Hobby’s op je cv vermelden: Do or Don’t?

  • Daan Panis
  • 7 november 2017

Je hobby is een ontspannende activiteit die je graag in je vrije tijd uitoefent. Een hobby zegt veel over wat jij het liefste doet en hoe jij als persoon bent. Toch zijn de meningen verdeeld over de toegevoegde waarde van hobby's in het geval van een sollicitatie.

Sommige mensen zullen zeggen dat hobby’s op je cv te veel plaats in beslag nemen en dat de kans groot is dat de recruiter ze niet eens zal lezen. Anderen zijn van mening dat recruiters naast jouw werkervaring en opleiding ook geïnteresseerd zijn in hoe jij als persoon bent, waar jouw interesses liggen en wat jouw kwaliteiten zijn.

Ontdek in dit blog op welke manier jouw hobby's kunnen bijdragen aan een succesvolle sollicitatie en welke valkuilen je moet vermijden.

Ondersteuning van je cv

Je hobby’s kunnen een goede aanvulling zijn op je cv. Recruiters zijn niet alleen op zoek naar jouw opleiding en werkervaring, ze willen ook weten wat jouw persoonlijkheid is en of jij goed past binnen de bedrijfscultuur en het team. Je hobby’s vormen een handig middel om je persoonlijkheid in je cv door te laten schemeren.

Je kunt jouw hobby’s ook gebruiken om een gat in je cv op te vullen. Dit is vooral bedoeld voor starters  en mensen die een carrièreswitch willen maken. Als je weinig werkervaring hebt, kun je met jouw hobby’s laten zien dat je over de juiste competenties beschikt.

Als je bijvoorbeeld gaat solliciteren op een managementfunctie, maar geen relevante werkervaring hebt, kun je met een hobby als voetbaltrainer toch aantonen dat je over de nodige organisatorische en communicatieve vaardigheden beschikt. Daarnaast heeft een hobby te maken met hetgeen wat jij het liefste doet. Als de kwaliteiten die daarbij komen kijken ook nodig zijn voor een bepaalde functie, kun je dit in je voordeel gebruiken bij je sollicitatie.

Ten slotte kunnen hobby’s de doorslag geven bij twijfel tussen meerdere kandidaten met een vergelijkbaar profiel. Als je dan wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, vormen je hobby’s een goed gespreksonderwerp. Recruiters zien graag kandidaten ergens met passie over praten. Daarnaast kan de recruiter de hobby’s gebruiken om het ijs te breken, zodat het een spontaner gesprek wordt. Dit is prettig voor jou, maar ook voor de recruiter.

Relevantie

Wanneer je gaat solliciteren, is het belangrijk om je hobby's dusdanig te presenteren dat ze relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Dit lijkt misschien een lastige opgave, maar er zijn altijd competenties te vinden die je nodig hebt voor zowel jouw hobby als de functie waarop je solliciteert.

Op het eerste gezicht heeft vissen niks te maken met een beroep als archeoloog. Echter, kun je aangeven dat je voor vissen veel geduld en concentratievermogen nodig hebt. Dit zijn competenties die een archeoloog zeker kan gebruiken.

Als je echt geen aansluiting kan vinden met jouw hobby en de functie waarop je solliciteert, moet je de hobby’s vermelden die jouw persoonlijkheid het beste beschrijven. Maak deze hobby’s wel “aantrekkelijk”. We zullen met een voorbeeld uitleggen wat we hiermee bedoelen:

Stel, je bent gitarist in een blues band. Het zou jammer zijn als je dan alleen muziek als hobby op je cv zet. Muziek is erg algemeen en zegt weinig over wie jij nu echt bent. Door “gitarist in een blues band” te vermelden, kom je authentieker over en zul je meer indruk maken bij de werkgever.

Lees in dit artikel meer over de kracht van authenticiteit tijdens het solliciteren.

Valkuilen

Met hobby’s kun je je persoonlijkheid laten doorschemeren tijdens het solliciteren. Daarnaast dragen relevante competenties, die je hebt ontwikkelt tijdens het uitoefenen van je hobby’s, bij aan een succesvolle sollicitatie. Toch zijn er een aantal dingen waarop je moet letten.

Het is niet aan te raden om alleen jouw hobby's te vermelden, zonder daarbij de ontwikkelde vaardigheden en competenties te omschrijven. Met een toelichting maak je duidelijk dat jouw hobby betrekking heeft op de vacature waarop je solliciteert.

Het is ook niet de bedoeling dat je jouw hobby’s gaat aandikken op je cv. Als jij één keer in je leven hebt geskied, kun je dat niet als hobby op je cv zetten. Je moet jezelf niet beter over laten komen dan dat je bent. Het zou jammer zijn als je geen concrete antwoorden kan geven, wanneer een recruiter dieper ingaat op je hobby's. Dit zal ten koste gaan van je geloofwaardigheid, waardoor de recruiter de rest van jouw cv ook in twijfel kan trekken.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Hobby’s op je cv vermelden

Met hobby’s kun je je persoonlijkheid laten doorschemeren tijdens het solliciteren. Daarnaast dragen relevante competenties, die je hebt ontwikkelt tijdens het uitoefenen van je hobby’s, bij aan een succesvolle sollicitatie. Maak gebruik van je hobby's, maar zorg er wel voor dat je ze relevant maakt voor de functie waarop je solliciteert!

 

Stelling: Je hobby’s zijn een goede manier om een gat in je cv op te vullen!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

 

Heb je meer hulp nodig bij het maken van jouw cv? Bekijk dan ook eens onze andere blogs:

Boost je cv op korte termijn: 4 tips Back to the basics: hoe schrijf je een goede motivatiebrief? Hoe ga je om met een gat in je cv? 4 tips Hoe maak je je competenties relevanter voor de werkgever? 4 tips Benadruk je vaardigheden met het vaardigheden-cv: 6 tips 6 tips om je werkervaring optimaal te presenteren op je cv Optimaliseer je cv voor screening software: 7 tips

1 Reactie op "Hobby’s op je cv vermelden: Do or Don’t?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Joris
    • 20 november 2017

    Ik vind dat het afhangt van het soort bedrijf. Vaak is het een leuk onderwerp om over te praten bij een informeel bedrijf, maar bij formele bedrijven ervaar ik het anders