Hoe start jij de ontdekkingsreis naar jouw talent?

  • Pascal Joore
  • 17 maart 2015

Wat is jouw talent?

Jouw ontdekkingsreis naar jouw talent. Vraag een willekeurige vriend, vriendin, collega of familielid eens wat zijn of haar talent is... De kans is groot dat hij of zij hier niet direct een antwoord op kan geven. Je denkt misschien: hoe komt dit nu? Het antwoord hierop is simpel: de meeste mensen weten niet wat hun talent is. Een bizar antwoord als je erbij stil staat dat talent je meest kostbare bezit is. Het is namelijk ‘iets’ waarmee je geboren wordt en wat alleen van JOU is. Hoe spijtig is het dat jouw vriend, vriendin, collega of familielid vanaf zijn geboorte met talent rond loopt, maar deze zelf ongetwijfeld nog niet heeft ontdekt? Om nog maar te zwijgen over jezelf.. Toch willen we je feliciteren. Door dit blog te lezen ben je zojuist begonnen met het ontdekken van je talent. Besef het goed: je bent niet begonnen aan een “talententest” van 5 minuten. Nee, jij bent zojuist begonnen aan een ontdekkingsreis naar jouw unieke talent, die misschien wel levenslang duurt. Hoe jij deze reis succesvol gaat maken? In dit blog geven we je 6 tips hoe je kunt beginnen aan het ontdekken van jouw unieke talent.

#1 Zie de toegevoegde waarde.

Waarom moet ik mijn talent ontdekken? Dit zou een vraag kunnen zijn die in je op komt bij het lezen van dit blog. En dat is een terechte vraag. Laten we beginnen te benadrukken dat het ontdekken van je talent voor jezelf van groot belang is. Jouw motivatie neemt namelijk toe wanneer je je talent gebruikt. Daarnaast krijg je er energie van. Ook kan jouw omgeving profiteren van jouw talent. Je talent is namelijk iets waarin jij je onderscheidt van jouw omgeving en waarin jij uitblinkt. Hierdoor kun je een bijdrage leveren aan het geluk van je vriend, vriendin, collega of familielid. Door gebruik te maken van je talent, word je zelf dus gemotiveerder en energieker, en ben je tevens in staat om de mensen om je heen gelukkiger te maken. Geweldig toch? Alleen moet je, om dit te bereiken, natuurlijk allereerst je talent ONTDEKKEN. Om je ontdekkingsreis succesvol te maken moet je hier dus de toegevoegde waarde van in zien.

#2 Kom van je stoel af!

Iets “ontdekken” is een actieve bezigheid. Denk maar eens aan de momenten wanneer jij het woord ontdekken gebruikt. Ik hebt ontdekt dat ik dat kan. Ik ontdek dat ik dat leuk vind. Ik heb een fout ontdekt. Alle drie zijn voorbeelden van actieve bezigheden. En jij maar denken dat jouw unieke talent vanzelf wel een keer naar boven komt, zonder daar iets voor te hoeven doen? Of dat jouw droombaan waarin jij jouw talent kwijt kunt, zomaar komt aanwaaien? Helaas, dat gaat niet “zomaar” gebeuren! Tijd dus om van je stoel af te komen en je talent te gaan ONTDEKKEN.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#3 Vraag, vraag, vraag?

Het ontdekken van je talent begint uit nieuwsgierigheid. Oftewel: vraag, vraag, vraag. Je talent is namelijk ‘iets’ waar je van nature uitzonderlijk goed in bent. Je blinkt hier in uit ten opzichte van anderen. Het is voor jezelf zo vanzelfsprekend dat je dit goed kan, dat je het soms zelf niet eens meer door hebt. Je hoeft er immers ook maar weinig moeite voor te doen. Vraag het dus eens aan anderen. Stel je collega’s, vrienden en familieleden eens de vraag hoe ze denken over jouw talent. Wat valt hun op wanneer ze je spreken? Wat waarderen ze aan jou? Wat maakt het dat ze graag met jou om gaan? Waar vinden zij jou goed in en waar zouden ze jouw hulp voor inschakelen? Noteer de antwoorden zorgvuldig en structureer ze. Voeg de zinnen samen tot keywords, waardoor je voor jezelf een wordspin met kernkwaliteiten kunt maken die passen bij jouw talent.

#4 Terug naar de jaren 90? 80? 70? 60? of 50?

Nadat je de antwoorden verzameld en gestructureerd hebt, is het tijd voor de volgende stap in jouw ontdekkingsreis naar jouw talent. Je gaat terug in de tijd! Ga eens terug naar je kindertijd. Waar was je toen goed in? Wat deed je op school graag? Waar hield je je mee bezig na schooltijd? Waar speelde je mee? Stel dit soort vragen ook aan je ouders, ooms, tantes, neven en nichten. Zij kennen jou namelijk al vanaf je kindertijd. Maar wat heeft dit nu eigenlijk voor nut? Teruggaan naar je kindertijd? Ik leef toch NU en ik wil mijn HUIDIGE talent toch ontdekken? Je hebt helemaal gelijk. Vergeet alleen niet dat jij jouw talent je hele leven al bezit. In al die jaren die voorbij zijn gegaan is jouw talent door anderen steeds verbeterd, afgekeurd of zelfs verboden. Denk eens aan die drukke jongen op school, die iedere dag de klas uit werd gezet omdat hij “luidruchtig” was. Of denk aan dat meisje dat altijd een onvoldoende kreeg voor tekenen omdat ze zich “niet aan de opdracht had gehouden”. En jij.. jij mocht van je moeder niet voetballen in de tuin, want dan kon je wel eens de planten stuk schieten.. Snap je het nu? Ons talent is in het verleden afgekeurd door anderen, waardoor wij zelf zijn gaan denken dat dit fout of verkeerd is. Door terug te gaan in de tijd kom je erachter wat jouw natuurlijke drijfveren zijn. Oftewel: wat van nature kenmerkend is voor jou, voordat je je ging gedragen zoals iedereen dat van jou verwachtte.

#5 Maak een activiteitendagboek.

Je bent van je stoel af gekomen. Je hebt vragen gesteld aan vrienden en familie. En je bent terug gegaan naar je kindertijd. Wat wordt de volgende stap? Het maken van een activiteitendagboek! Een wat? Dit is een dagboek waarin jij gaat bij houden hoe jij jouw huidige (werk)dagen ervaart. Dit kan gedurende een week zijn. Maar misschien zelfs wel een maand. Of wellicht raak je zo enthousiast dat je dit je hele leven blijft doen. Je denkt nu waarschijnlijk: is het dan belangrijk om te weten hoe mijn (werk)dagen zijn? Het antwoord hierop is volmondig JA! Tuurlijk is dat belangrijk. Als jij actief aan de slag gaat met het ontdekken van je talent, moet je weten van welke dagelijkse activiteiten jij energie krijgt. En welke dagelijkse activiteiten jou energie kosten. Waarom? Activiteiten waarvan je energie krijgt zijn namelijk de activiteiten die je doet vanuit je talent. Ze gaan je over het algemeen gemakkelijk af en zorgen daardoor voor een flinke energieboost. Andersom werkt dit hetzelfde. De activiteiten die je energie kosten zijn activiteiten die absoluut niet bij je talent passen. Door dit op te schrijven in een dagboek, krijg je hier beter inzicht in. Schrijf dagelijkse activiteiten waarvan je energie krijgt dus eens op. Vergeet ook zeker niet de activiteiten te noteren die je energie hebben gekost. Na verloop van tijd merk je dat je de drang hebt om steeds meer te gaan doen van de activiteiten die je energie geven, en steeds minder van de activiteiten die je energie kosten. Zowel privé.. maar ook op het werk. Inventariseer bijvoorbeeld eens bij je directe collega. Is hij of zij niet toevallig heel goed in een activiteit die jou energie kost? En kun jij een taak overnemen die hem/haar energie kost, maar die aansluit bij jouw talent? Deze manier van werken wordt jobcraften genoemd en is momenteel een actueel thema in het bedrijfsleven. Jobcraften draag namelijk bij aan het werken vanuit je unieke talent.

#6 Benut en Repeat!

Maak gebruik van al deze informatie die je over jezelf verzameld hebt. Benut datgene waarvan jij energie krijgt, waar jij goed in bent en waarmee jij anderen kan helpen. Oftewel: benut jouw ontdekkingsreis naar jouw talent. En wat als je denkt je talent te hebben ontdekt en deze al benut? REPEAT! Doe vooral de vorige stappen nogmaals. Want het ontdekken van je unieke talent is een ontdekkingsreis. Ook al denk je alles gezien te hebben, er staan altijd nog mooie en nieuwe verrassingen voor je klaar! Succes! Maar geniet vooral.. Geniet van de levenslange ontdekkingsreis naar jouw unieke talent! Heb jij je talent al ontdekt? Of heb jij aanvullingen op dit blog? Laat het ons weten via een reactie!

4 Reacties op "Hoe start jij de ontdekkingsreis naar jouw talent?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Gert-Jan Brandenburg
    • 17 maart 2015

    Ik moest denken aan Sir Ken Robinson en zijn bekende TED-Talk over onderwijs en talenten.
    http://www.ted.com/talks/sir_ken_robinson_bring_on_the_revolution
    Voor de liefhebber (ook ondertiteld te vinden).
    G-J

    • Glenn van Loon
    • 18 maart 2015

    Dankje voor de waardevolle bijdrage Gert-Jan! Wat een inspirerende TED-Talk die inderdaad perfect aan sluit op dit blog. Het onderwijs vervult een essentiele rol in de ontdekking en ontwikkeling van het talent van kinderen. Daar begint immers de ontdekkingsreis! In het huidige onderwijs ontbreken momenteel echter de juiste omstandigheden om de kinderen in deze zoektocht naar hun talent te activeren. Met WETALENT CONNECT (nu nog een bèta versie) proberen wij hierin te voorzien en deze omstandigheden juist wél te creëren. Op dit moment is WETALENT CONNECT nog gericht op volwassenen, maar ook wij zijn ons bewust van de waarde die een “Junior” variant zou kunnen hebben.

    • Joke Oostervelt-Foks
    • 22 april 2015

    Tja, dit had ik graag 30 jaar eerder willen weten, maar we gaan vol goede moed aan de slag. En ik begin er vandaag mee.

    • Maarten Wijffelaars
    • 30 april 2015

    Het mooie van het bijhouden van je activiteitenboek is dat je exact weet wat goed voelt en wat minder goed voelt. Ga daar heen waar het beste voelt dan kom je in een flow om jezelf verder te ontwikkelen, en dat heeft geen grenzen. Succes met je reis….