenten per dag in te plannen om je mail te checken. Zo wordt je niet afgeleid door mailtjes die constant binnenkomen.

Daarnaast is het ook handig om de notificaties op je pc uit te zetten zodat je niet alsnog de neiging krijgt om je mails tussendoor te checken.

#3 Leg je telefoon weg (of zet hem op ‘niet storen’)

Door je telefoon weg te leggen als je aan het werk bent, ben je minder snel geneigd om hem er ‘even snel’ bij te pakken. Als je je telefoon in een kastje onder je bureau legt, of desnoods in een andere kamer, zul je merken dat je je veel beter kunt concentreren.

Als het voor jouw werk niet mogelijk is om je telefoon ergens anders neer te leggen, omdat je mogelijk wordt gebeld door een belangrijke klant, kun je je telefoon ook op ‘niet storen’ zetten. Dan krijg je, naast de telefoontjes van favoriete contacten, geen meldingen binnen. Vergeet dan natuurlijk niet om je belangrijke klanten in de lijst met favoriete contacten te zetten.

Tip: de app ‘Moment’ (iOS) of 'QualityTime' (Android) laat zien hoeveel tijd je per dag actief bent op je telefoon. Als je je telefoon te veel gebruikt, kun je een daglimiet instellen van bijvoorbeeld 30 minuten. Als je hier overheen gaat, krijg je een waarschuwing van de app.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4 Maak een to-do lijstje per dag

Als je het druk hebt is het belangrijk om overzicht te creëren. Door alles wat je nog moet doen op papier te zetten, leeg je je hoofd en kun je je beter op één taak focussen. To-do lijstjes kun je zowel op papier als op de computer maken.

Als je een to-do lijstje maakt, is het belangrijk dat je prioriteiten stelt. Maak dus een lijst van alles wat je nog moet doen en maak onderscheid in urgentie. Zo kun je goed en snel zien wat het belangrijkste is wat je nog moet doen en wat nog even kan wachten. Daarnaast is het fijn om na te gaan hoeveel tijd elke taak gaat kosten, zodat je een realistische dagplanning kan maken.

Ervaar jij een te hoge werkdruk en wil je meer tips? Lees hier 6 manieren om een drukke werkdag overzichtelijk te maken.

#5 Werk in korte blokken van 25 minuten

De Pomodoro techniek is een belangrijke en bekende techniek in de time management wereld. Je werkt dan in korte blokken van 25 minuten, waarna je 5 minuten pauze hebt. Tijdens de 25 minuten werk, kun je je volledig focussen op één taak. Als je deze stappen vier keer hebt herhaald (en dus 2 uur hebt gewerkt), heb je een langere pauze van 10 tot 15 minuten verdiend.

Op deze website kan je een ‘Pomodoro-timer’ vinden.

#6 Blokkeer websites die jou afleiden

Als je elke dag doorbrengt op een kantoor, is het verleidelijk om soms Facebook of het nieuws te checken. Gelukkig is er een programma dat jou kan helpen zodat je niet meer afgeleid wordt; Cold Turkey. Dit programma is gratis te downloaden. Alle websites waardoor je vaak wordt afgeleid, kun je in een lijst in dit programma zetten. Cold Turkey blokkeert deze websites dan voor een bepaalde tijd.

#7 Geef je hersenen ’s nachts genoeg rust

Om goed te kunnen presteren, is het belangrijk om voldoende te slapen. Tijdens je slaap verwerken je hersenen alle informatie die je die dag hebt opgedaan. Als je te weinig slaapt, hebben je hersenen te weinig tijd om alle informatie te verwerken.

Daarnaast zorgt een gebrek aan slaap ervoor dat je ongeduldig en prikkelbaar bent. Het laatste wat je natuurlijk wilt is ruzie krijgen met je collega’s of familie, omdat je te weinig geslapen hebt.

Beter concentreren op het werk

Concentratie is een cruciaal aspect van een productieve werkdag. Je kunt je concentratie verhogen door de Pomodoro techniek toe te passen of genoeg te bewegen en voldoende te slapen. Daarnaast kun je je hersenen zoveel mogelijk rust geven tijdens het werk door overzicht te creëren met behulp van to-do lijstjes of door je mails op vaste momenten per dag te checken.

Succes met het toepassen van de bovenstaande tips. Laat het zeker weten of de tips voor jou werken (of juist niet)!

Stelling: Je bent productiever wanneer je werkt in korte blokken van 25 minuten dan wanneer je lange periodes achter elkaar werkt!

Eens of oneens? Geef je mening in een reactie!

0 Reactie op "7 tips en tools om je beter te concentreren op het werk"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent