5 Afwegingen voordat je voor een baan verhuist

  • Pascal Joore
  • 30 september 2014
Uit onderzoek blijkt dat slechts 14% van de mensen het geen probleem vindt om te verhuizen voor een nieuwe baan. Van de overige mensen zou nog eens 38% overwegen om te verhuizen mits daar een flinke beloning tegenover staat; ofwel een hele leuk baan, ofwel een flinke financiële vergoeding. Dit gebrek aan mobiliteit zorgt er voor dat er nog al eens verschillen zijn in tekorten of overschotten aan werknemers. Neem bijvoorbeeld het basisonderwijs: waar er in het zuiden, oosten en noorden weinig werk te vinden is (met name voor net afgestudeerde leraren), liggen er in het westen veel meer kansen. Idem voor huisartsen: waar het in de randstad enorm moeilijk is om een eigen praktijk te beginnen wegens overaanbod, is er met name in het oosten en noorden een nijpend tekort aan nieuwe huisartsen om het stokje van de oude garde over te nemen. De redenen voor deze verschillen zijn divers, maar betekent wel dat er kansen liggen voor mensen die werk zoeken. Je moet enkel bereid zijn om te verhuizen. Zou jij het aandurven?

Waar moet je rekening mee houden?

Stel je krijgt het aanbod om ergens te gaan werken waarvoor je moet gaan verhuizen. Vrijwel niemand zou dit aanbod zomaar aannemen; er zijn simpelweg te veel dingen waar je goed over na moet denken. Forbes heeft een aardig lijstje gemaakt met dingen die je moet overwegen, voordat je ook maar de baan accepteert. Wanneer je alle vragen op het lijstje voor jezelf naar tevredenheid hebt beantwoord, begint het pas! Zoals je wel weet levert elke verhuizing voor de meeste mensen flink wat stress op. Daar komt nog eens bovenop dat je ook nog eens aan een nieuwe baan begint; ook al iets wat stress op kan leveren. Je wilt er dus voor zorgen dat de bijkomende stress op een minimaal niveau blijft. Hoe doe je dit?

Organiseer! Organiseer! Organiseer!

Hoewel het moeilijk is om een verhuizing strak te organiseren (laat staan je eerste paar werkdagen), is het het meest krachtige wapen tegen stress, en een goed plan! Werk me to-do lijsten voor zowel je oude als nieuwe woonplaats. Gun jezelf voldoende tijd om alles te kunnen doen en houd er rekening mee dat sommige dingen uit kunnen lopen. Met name dingen waarbij je van andere zaken afhankelijk bent (een simpel voorbeeld: eerst schilderen voordat vloer ligt) moet je wat slack gunnen. Als dit soort zaken uitlopen, en je bent hier niet op voorbereid, loopt heel je schema in het honderd. Een iets minder voor de hand liggende maatregel die je moet nemen is om onderscheid te maken tussen dingen je voor thuis moet doen, en die voor de nieuwe baan. Dat wil zeggen: regel geen dingen voor het nieuwe huis op het werk en vice versa! Als je dit doet loop je het risico dat je de stress van het ene meeneemt naar het andere, wat vervolgens de daarbijbehorende stress weer versterkt. Dan zit je in een vicieuze cirkel waar je niet snel uit gaat komen.

Zoek steun bij de nieuwe werkgever

In vrijwel de meeste gevallen waar een nieuwe werknemer moet verhuizen voor een baan, zal het bedrijf hulplijnen open hebben staan voor deze nieuwe werknemers om dit proces gemakkelijker te maken. Deze worden je echter niet altijd automatisch aangeboden. Ga hier dus zelf achteraan! Hierbij kun je denken aan hulp bij het zoeken van een nieuwe woning, transport, werk of een school voor jouw gezin of simpelweg informatie. Soms zul je zien dat (met name kleine) bedrijven hier niet echt op voorbereid zijn. Dit betekent echter niet dat je niet om hulp kunt vragen! Als er geen officiële kanalen zijn, dan kun je altijd om hulp vragen van jouw nieuwe collega’s. Dezen zullen altijd goede informatie tot hun beschikking hebben die jij goed kunt gebruiken, zoals advies over waar te wonen. Daar bovenop is het nog een mooie manier om met jouw nieuwe collega’s in contact te komen!

Gebruik je netwerk

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: jouw netwerk is oh zo belangrijk! En zo ook wanneer je gaat verhuizen. Gebruik je netwerk om kennis te vergaren over je nieuwe woon-en werkomgeving, vergelijkbaar met hoe jij jouw nieuwe collega’s om hulp kunt vragen. In het kort: gebruik jouw vrienden om nieuwe vrienden te maken.

Weet waar je terecht komt

In een eerder artikel over werken in het buitenland hebben we het al besproken: de kosten van wonen op een bepaalde plek. Hoewel de verschillen tussen landen veel groter zijn dan die tussen gemeentes, kunnen er nog steeds verschillen zijn. Als je hier geen rekening mee houd, kun je tegenvallers te verwerken krijgen (of meevallers). Zodoende is het dus een goede idee om hier wat informatie over te zoeken. Neem bijvoorbeeld deze lijst met woonkosten per gemeente, samengesteld voor de VEH. Daarnaast is het ook een goed idee om in te lezen waar je precies komt te wonen. Denk hierbij aan algemene zaken zoals op welke dag het vuilnis opgehaald wordt, maar ook aan culturele dingetjes. Zo vallen bijvoorbeeld de vakanties in alle streken anders.

Ga niet direct voor de lange termijn

Hoe goed je ook voorbereid bent, verhuizen voor een nieuwe baan is altijd een sprong in het diepe. Je gaat te maken krijgen met een nieuwe woon-en werkomgeving. Dat brengt een hoop onbekende variabelen met zich mee. Hoe goed je ook je best doet, je bent nooit 100% voorbereid op al deze nieuwe dingen. Daarom is het onmogelijk om van te voren te zeggen hoe de nieuwe situatie gaat bevallen; misschien gaat die op het oog geweldige baan wel tegenvallen? Misschien is die stad helemaal niet zo leuk om te wonen? Zelf heimwee kan het voor je verpesten. Daarom is het verstandig om niet direct afspraken voor de lange termijn aan te gaan. Hierbij moet je vooral denken aan jouw woonsituatie. Als je een direct een huis koopt in de omgeving waar je komt te werken, zit je gelijk vast aan die regio. Een huis verkopen is nou eenmaal niet zo gemakkelijk. Overweeg dus om eerst een huis te huren Wanneer blijkt dat de omgeving tegenvalt, ga je een stressvolle tijd tegemoet. Ook wanneer de nieuwe baan tegen valt, zit je gelijk in de penarie. Een baan opzeggen is niet zo moeilijk, maar een nieuwe baan vinden misschien wel. Zeker als je vast zit aan een koophuis, brengt dit een hoop onzekerheid met zich mee.

 

1 Reactie op "5 Afwegingen voordat je voor een baan verhuist"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Timmie Smet
    • 6 februari 2018

    Ik redeneer toch anders hoor. Enerzijds heb ik nu een appartement gekocht met alle voorzieningen (tram, Colruyt, familie, …). Anderzijds duurden mijn jobs nooit langer dan 2,75 jaar… Dan zoek ik liever ander werk. Binnenkort start ik wederom met de zoektocht, want ’s ochtends 75 minuten reizen naar mijn werk is toch lastig hoor…