Solliciteren in de bouw: zo val jij op bij werkgevers
- Lars Herssevoort
- 20 mei 2025
Wil je solliciteren in de bouw? Dan is het belangrijk om te weten hoe je dat het beste aanpakt.
De bouwsector is breed en gevarieerd, met volop kansen. Of je nu op zoek bent naar een technische rol of een commerciële functie: de eisen verschillen, maar er zijn ook duidelijk overeenkomsten waar werkgevers in de hele sector op letten.
In dit artikel lees je vijf praktische tips om je sollicitatie te laten opvallen bij werkgevers in de bouwsector. Door hier slim op in te spelen vergroot jij jouw kans op die ene baan.
#1 Bouw de brug van jou naar de functie
Laat zien waarom jij je thuis voelt in de bouwwereld. Heb je iets met techniek, bepaalde producten of duurzaamheid? Dan is dit het moment om dat te benoemen. Verwerk dit in je persoonlijk profiel op je cv, breng het naar voren in jouw motivatiebrief of benadruk dit in je sollicitatiegesprek.
Werkgevers zoeken naar iemand met echte interesse in het vak. Dus vertel over wat jou aanspreekt in bepaalde projecten of producten. Ben je al sinds jongs af aan gefascineerd door tekenen, en wil je aan de slag als technisch tekenaar? Of heb jij een passie ontwikkeld voor elektrisch gereedschap tijdens het opknappen van jouw klushuis? Alles wat laat zien dat je energie krijgt van het werk dat je wilt of doet, maakt jouw verhaal krachtiger.
#2 Breng je ervaring naar voren
De bouwsector draait op de ervaring van de mensen die er werkzaam zijn. Werkgevers zijn enorm geïnteresseerd in jouw kennis, kunde en achtergrond. Welke ervaring neem jij mee en hoe kun je van toegevoegde waarde zijn? Geef bijvoorbeeld aan met welke producten, materialen en diensten jij hebt gewerkt. Of benoem welke verantwoordelijkheden jij hebt gehad in een vorige rol. Deel concrete voorbeelden en breng jouw ervaring naar voren.
Zowel bij technische als commerciële opleidingen leg je de basis voor vele functies in de bouw. Ook doe je in deze opleidingen vaak al flinke praktijkervaring op. Zelfs als deze niet één op één aansluit op de functie, biedt het vaak een basis of een aanknopingspunt.
Heb je veel werkervaring? Laat dan vooral de impact zien die je hebt gemaakt. Heb je minder ervaring, maar wel een relevante opleiding? Benoem deze dan nadrukkelijk, want die vorm de basis voor je rol.
#3 Toon je skills in team- en projectwerk
De bouw draait om projecten en samenwerking. Van ontwerp tot uitvoering: er zijn verschillende fases en teams betrokken. Jij moet in staat zijn om snel te schakelen en effectief samen te werken, zowel met je team als met externe partijen.
Laat daarom zien hoe jij samenwerkt met collega’s binnen jouw team. Hoe zorg jij voor een goede afstemming? Hoe behoud jij het overzicht binnen het team?
Voorbeeld: Tijdens project X werkten we met vijf partijen tegelijk. De planning liep uit en er ontstond twijfel bij de klant. Mijn rol? De interne communicatie stroomlijnen, prioriteiten scherp houden en collega’s ondersteunen waar nodig. Zo hielden we de vaart erin en haalden we de deadline alsnog.
Jouw aanpak in dit soort situaties zegt veel over jouw vaardigheden op het gebied van team- en projectwerk.
#4 Relaties zijn goud waard
In de bouw werk je vaak langdurig samen met vaste klanten, leveranciers en aannemers. Vertrouwen bouwen met externe partijen is cruciaal. Zij zoeken vaak geen snelle deal, maar een betrouwbare partner die meedenkt en op lange termijn waarde biedt.
Een goede relatie met klanten of partners bouw je niet in één gesprek. Dit doe je onder andere door:
- Eerlijk en duidelijk communiceren
- Afspraken nakomen
- Oprechte interesse tonen
Laat in het sollicitatiegesprek én in jouw motivatiebrief zien hoe jij bouwt aan relaties. Bijvoorbeeld door een situatie te beschrijven waarin jij klanttevredenheid hebt vergroot of een samenwerking hebt verbeterd.
#5 Blijf up-to-date met de laatste ontwikkelingen
Duurzaamheid, nieuwe technologieën en innovatieve bouwmethoden zijn niet meer weg te denken uit de sector. De bouw staat niet stil, en jij ook niet. Of je nu timmerman, schilder, adviseur of accountmanager bent: goede kennis van de markt en de laatste trends helpt je om een relevante kandidaat te blijven.
Laat in je sollicitatie zien dat je op de hoogte bent van actuele ontwikkelingen én hoe je die kennis toepast. Heb je op bepaalde ontwikkelingen ingespeeld? Deel dat! Ook het volgen van trainingen, demo’s of het behalen van certificaten rondom actuele thema’s, laat zien dat jij meegaat met de toekomst van de sector.
Tip: Kijk op websites zoals Cobouw om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.
Zo val jij op tijdens het solliciteren in de bouw
Met deze tips val jij op tijdens het solliciteren in de bouw. Focus niet alleen op wat je hebt gedaan, maar ook op hoe je dat hebt aangepakt en wat het resultaat was. Werkgevers letten op ervaring, samenwerking en het opbouwen van sterke relaties. En vergeet niet: blijf jezelf ontwikkelen en blijf op de hoogte.
Stelling: Solliciteren in de bouw vraagt om een geheel andere aanpak dan in andere sectoren.
Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!
0 Reactie op "Solliciteren in de bouw: zo val jij op bij werkgevers"