Het tweede sollicitatiegesprek: succesvol voorbereiden en voeren

  • Lars Tertoolen
  • 6 augustus 2019

Het is je gelukt! Je eerste sollicitatiegesprek was een succes. Goed nieuws natuurlijk, maar het betekent niet dat je de baan al hebt. Je bent uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek.

Een tweede sollicitatiegesprek, ook wel het vervolggesprek, is waar je het echte verschil kunt maken. Je concurreert immers nog steeds met andere kandidaten… de beste kandidaten.

Wat kun je van het tweede sollicitatiegesprek verwachten? Welke vragen worden er gesteld en welke vragen ga jij stellen? Om ervoor te zorgen dat jouw tweede gesprek net zo’n succes wordt als je eerste gesprek, bespreken we in dit blog alles wat jij moet weten over het tweede sollicitatiegesprek! Klaar voor ronde 2?

Wat kun je verwachten bij het tweede sollicitatiegesprek?

Het eerste sollicitatiegesprek, ook wel het kennismakingsgesprek, wordt gebruikt om een selectie van de kandidaten te maken die passend zouden kunnen zijn. Het nut van een tweede gesprek? Testen of je een goede fit bent voor de functie, het bedrijf, de manager, de bedrijfscultuur, de klanten en het team waarmee je gaat samenwerken. Ofwel, ben jij de juiste match?

Een tweede sollicitatieronde vindt vaak plaats wanneer er meerdere goede kandidaten in de race zijn of om een duidelijker beeld te krijgen of jij écht geschikt bent voor de functie.

Houd er rekening mee dat je dit gesprek met andere of meerdere personen zult voeren en echt de diepte in gaat. Verder kan het zijn dat er wordt verwacht dat je een opdracht/assessment uitvoert. Reden genoeg om te zorgen dat je goed voorbereid het gesprek in gaat!

De voorbereiding van het tweede sollicitatiegesprek

Door de uitnodiging weet je dat je een interessante optie bent voor het bedrijf, maar is het bedrijf wel een interessante optie voor jou? Het kan lastig zijn om een rationele afweging te maken als je op tweede gesprek mag komen. Start je voorbereiding altijd met de afweging of je hier echt wel aan de slag wilt.

Als je er achter komt dat het niet de juiste baan voor jou is kun je beter afzeggen. Weet je het nog niet zeker? Ga dan goed voorbereid het tweede gesprek in en achterhaal of het bij je past.

Evalueer het eerste gesprek

Welke vragen vond je lastig om te beantwoorden? Probeer te achterhalen waardoor het lastig was om die vragen te beantwoorden. Wist je bijvoorbeeld niet voldoende over het bedrijf, de klanten of over degene die de vraag stelde?

In het tweede gesprek is het essentieel niet op dezelfde onderwerpen vast te lopen. Oefen hier extra goed op! Maak gebruik van de mogelijkheid om sterk terug te komen op punten waar je in het eerste gesprek minder op scoorde.

Aangezien je op tweede gesprek mag komen ging er ook veel goed in je eerste gesprek. Is er een manier om je sterke kanten nog beter naar voren te laten komen?

Bereid praktische zaken voor

Het lijkt vanzelfsprekend, maar zorg dat je ook bij je vervolggesprek een professionele indruk maakt. Door de praktische zaken goed voor te bereiden voorkom je dat je tegen problemen aanloopt.

Bekijk de handige checklist: voorbereiden sollicitatiegesprek!

Kies de juiste kleding en leg deze alvast klaar. Neem bij je tweede sollicitatiegesprek altijd een notitieblok mee, je gaat in dit gesprek verder de diepte in en meer mensen leren kennen. Vertrek tot slot ruim van te voren en voorkom dat je te laat komt.

Assessment voorbereiden

Het komt met regelmaat voor dat een assessment onderdeel uitmaakt van het tweede sollicitatiegesprek. Wat is een assessment? Assessments bestaan uit verschillende opdrachten en testen die gericht zijn op de functie waarop je solliciteert.

Met de resultaten achterhalen de werkgevers of je daadwerkelijk beschikt over de juiste kennis en vaardigheden om de desbetreffende functie uit te voeren. Je potentieel nieuwe werkgever kan hierdoor zien wat je in de praktijk te bieden hebt.

Een assessment bestaat uit verschillende onderdelen en de inhoud van het assessment kan verschillen per functie en onderneming. Een aantal voorbeelden van assessments zijn:

  • Rollenspel
  • Intelligentietest/IQ-test
  • Persoonlijkheidstest
  • Competentietest
  • Postbak-methode
  • Presentatie

Een assessment kun je voorbereiden. De verschillende situaties en vragen kun je oefenen met familie, vrienden of zelfs alleen voor de spiegel. Ook kun je op het internet tal van oefeningen vinden om je voor te bereiden. Door de testen te oefenen, kun je bijvoorbeeld je ruimtelijke inzicht of rekenvaardigheden trainen.

Vragen tweede sollicitatiegesprek

Om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan, is het belangrijk om na te denken over vragen die je kunt verwachten. Door daarnaast goede vragen te stellen laat je niet alleen een goede indruk achter, je krijgt tevens een goed idee van de organisatie en of jij daarbij past.

Tweede sollicitatiegesprek: vragen van de werkgever

In een tweede sollicitatiegesprek ga je vaak met meerdere mensen in gesprek en duren de gesprekken langer. Het is gebruikelijk om tijdens dit gesprek dieper in te gaan op specifieke competenties en werkzaamheden. Extra reden om deze vragen goed voor te bereiden.

Als voorbereiding op je kennismakingsgesprek heb je waarschijnlijk antwoorden geformuleerd voor de veelgestelde vragen van werkgevers tijdens een sollicitatiegesprek. Doordat je tijdens het vervolggesprek met nieuwe of meerdere mensen in gesprek zit, zullen dit soort standaard sollicitatievragen waarschijnlijk weer aan bod komen. Vragen die gesteld kunnen worden zijn:

  • Waarom wil je voor onze organisatie werken?
  • Wat zijn jouw sterke en zwakke punten?
  • Beschrijf eens een probleem dat je bent tegengekomen, hoe je het hebt opgelost?
  • Wat denk je over X jaren te doen?
  • Waarom wil je bij je huidige werkgever weg?
  • Op welke prestatie ben je tot nu toe het meest trots?
  • Hoe zie jij jouw rol in het team?

Bij een tweede gesprek wordt het echter iets complexer. Deze en andere vragen zullen gedragsgericht gestuurd worden. Je gesprekspartners willen namelijk achterhalen hoe jij met bepaalde situaties omgaat en hoe je op die momenten handelt. Gedrag uit het verleden wordt immers gezien als voorspeller van gedrag in de toekomst.

Een handig hulpmiddel is de STARR-methode, Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie. Hierbij toon je jouw competenties door situaties uit het verleden te beschrijven. Maak dus veel gebruik van de STARR-methode en koppel situaties uit het verleden aan de werkzaamheden en verantwoordelijkheden die bij je toekomstige functie horen.

Naast de veelgestelde vragen en de functiespecifieke vragen heb je altijd kans dat er abnormale(onlogische) vragen of ongepaste vragen worden gesteld.

Tweede sollicitatiegesprek: vragen die jij kunt stellen

Net als de voorbereiding op vragen die je gaat krijgen is het verstandig om rekening te houden met de vragen die jij nog wil stellen. Wanneer je in het eerste gesprek geen antwoord hebt gekregen op deze vragen, dan is dit hét moment om ze te stellen.

Pas wel op met het stellen van dezelfde vragen die je ook in je eerste gesprek hebt gesteld. Op deze vragen heb je immers al antwoord gekregen en het kan enigszins vreemd overkomen deze te herhalen.

Je kunt zo’n zelfde vraag wel nogmaals stellen, bijvoorbeeld omdat je in het eerste gesprek geen duidelijk antwoord hebt gekregen op deze vragen of je graag de mening van een ander persoon binnen het bedrijf wilt horen. Geef dit dan ook aan of refereer naar het antwoord van je eerdere gesprek.

De vragen die je kunt stellen zijn vanzelfsprekend per situatie anders. Ter inspiratie hieronder een aantal vragen die je zou kunnen stellen:

  • Wat zijn de sterke en zwakke punten van deze organisatie?
  • Hoe zou je jouw management stijl omschrijven?
  • Hoe definieer je de bedrijfscultuur?
  • Zijn er veranderingen op komst in de organisatie en zo ja, wat houden deze in?
  • Hoe kan ik vanuit deze functie een bijdragen leveren aan de gehele organisatie?
  • Hoe kan ik mij gaan ontwikkelen bij jullie?
  • Wat is de meest gewaardeerde karaktereigenschap binnen het bedrijf?
  • Wat maakt de ideale kandidaat voor de functie?
  • Wat is hét belangrijkste om in de komende 6 maanden te bereiken?
  • Wat is volgens jullie dé reden dat werknemers het werk hier leuk vinden?

Door goede vragen te stellen laat je niet alleen een goede indruk achter, je krijgt tevens een goed beeld van de organisatie en of jij daarbij past. In een tweede gesprek krijg je vaak meer ruimte om vragen te stellen, gebruik deze dan ook!

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Het tweede sollicitatiegesprek voeren

Bij het voeren van een tweede sollicitatiegesprek draait het net als in het eerste gesprek om te laten zien dat jij de juiste persoon bent voor de functie. Tijdens de tweede ronde is het aan te raden je op een vergelijkbare manier te presenteren als tijdens de kennismaking. Deze ben je immers goed doorgekomen.

De juiste indruk maken

Het is afhankelijk van de functie, bedrijf en van wat voor persoon je bent, hoe je wilt overkomen tijdens je gesprek. Onderstaande blogs helpen je om de juiste indruk te maken:

Neem verder een actieve houding aan. Dit doe je door rechtop te zitten, voeten op de grond te plaatsen en niet achterover te leunen. Ook is het belangrijk dat je gedurende het hele gesprek regelmatig oogcontact blijft maken met je gesprekspartner.

Wees klaar om te onderhandelen over salaris en arbeidsvoorwaarden

Het is niet verstandig om gelijk in het eerste gesprek al te gaan onderhandelen over je salaris, omdat dit een verkeerde eerste indruk kan geven bij je werkgever. In een tweede sollicitatiegesprek is de kans wel aanwezig dat je gaat onderhandelen over salaris en arbeidsvoorwaarden.

Voorkom dat je wordt overrompeld door een onverwachte onderhandeling over primaire of secundaire arbeidsvoorwaarden. Bij een tweede gesprek ben je nu eenmaal een stap dichter bij een contract. De kans dat dergelijke zaken worden besproken is dus ook groter.

Om een goede salarisonderhandeling te voeren, is het belangrijk om te weten wat een redelijk salaris is voor jouw beoogde functie gecombineerd met jouw werkervaring. Je kunt aan anderen in jouw netwerk vragen wat zij verdienen, op websites als loonwijzer kijken om je salaris te berekenen of andere vacatures bekijken waarvoor je in aanmerking komt (soms staat daar een salarisindicatie bij).

Het is af te raden om te liegen over je huidige salaris in de hoop dat je een veel hoger salaris krijgt. Het kan voorkomen dat je salarisstrook opgevraagd wordt bij je huidige werkgever. Als je dan hebt gelogen over je huidige salaris, kun je al bijna raden wat de gevolgen zijn.

Als je de baan heel graag wilt, zul je bereid moeten zijn om wat van je onderhandelingsruimte in te leveren. Onderhandelen is geven en nemen. Het belangrijke van salarisonderhandelingen is dat het een wederzijds win-win gevoel hoort op te leveren.

Salaris is belangrijk, maar de secundaire arbeidsvoorwaarden evenmin. Mocht je niet helemaal tevreden zijn over de salarisonderhandeling, kun je ook onderhandelen over de secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo kun je bijvoorbeeld onderhandelen over het wel of niet krijgen van een leaseauto, laptop en/of telefoon. Daarnaast kun je ook onderhandelen over studiemogelijkheden, flexibele werktijden, meer vakantiedagen of een bonusregeling.

Neem de tijd

Tijdens de sollicitatieprocedure ben je continu bezig met de race tegen andere sollicitanten. Zodra je te horen krijgt dat je de race hebt gewonnen, is het verleidelijk daar direct op in te gaan.

Dat je een aanbieding krijgt is natuurlijk goed nieuws! Laat ook blijken dat je blij bent en bedank je potentieel nieuwe werkgever netjes voor het aanbod. Wel kun je beter even de tijd nemen om alles te laten bezinken. Ze doen een aanbod, omdat ze jou willen hebben. Dat biedt ruimte. Voordat je enthousiast in gaat op het aanbod, moet je jezelf een aantal vragen stellen.

Sluiten de functie en bijhorende doorgroeimogelijkheden aan op jouw carrièreplan? Past de (in)formele bedrijfscultuur bij jou? Wat vind je van het team waarin je komt te werken?

Weet je zeker dat dit dé baan is voor jou, dan kan je het aanbod accepteren en aan de slag gaan bij je nieuwe job! Mocht je niet ingaan op de aanbieding dan is het belangrijk dat je het aanbod professioneel afwijst.

Stelling: het tweede sollicitatiegesprek ga ik niet voorbereiden, dat zit na de eerste ronde wel goed!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie?

1 Reactie op "Het tweede sollicitatiegesprek: succesvol voorbereiden en voeren"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Zara
    • 18 september 2021

    Hele duidelijke en goed bruikbare informatie. Er wordt ook concreet ingegaan op details en er worden goede voorbeelden gegeven.