Sollicitatiegesprek voor een sales functie: 6 veelgestelde vragen

  • Lars Tertoolen
  • 26 maart 2019

Tijdens een sollicitatiegesprek voor een sales functie is het correct beantwoorden van vragen extra belangrijk. Een goede verkoper onderscheidt zich door écht te luisteren naar zijn/haar klant, dit juist te interpreteren en hier een passend antwoord op te geven. Door juist antwoord te geven op deze vragen in je sollicitatiegesprek laat je zien dat je dit kan en jij de perfecte match bent.

In een sollicitatiegesprek draait het allemaal om de vraag: ben jij de juiste persoon voor de functie? Lees hier 5 tips waar jij als verkoper rekening mee moet houden tijdens je sollicitatiegesprek. Vervolgens ga je in gesprek en zullen recruiters jou een aantal vragen stellen.

Welke vragen dit precies zijn verschilt. Wel zijn er een aantal vragen die veel gesteld worden. Door deze 6 veelgestelde vragen goed voor te bereiden kan jij vol vertrouwen je sollicitatiegesprek ingaan en laten zien dat jij de perfecte persoon bent voor de sales functie!

Ben je nog niet uitgenodigd voor een sales sollicitatiegesprek? Bekijk hier hoe je een sales cv maakt!

#1 Vertel eens over een succesvolle sale?

Dit is dé kans om indruk te maken, dus pak die kans ook. Het is van belang dat je van tevoren goed nadenkt over wat je wilt bereiken met je antwoord. Is de organisatie op zoek naar een empathische verkoper? Kies dan een situatie waarbij dit naar voren komt. Zijn ze opzoek naar een stressbestendige verkoper, kies dan een situatie waarbij jij uitstekend omging met veel stress. Zijn ze geïnteresseerd in de omvang van een deal? Benadruk dan de grootte en het succes van een sale.

Voor welke situatie je ook gaat, maak er een echt verhaal van en benadruk de vaardigheden die je gebruikt hebt om de uitdagingen te overwinnen. Gebruik hiervoor de STARR-methode. Je gebruikt deze methode om een voorbeeld te geven van de manier waarop jij je in het verleden hebt gedragen in een bepaalde situatie. Zo toon je aan dat jij over bepaalde competenties beschikt.

Je mag best trots zijn op je prestatie en een beetje opscheppen. Sla hier echter niet in door en voorkom dat je arrogant overkomt. Denk ook na over de lengte van je verhaal en in hoeverre je de details induikt.

Vermijd het praten over een sale waarbij je oplossing een korting of een ander soort aanbieding was. Je gesprekspartners willen horen hoe jij de klant overtuigde van de waarde van een product of zelfs verhoogde, niet hoe jij overtuigd bent door een klant om het onder te waarderen.

#2 Vertel eens over een mislukte sale poging?

Hoe ga je om met verlies en leer je van je fouten? Dat is wat recruiters willen achterhalen door het stellen van deze vraag. Kritisch naar jezelf kijken en leren van je fouten is cruciaal in de sales. Ga in je verhaal ook niet naar anderen wijzen, maar wees kritisch op jezelf. Breng je verlies met optimisme, leg uit wat je geleerd hebt en vertel wat je in de toekomst anders zou doen.

Het is een vraag die je voorzichtig moet aanpakken. Zorg ervoor dat je een situatie voorbereid. Het kan zijn dat je er bij jou nog nooit een verkoop mislukt is, maar die kans is niet groot. Iedereen heeft wel eens een situatie gehad waar het slecht liep. Het kan ook arrogant overkomen en een gebrek aan zelfkritiek aantonen als je geen situatie beschrijft.

Aan de andere kant is het ook niet verstandig om een situatie te beschrijven waarbij de gevolgen erg groot waren. Kies ook geen situatie waarbij je faalde in juist het gene wat de organisatie zoekt in een verkoper. Kies daarom een situatie met niet al te grote gevolgen en waarbij je duidelijk kan maken dat je hebt geleerd van je fouten.

#3 Vertel eens over halen van je targets?

In de sales zijn targets erg belangrijk. Er wordt daarom vaak gevraagd naar het behalen van je targets. Wees daarom goed op de hoogte van je cijfers en je rol binnen het team waar je werkzaam was. Het is niet verstandig om te liegen en/of op te scheppen, dit werkt alleen maar tegen.

Om de kans op succes te vergroten kun je resultaten meebrengen en laten zien. Door exacte aantallen en specifieke resultaten te laten zien, krijgt een recruiter extra inzicht in je prestaties. Er wordt wel aangeraden dat je geen vertrouwelijke informatie deelt! Een werkgever wil niet dat dit ooit met zijn/haar gegevens gebeurt en zal dit opvatten als een gebrek aan discretie.

#4 Wat motiveert je?

Recruiters stellen deze vraag om te kijken of sollicitanten een passie hebben voor het vak dat ze uitoefenen. Wat zijn jouw drijfveren voor succes? Een gemotiveerd verkoper heeft namelijk een hoge mate van productiviteit, betrokkenheid en loyaliteit.

Blijf ten eerste altijd eerlijk. Mensen die over hun passie en drijfveren praten zullen dit altijd oprecht en met enthousiaste brengen. Wanneer je precies vertelt wat jij denkt dat het bedrijf wilt horen, kom je waarschijnlijk onoprecht over. Daarbij zul je dan niet achterhalen of je goed binnen de organisatie past.

Het is wel verstandig om een drijfveer te beschrijven die past bij het soort verkoper waar het bedrijf naar op zoek is en de bedrijfscultuur. Halen van deadlines, klanten de beste service bieden, het behalen van gestelde targets of werken met mensen. Er zijn genoeg zaken die jou kunnen motiveren.

Beschrijf iets wat jou oprecht motiveert, past bij het soort functie en de bedrijfscultuur en doe dit door middel van één of meerdere voorbeelden. Op die manier kunnen zowel de recruiters als jijzelf een goede inschatting maken of het een goede match is.

#5 Wat is je (minst) favoriete onderdeel in de sales?

Elke rol komt met specifieke werkzaamheden en verantwoordelijkheden. Door deze vraag te stellen achterhalen recruiters of een kandidaat goed past bij de functie.

Als je bepaalde onderdelen van je vak minder leuk vindt en dit blijken net de onderdelen te zijn die belangrijk zijn voor de recruiter dan is dit waarschijnlijk niet de functie voor jou. Andersom werkt het net zo, als jij veel energie haalt uit bepaalde taken die veelvoorkomend zijn bij de functie is er sneller een match.

Bij het beantwoorden van je minst favoriete onderdeel is het aan te raden niet te negatief te zijn. Probeer aan je antwoord een positieve draai te geven. Benoem de taak die je minder ligt, maar geef aan dat je hier op positieve manier mee omgaat en hier genoeg verbetermogelijkheden ziet.

#6 Waarom ben je geïnteresseerd in deze rol bij dit bedrijf?

Een vraag die je in de meeste sollicitatiegesprekken kunt verwachten en zeker voor een sales functie. Deze vraag is cruciaal voor een sollicitatiegesprek. Breng je het antwoord op deze vraag niet overtuigend, dan is de kans klein dat je de baan krijgt.

Ten eerste moet een verkoper zich goed inlezen en voorbereiden voor een gesprek met een klant. Doe je dit niet goed bij je potentiële werkgever, dan is dit meteen een slecht signaal. Ten tweede zegt het antwoord ontzettend veel over jou en de mate in hoeverre jij binnen de organisatie past.

Verzamel daarom voor je sollicitatie zoveel mogelijk informatie en bereid deze vraag goed voor. Achterhaal de missie en visie, de bedrijfscultuur en wat het bedrijf zoekt voor de functie.

Kijk vervolgens of jij hier bij past en hier werkgeluk gaat vinden. Is dit het geval, dan moet je uitstekend in staat zijn deze vraag te beantwoorden. Is dit niet het geval, vraag jezelf dan af of dit wel de juiste baan voor jou is. Op zoek naar een andere vacature? Bekijk hier onze commerciële vacatures!

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

 

Deze vragen worden veel gesteld in sollicitatiegesprekken voor een sales functie. Naast deze vragen zal er tijdens het gesprek waarschijnlijk nog meer besproken worden. Lees in dit blog nog 7 vragen die je ALTIJD kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek.

Bereid deze vragen voor!

In een sollicitatiegesprek draait het allemaal om de vraag: ben jij de juiste persoon voor de functie? Om dit te achterhalen ga je in gesprek en zullen recruiters jou een aantal vragen stellen.

Let er bij elke vraag op dat je eerlijk blijft. Liegen gaat je tegenwerken en daarbij zul je dan niet achterhalen of je goed binnen de organisatie past. Probeer bij elke vraag je antwoord goed te matchen bij de functie en de organisatie waarop je solliciteert.

Door deze 6 veelgestelde vragen goed voor te bereiden kan jij vol vertrouwen je sollicitatie ingaan en laten zien dat jij de perfecte persoon bent voor de sales functie!

Stelling: zonder een goede voorbereiding is een succesvol sollicitatiegesprek onmogelijk!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie?

0 Reactie op "Sollicitatiegesprek voor een sales functie: 6 veelgestelde vragen"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent