3 voorbereidingen die je moet treffen nu je nog een baan hebt

  • Pascal Joore
  • 7 oktober 2014
Wat is jouw volgende stap? Heb je daar wel eens over nagedacht? Ben jij al bezig met wat je gaat doen ná je huidige baan? Laat je niet misleiden door recente cijfers over dalende werkeloosheid en economische groei. Er is namelijk nog langer geen sprake van een groei in het aantal banen en vacatures. De beroepsbevolking krimpt simpelweg omdat mensen stoppen met het zoeken naar werk. “Maar ik heb al een baan, waarom zou ik me zorgen maken?” “Het gaat goed met ons bedrijf” “Ik zit hier al zolang, het zou mij niet overkomen” En dat is waar het fout gaat. Ontslag komt bij veel mensen onverwachts. En op dat moment heb je onmiddellijk een probleem: je bent totaal niet voorbereid Daarom vind je hier een drietal tips waar je NU mee aan de slag moet gaan.

#1 Profileer jezelf online

Laat jezelf zien en word gezien. Het zal je verbazen hoe snel je nieuwe kansen tegenkomt en hoe makkelijk je mensen ontmoet door dit te doen. Online is dit heel gemakkelijk. Zorg er allereerst voor dat je goed vindbaar bent online; dat je gezien kunt worden. Vul jouw LinkedIn pagina goed en volledig in (dit geeft je ook gelijk een reden om jouw CV te updaten; altijd goed!). Zorg ook dat op andere websites informatie over jou volledig en consistent is. Ook is het een goed idee om met een eigen website aan de slag te gaan. Hierop kun je jezelf laten zien zoals JIJ dat wilt. Deel je gedachten middels een blog of schrijf over je passies. Je kunt jezelf laten zien door met anderen online de interactie aan te gaan. Schrijf je in voor LinkedIn en Twitter, en volg mensen en discussies die relevant zijn voor jouw werk of wanneer je het simpelweg interessant vindt. Dit zorgt er niet alleen voor dat je goed op de hoogte blijft van wat er speelt, maar zo kom je mogelijk ook kansen tegen. De volgende stap is om mee te doen aan de discussie. Interact met mensen, geef jouw mening en help anderen. Wees echter wel bewust van wat je plaatst, en hoe zich dit reflecteert op jouw imago. Lees daarover meer in dit artikel over jouw online imago! Uiteindelijk wil je dat zodra men je opzoekt online, dat je ze overweldigt met jouw aanwezigheid en enthousiasme.

#2 Netwerken

Wederom: Laat jezelf zien en word gezien! Echter, in de fysieke wereld vereist het wat meer moeite dan online. Tegelijkertijd is de kans op een goed resultaat vele malen groter. Idealiter combineer je online profileren met face-to-face netwerken. Zo kunnen mensen die je ontmoet jou online terug vinden. Mensen die je online hebt leren kennen kunnen zo een gezicht plaatsen bij de persoon. Bezoek dus beurzen, borrels, evenementen en conferenties. Alles waar jij je mee kunt identificeren is goed! Ook is het mogelijk om dit te combineren met jouw huidige baan. Onderhoud de contacten met de mensen waarmee jij werkt. Niet alleen binnen het bedrijf, maar ook klanten, leveranciers, partners etc. Juist deze groep mensen kan in de toekomst misschien iets voor jou betekenen. Als jij een groot aantal mensen kent bij een groot aantal bedrijven, heb je ook een groot aantal ingangen. Je zult zien dat door te netwerken, en dit te combineren met jouw online aanwezigheid, jouw netwerk zich exponentieel zal uitbreiden.

#3 Stel een doel

Vroeger was het heel normaal als je tientallen jaren voor dezelfde baas werkte. Ook was het niet raar als je jarenlang hetzelfde werk deed. Tegenwoordig is echter alles anders. Men wil groeien, nieuwe dingen doen en leren. Daarbij bulkt iedereen tegenwoordig ook nog eens van de ambitie. Dat betekent dat je in beweging moet blijven. Als je jaren op dezelfde plek blijft hangen zul je nergens komen. Stilstand is achteruitgang! Om dit allemaal waar te kunnen maken zul je echter een doel voor ogen moeten stellen: waar wil ik naartoe? Vervolgens ga je aan de slag. Aan de slag met jezelf. Dat betekent:
  • blijven studeren: een enkele opleiding is niet meer genoeg, je zult continu moeten blijven leren om bij te blijven. Een leven lang leren noemt men dat tegenwoordig.
  • certificering up-to-date houden: steeds meer beroepen vereisen bepaalde certificaten. Deze worden echter ook continu gemoderniseerd. Zorg er dus voor dat jij telkens de meest recente certificaten in bezit hebt, en voorkom dat je een achterstand op loopt.
  • plan vooruit: weet je al ongeveer waar je naartoe wilt in de komende paar jaar? Bereid je hier dan op voor! Als jij over een tijdje een bepaalde baan wilt, begin dan nu met jezelf voor te bereiden.
  • Leer nieuwe dingen: niets levert zoveel nieuwe kansen op als continu te blijven leren. Wanneer jij nieuwe dingen leert en deze combineert met de kennis die je reeds bezit, zul je merken dat je kansen ziet waar anderen misschien nog niet over nagedacht hebben.
Kortom, blijf nooit stilstaan! Al dit moet leiden dat jij zo snel mogelijk gereed bent om jouw doel te bereiken. Wil jij een managementfunctie gaan vervullen? Ga dan aan de slag met jezelf als leider. Wil jij een echte expert worden? Investeer dan in je kennis. Wat belangrijk is om te weten is dat dit soort kansen lang niet altijd vanuit je werkgever zullen komen. Je zult er dus vaak zelf mee aan de slag moeten. Heb jij nog meer tips? Of heb je misschien aanvullingen? Ben jij hier mee geholpen? Laat het ons weten middels een reactie?

0 Reactie op "3 voorbereidingen die je moet treffen nu je nog een baan hebt"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent