4 tips om een sollicitatie assessment te overleven

 • Pascal Joore
 • 15 november 2016

Het komt met regelmaat voor dat een assessment, naast een cv en motivatiebrief, deel uitmaakt van de sollicitatieprocedure.

Assessments bestaan uit verschillende opdrachten en testen die gericht zijn op de functie waarop je solliciteert. Aan de hand van de resultaten kunnen de werkgevers zien of een sollicitant daadwerkelijk beschikt over de juiste kennis en vaardigheden om de desbetreffende functie uit te voeren.

Voor werkgevers is het prettig om een sollicitant te beoordelen op basis van één of verschillende assessments. De werkgever kan hierdoor zien wat een sollicitant in de praktijk te bieden heeft. Daarnaast dragen de resultaten bij aan een objectieve beoordeling van de sollicitant.

Bovendien wordt het voor de sollicitanten ook moeilijker om de werkgever te misleiden met aangedikte kennis en vaardigheden. Beschikt de sollicitant wel écht over de competenties en kennis die aangegeven staan op het cv?

Een assessment is vaak de doorslaggevende factor in de sollicitatieprocedure. Om ervoor te zorgen dat jij het assessment goed doorloopt, geven we deze week 4 tips!

1. Blijf jezelf

Niet iedere sollicitant krijgt de kans om zijn/haar kennis en vaardigheden in de praktijk te uiten met een assessment. De onderneming ziet potentie in jou en wil meer van je zien.

Het gegeven dat juist jij voor het assessment bent uitgenodigd, moet toch vertrouwen wekken.

Ga zelfverzekerd het assessment in en blijf jezelf. Ze willen immers dat je jouw getoonde potentie gaat waarmaken en de openstaande functie succesvol gaat uitvoeren. Laat dus je unieke kwaliteiten en persoonlijke drijfveren zien om de werkgever te overtuigen van je toegevoegde waarde.

Bluf niet

Tijdens het assessment wil jij je van je beste kans laten zien. Om aan het ideaal plaatje van de werkgever te voldoen, zijn mensen geneigd om te bluffen en sociaal wenselijke antwoorden te geven.

Hierdoor creëer je bepaalde verwachtingen en krijgt de werkgever een verkeerd beeld van je. Blijf jezelf tijdens het assessment. Een afwijkend antwoord wil niet zeggen dat je negatief beoordeeld wordt.

2. Weet wat er wordt getest

Veel ondernemingen beschikken over standaard assessments of huren een extern assessment bureau in. Probeer in aanloop van het sollicitatiegesprek na te gaan wat er getest wordt. Bestaat het assessment uit een interview, rollenspel of IQ-test?

Als je vooraf weet wat er getest wordt, ga je met een gerust en zelfverzekerd gevoel het assessment in. Daarnaast kun je je voorbereiding afstemmen op wat er getest wordt.

Vaak is het assessment terug te vinden in de sollicitatieprocedure of word je per e-mail geïnformeerd. Echter, kan het zijn dat de er geen informatie rondom het assessment gegeven is. In dit geval kun je de onderneming of het assessment bureau bellen en navraag doen naar de procedure.

3. Bereid je voor en oefen

Als je eenmaal weet wat er getest wordt, kan de voorbereiding beginnen.

Een assessment bestaat uit verschillende onderdelen en de inhoud van het assessment kan verschillen per functie en onderneming. Hierdoor is het verloop van het assessment moeilijk in te schatten.

Ondanks de onzekerheid omtrent het verloop van het assessment, kun je je tot op zekere hoogte voorbereiden.

Een aantal veelvoorkomende assessments zijn:

 • Rollenspel
 • intelligentietest/IQ-test
 • Persoonlijkheidstest
 • Competentietest
 • Postbak-methode
 • Presentatie

Deze testen staan online en bestaan vaak uit soortgelijke onderdelen als bij het echte assessment. Door de testen te oefenen, kun je bijvoorbeeld je ruimtelijke inzicht of rekenvaardigheden trainen.

Als het assessment bestaat uit een rollenspel, presentatie of interview kun je op het internet tal van oefeningen vinden om je voor te bereiden.

De verschillende situaties en vragen kun je oefenen met familie, vrienden of zelfs alleen voor de spiegel. Door een situatie na te spelen en dit meerdere malen te doen, creëer je zelfvertrouwen. Hierdoor ga je met een beter gevoel het assessment in. Ook kun je met deze oefenmethode algemene punten zoals je houding, intonatie en improvisatievermogen verbeteren.

Kortom, door je voor te bereiden en te oefenen kun je jouw prestaties beïnvloeden. Hierdoor kun je inspelen op de verwachtingen van de werkgever en het verloop van het assessment.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

4. Stel vragen

Door vragen te stellen toon je interesse. Daarnaast kun je een gesprek beïnvloeden met vragen. Hierdoor krijg je de kans om jezelf te laten zien of aan te sturen op de spreekwoordelijke klik. Grijp deze kans met beide handen aan.

Bij sommige assessments, zoals een competitie- of persoonlijkheidstest, kan het lastig zijn om vragen te stellen. In dit geval kun je aansturen op een nabespreking, waarin je alsnog vragen kunt stellen of bepaalde situaties en antwoorden kunt toelichten.

Overleef het assessment

Veel ondernemingen maken bij de sollicitatieprocedure gebruik van een assessment.

De verschillende assessments testen je kennis en vaardigheden en geven je de kans om deze in de praktijk te uiten. Op basis van de resultaten worden de sollicitanten beoordeeld. Het is dus van belang dat je goed presteert tijdens het assessment. 

Hanteer de bovenstaande tips om het assessment succesvol te doorlopen. Blijf jezelf, weet wat er wordt getest, bereid je voor en stel vragen!

Heb jij nog tips om een assessment succesvol te doorlopen? Of wil jij jouw persoonlijke ervaring met een assessment delen? Laat het ons weten in een reactie!

 

2 Reacties op "4 tips om een sollicitatie assessment te overleven"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Paula
  • 19 juli 2017

  Let even op spelling, wat slordig. “..of wordt (dt?!) je per e-mail geïnformeerd..”

   • Ivo Bourgondiën
   • 19 juli 2017

   Bedankt voor je bericht. Ik heb het direct aangepast.