Durf te vragen: verrijk je cv met feedback van anderen

  • Pascal Joore
  • 28 maart 2017

Het opstellen van een cv en het schrijven van een relevante inhoud blijft voor velen van ons een lastige taak. We vragen ons steeds opnieuw af: wat hoort er nu wel in en wat niet?

Er zijn verschillende manieren om je cv te optimaliseren. Heb je er weleens aan gedacht om hulp te vragen aan anderen? Aangezien je net als bij cross-learning veel kunt leren van de feedback en inzichten van anderen.

Vind jij feedback vragen over de inhoud van je cv ook een uitdaging? Zie het niet als een uitdaging maar als een kans. Je vergroot daarmee juist de kans op succesvolle sollicitatie!

In dit blog leggen we uit waarom het van belang is om feedback te vragen. Daarnaast geven we tips hoe mensen uit je omgeving de inhoud en lay-out van jouw cv kunnen beoordelen.

Feedback vragen 

Feedback vragen brengt veel voordelen met zich mee. Het geeft nieuwe inzichten, leidt tot andere meningen en het zorgt ervoor dat je geen dingen over het hoofd ziet. Maar waarom vinden we feedback vragen dan moeilijk?

Veel mensen durven geen feedback te vragen over hun cv, omdat het persoonlijke en gevoelige informatie bevat. De inhoud zegt veel over je carrière en daardoor ook over je sociale status.

Wanneer je feedback durft te ontvangen, vervaagt de muur van zelfbescherming. Je wordt op bepaalde wijze met jezelf geconfronteerd. De vraag is echter of je de confrontatie aan kunt gaan, je zelfbescherming los kunt laten en feedback durft te ontvangen over jezelf. Het is nuttig om te weten hoe mensen over je denken.

Inhoudelijk 

#1 Competenties 

Competenties zijn eigenschappen waar je goed in bent, waarmee je je onderscheidt van de rest. Wanneer je gaat solliciteren is het dus belangrijk om jouw sterkste competenties in je cv en motivatiebrief terug te laten komen.

Het probleem is dat mensen hun sterkste competenties vaak niet opmerken. Wanneer je ergens aanleg voor hebt, blink je uit in iets wat je van nature graag doet. Je hoeft geen moeite te doen om op dat gebied goed te scoren en het voelt voor jou als iets vanzelfsprekend.

Als je niet om feedback vraagt, loop je dus het risico dat je jouw sterkste kwaliteiten over het hoofd ziet. Terwijl dat juiste hetgeen zou moeten zijn waarmee je jezelf onderscheidt van de andere sollicitanten.

Ook wanneer je denkt dat je alle competenties hebt omschreven, kan het lonen om daar feedback over te vragen. Indien je je competenties nog niet helder hebt (of ze wilt aanpassen) kun je anderen vragen een top 3 te maken van jou competenties. Zo ontdek je wellicht nog andere competenties waarover je beschikt! 

Maak gebruik van competentiegerichte vragen

Wanneer het voor mensen uit je omgeving lastig is om jouw competenties uit het blote hoofd te omschrijven, maak dan gebruik van competentiegerichte vragen. Hieronder hebben we een selectie van vragen gemaakt:

  • Teamwork: “Welke rol in een team past het best bij mij?”
  • Werkdruk: “Omschrijf hoe ik om zou gaan met het aangeven van grenzen?”
  • Initiatief tonen: “Vind je mij initiatiefrijk? Kun je een aantal voorbeelden noemen waaruit dat blijkt?”

Daarnaast kun je aan mensen uit je omgeving vragen hoe zij jouw persoonlijke drijfveren zien. Op welke gebieden vinden ze je intrinsiek gemotiveerd en welke niet?

Zakelijk vs privé

Competenties zijn overdraagbaar. Dit betekent dat de competenties die je toepast in je sociale leven (bijvoorbeeld conflicthantering) ook in kunt zetten in het zakelijke leven. Het is dus belangrijk om feedback te vragen aan zakelijke relaties (zoals collega's) en mensen uit je sociale kring (zoals familieleden en vrienden). Hierdoor ontvang je meer bruikbare feedback waarmee je jouw cv kunt optimaliseren.

Competenties opnemen in je cv 

Er zijn verschillende manieren om je competenties in je cv te verwerken:

  • Omschrijf je competenties als apart onderdeel in je cv.
  • Verwerk ze in je functieomschrijving(en)
  • Verwerk ze in je profielschets (dit is een kort stukje tekst in jouw cv waarin je jezelf voorstelt).
  • Gebruik een competentie-cv.

#2 Karaktereigenschappen

Naast je competenties zijn karaktereigenschappen onderdeel van wie je bent. Het verschil tussen karaktereigenschappen en competenties is dat je een groot deel van je karaktereigenschappen al vanaf je geboorte hebt. Het is aan te raden om anderen jouw karakter te laten omschrijven.

The Big Five Theory

‘The Big Five Theory’ is een methode die de 5 dimensies van je persoonlijkheid omschrijven. De 5 dimensies zijn:

  • Openheid: bij deze dimensie horen mensen die openstaan om nieuwe dingen en ervaringen op te doen.
  • Bewustzijn: bij deze dimensie horen mensen die een hoge mate van bewustzijn hebben. Ze worden omschreven als betrouwbaar en adequaat.
  • Extravert: extraverte mensen zijn over het algemeen opgewekt, emotioneel betrokken bij anderen en zoeken graag gezelschap.
  • Acceptabel: bij deze dimensie horen mensen die vriendelijk, medelevend en behulpzaam zijn.
  • Neurotisch: bij deze dimensie horen mensen die emotioneel instabiel zijn, negatieve emoties ervaren en daardoor humeurig of gespannen zijn.

Normaliter maken mensen The Big Five test zelf om inzicht te krijgen in hun persoonlijkheid. Echter, bij het optimaliseren van je cv kan het erg waardevol zijn om anderen jouw uitslag te laten analyseren. Op die manier kun je achterhalen of jouw zelfbeeld overeenkomt met hetgeen anderen van je vinden. Dit kan confronterend zijn, maar je kunt bijvoorbeeld ook ontdekken dat je veel te negatief over jezelf denkt.

#3 Prestaties

Geleverde prestaties uit het verleden, vormen een waardevolle bron van informatie voor je cv. Vraag aan je (ex)collega's om een aantal opmerkelijke prestaties te omschrijven aan de hand van de STAR-methode. Hierdoor krijg je concrete feedback, waarmee je jezelf overtuigend kunt presenteren. Gebruik de bevindingen om de beschrijving van je werkervaring(en) te verrijken.

Voorbeeld

Werkgever ABC, mrt 2014 -  apr 2016, verantwoordelijk voor conversieverhoging (20% gewenst, 25% gerealiseerd), omzetstijging (5% gewenst, 8% gerealiseerd) en een groei in marktaandeel in West-Nederland door een nieuwe vestiging te openen (25% gewenst, 30% gerealiseerd).

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Lay-out

Nadat anderen de inhoudelijke kant van je cv onder de loep hebben genomen, is het nu tijd om mensen uit je omgeving naar de lay-out te laten kijken. Let wel: de inhoudelijke kant van je cv blijft het belangrijkste!

Indien je de lay-out van je cv door anderen laat bekijken, vraag hen dan te letten op hoe modern het cv is en welk lettertype er is gebruikt.

#4 Modern

Hoewel veel mensen regelmatig de overstap maken van een traditioneel naar een modern cv, is het van belang om te kijken of een modern cv aansluit bij jouw toekomstige functie. Wees in sommige gevallen voorzichtig met een modern cv, aangezien het niet bij alle beroepen een positief effect heeft.

Een modern cv zal voor een grafisch vormgever bijvoorbeeld meer toegevoegde waarde hebben dan voor een administratief medewerker. Vraag aan mensen uit je omgeving of het cv jouw persoonlijkheid representeert en of het past bij de functie waarop je solliciteert.

#5 Lettertype

Bij de keuze van het lettertype voor je cv is het belangrijkste onderscheid dat je kunt maken tussen lettertypes, of ze met schreef zijn of zonder schreef. Voorbeelden van lettertypes met schreef zijn Georgia en Times New Roman. Voorbeelden van schreefloze lettertypes zijn Helvetica, Arial en Verdana. Voor cv’s zijn lettertypes zonder schreef gebruikelijk. Voor een titel of kop kun je eventueel een lettertype met schreef gebruiken.

Uit onderzoek van Bloomberg Business is Helvetica de overduidelijke winnaar. Dit lettertype wordt dan ook het meest gebruikt voor de opmaak van je cv.

Nog een aantal tips voor de opmaak van je cv

  • Maak je tekst niet te groot. Een waarde van 12 punten is meer dan genoeg. Wil je op safe spelen? Gebruik dan lettergrootte 11.
  • Interlinie. Zorg dat er genoeg ruimte tussen je regels zit, dit vergroot de leesbaarheid van het cv. Gebruik een regelafstand van 1,0 of 1,5.
  • Plaats de verschillende alinea’s van je cv niet te dicht op elkaar. Witruimte op je cv zorgt ervoor dat je cv makkelijk scanbaar is.

Verrijk je cv met feedback van anderen

Schroom niet om feedback aan anderen te vragen. Zie het als leermoment én een verrijking voor jou en je cv. Vraag om feedback over zowel de inhoud als over het uiterlijk van je cv!

Op inhoudelijk niveau vraag je anderen een mening te geven over je competenties, karaktereigenschappen en prestaties. De lay-out kunnen mensen ook beoordelen door te kijken naar hoe modern het cv is en door een blik te werpen op het lettertype.

Durf jij je cv aan anderen voor te leggen en feedback te vragen? Wat levert het jou op?

Laat het ons weten in een reactie!

0 Reactie op "Durf te vragen: verrijk je cv met feedback van anderen"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent