20 tips om je cv te optimaliseren in 60 minuten

  • Pascal Joore
  • 6 februari 2018

Jouw cv is vaak het eerste waar een werkgever of recruiter naar kijkt bij een sollicitatie. Het cv vormt daarmee de eerste stap naar een volgende baan… of een afwijzing.

Het resultaat heeft voor een deel te maken met de vacature en de mate waarin jouw profiel daarop aansluit. Het andere deel wordt bepaald door de manier waarop je jezelf presenteert aan de werkgever.

Met een goed cv laat je zien wie je bent, wat je in huis hebt en wat de toegevoegde waarde is voor de werkgever. Dit doe je door je werkervaring, opleidingen, competenties, vaardigheden en persoonlijkheid op de juiste manier over te brengen.

Hoe je dat doet, vertellen we deze week aan de hand van 20 tips. Tips die je kunt toepassen bij het opstellen van je cv of die je kunt gebruiken als checklist om je huidige cv te optimaliseren.

#1 Licht relevante werkervaring toe

Veel mensen zijn geneigd om bij werkervaring alleen een functietitel, bedrijfsnaam en periode te noemen. Hoewel dit niet verkeerd is, kun je er meer uithalen door één of twee extra zinnen toe te voegen.

Vermeld bijvoorbeeld welke verantwoordelijkheden je had, welke prestaties je hebt geleverd of welke vaardigheden je hebt ontwikkelt. Hoe beter deze onderdelen aansluiten op de vacature waarop je solliciteert, hoe meer kans je maakt op de baan.

Doe dit in zeer beknopte vorm om te voorkomen dat je cv een lange lap tekst wordt. Probeer daarnaast zoveel mogelijk uitspraken te onderbouwen met cijfers. Hierdoor kom je geloofwaardiger over.

Voorbeeld:

 

Verkoper Binnendienst - Bedrijf X

Augustus 2008 tot september 2012

Om de communicatie met bestaande klanten te verbeteren, heb ik het CRM systeem opnieuw ingericht. Hierdoor is de terugloop van het aantal klanten gedaald met 50% in twee jaar tijd.

#2 Sla op als pdf

Pdf staat voor Portable Document Format. Wat betekent dat je het op verschillende apparaten en besturingssystemen kunt openen zonder dat het zijn opmaak verliest. Op die manier weet je zeker dat jouw cv er hetzelfde uitziet op jouw computer als op de computer, tablet of telefoon van de werkgever.

#3 Gebruik termen uit de vacature

Wanneer een werkgever een vacaturetekst opstelt, zal hij/zij bepaalde termen gebruiken om de gewenste kennis, vaardigheden en werkervaring te beschrijven. Door deze termen te gebruiken in je cv (en motivatiebrief), maak je de inhoud relevanter voor de werkgever.

Het gaat hier vooral om synoniemen. Als jij jezelf omschrijft als accountmanager, terwijl in de vacaturetekst de term vertegenwoordiger wordt gebruikt, dan kun je beter de term vertegenwoordiger overnemen.

Let op dat je niet overdrijft of termen onterecht gebruikt. Op de lange termijn zul je ongetwijfeld door de mand vallen (bijvoorbeeld tijdens het sollicitatiegesprek of een case study).

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4 Kort en relevant

Overtuig de werkgever van je toegevoegde waarde met relevante inhoud. Dat betekent dat je onderdelen moet weglaten die niet bijdragen aan het uitvoeren van de functie.

Hoe meer irrelevante inhoud een werkgever tegenkomt, hoe sneller je zijn/haar aandacht kwijtraakt. Leg je cv naast de vacature waarop je wilt solliciteren en bekijk welke onderdelen je kunt schrappen.

#5 Kies een leesbaar lettertype

Probeer niet op te vallen door een bijzonder lettertype te gebruiken. Dit gaat ten koste van de leesbaarheid en je loopt het risico dat de werkgever erop afknapt.

Maak gebruik van lettertypes als Verdana, Helvetica of Arial bij het opstellen van je cv en vermijd lettertypes als Comic Sans of Papyrus.

#6 LinkedIn vermelding

Als je je LinkedIn profiel vermeldt op je cv is het aan te raden om je URL in te korten, zodat het makkelijk over te typen is door een werkgever. Je kunt er ook voor kiezen om een koppeling te plaatsen die verwijst naar de webpagina. Dan hoeft een werkgever er alleen op te klikken.

Voor een uitleg over het inkorten van je pagina-URL klik je hier.

Om een koppeling in je cv te plaatsen selecteer je de tekst die naar de pagina moet verwijzen, bijvoorbeeld “LinkedIn”. Klik met je rechtermuisknop op de geselecteerde tekst en kies “Hyperlink toevoegen” of “Voeg koppeling toe”. Afhankelijk van de software die je gebruikt kan de menutekst verschillen, maar over het algemeen zal het één van deze twee opties zijn.

Plak vervolgens de URL van je LinkedIn profiel in het invulveld en je bent klaar.

Wanneer je een verwijzing naar een LinkedIn profiel plaatst, moet het profiel wel helemaal in orde zijn. Bekijk in deze infographic 12 eenvoudige stappen om een volwaardig LinkedIn profiel te maken.

#7 Maak een lijst met vaardigheden

Lijsten zorgen voor overzicht en zijn prettig voor het menselijk oog. De werkgever kan snel zien wat je te bieden hebt en het is een eenvoudige manier om jezelf te verkopen. Zorg voor aansluiting met de functie en noem dus geen irrelevante vaardigheden.

Gebruik eventueel icoontjes om aan te tonen in hoeverre je over de vaardigheden beschikt:

vaardigheden-sterren

#8 Lijn alle tekst uit naar links

Om het cv overzichtelijk te houden, is het aan te raden om een consistente opmaak te hanteren. Gezien mensen in de westerse wereld, vanaf het moment dat ze leren lezen, van links naar rechts lezen is het aan te raden om de tekst zodanig uit te lijnen.

Op die manier kost het de minste moeite om jouw cv te lezen.

#9 Extra spellingscontrole

61 procent van de recruiters laat een cv links liggen wanneer ze een typefout tegenkomen (bron). Een typefout kan het signaal afgeven dat je de sollicitatie niet serieus neemt of de taal niet beheerst. Vooral voor functies waarin je contact hebt met klanten, is het belangrijk dat je de vereiste talen beheerst.

Een goede manier om je cv op fouten te controleren is door het lettertype te veranderen en de lettergrootte bijvoorbeeld te verdubbelen. Op die manier kijk je er met een frisse blik naar. Vergeet niet om de lettergrootte na de controle weer terug te zetten. Je kunt je cv ook laten controleren door iemand anders.

#10 Gebruik voldoende witruimte

Een kort en bondig cv heeft een beperkt aantal woorden. “Kort en bondig” betekent echter niet dat je de tekst op een zo klein mogelijk stukje papier moet zetten.

Het is beter om een cv uit te smeren over anderhalve pagina dan om alles bij elkaar te proppen zodat de tekst op één pagina past. Witruimte zorgt ervoor dat de lezer makkelijker onderscheid kan maken tussen de verschillende onderdelen en dus sneller de juiste informatie kan vinden.

Let er wel op dat je evenveel witruimte gebruikt tussen de verschillende onderdelen.

#11 Gebruik een professioneel e-mailadres

Vermijd het gebruik van een onprofessioneel e-mailadres, zoals jan_is_the_best@hotmail.com. Hiermee loop je het risico om niet serieus genomen te worden.

Maak desnoods een nieuw e-mailadres aan speciaal voor sollicitaties en houd het het simpel: voornaam.achternaam@emailprovider.com.

#12 Plaats meest recente werkervaring eerst

Je meest recente werkervaring wordt vaak als belangrijkste gezien. Dit komt omdat je gedurende je carrière groeit, waardoor de meest recente werkervaring het best aansluit bij de vervolgstap (de functie waarop je solliciteert).

Daarnaast veranderen functies continu door (technologische) ontwikkelingen. Hierdoor wordt “oude” werkervaring steeds minder relevant. Plaats je meest recente werkervaring dus bovenaan. Hetzelfde geldt voor opleidingen en cursussen.

#13 Maak handig gebruik van de tekstopmaak

Creëer overzicht en structuur door dikgedrukte (sub)titels te gebruiken. Zorg ervoor dat je elke titel van een onderdeel dezelfde uiterlijke kenmerken geeft. Maak de titels 'Werkervaring' en 'Opleidingen' bijvoorbeeld groot en opvallend. Kies voor de functietitels onder werkervaring bijvoorbeeld voor een iets kleinere lettergrootte.

Beperk het aantal verschillende lettergroottes tot drie. Te veel verschillende (sub)titels maken het cv chaotisch en hebben een averechts effect op de leesbaarheid. Gebruik het vooral om belangrijke informatie beter vindbaar te maken.

#14 Begin je cv met een persoonlijke samenvatting

Door een samenvatting net boven je werkervaring of opleidingen te plaatsen, creëer je de mogelijkheid om jezelf in twee tot vier zinnen te verkopen. Probeer de aandacht van de recruiter te trekken, je enthousiasme door te laten schemeren en de lezer nieuwsgierig te maken naar de rest van het cv.

Op zoek naar een leuke baan? Bekijk onze vacatures!

Bekijk vacatures

#15 Durf werkervaring weg te laten

Wanneer je in de laatste twintig jaar bijvoorbeeld zes werkgevers hebt gehad, is de kans groot dat jouw eerste werkervaring niet meer relevant is.

Het is in dit geval beter om het weg te laten, zodat je voorkomt dat je cv een lange waslijst aan werkervaring wordt. Dat kan de lezer namelijk afschrikken.

Kijk naar de benodigde kennis en vaardigheden van de functie waarop je solliciteert en bepaal aan de hand daarvan welke werkervaring goed genoeg is om te vernoemen.

#16 Voeg de juiste personalia toe

Sommige mensen zijn geneigd om hun geaardheid of lengte in het cv te zetten. Tenzij dit een vereiste voor de functie waarop je solliciteert, kun je dergelijke gegevens weglaten.

De noodzakelijke personalia omvatten je contact- en NAW-gegevens:

  • voornaam + achternaam
  • geboortedatum
  • adres
  • postcode + woonplaats
  • land
  • nationaliteit
  • telefoonnummer
  • e-mailadres
  • rijbewijs (indien vereist)

#17 Gebruik standaard termen in de (sub)titels

Gebruik standaard termen voor de verschillende onderdelen zoals Werkervaring, Opleidingen en Vaardigheden. Veel bedrijven maken gebruik van ATS systemen en sommige daarvan screenen de cv’s van sollicitanten met behulp van software.

Dit soort software is geprogrammeerd om bepaalde woorden te herkennen. Wanneer je afwijkende termen gebruikt, loop je het risico dat jouw cv niet goed wordt gescreend.

Lees hier 7 tips om je cv te optimaliseren voor screening software.

#18 Kies een cv waarmee je jezelf het best kunt verkopen

Heb je nog niet veel werkervaring? Dan kun je ervoor kiezen om een vaardigheden-cv te gebruiken. Hierin ligt de focus op je prestaties en vaardigheden in plaats van werkervaring.

Meer over het vaardigheden-cv lees je hier.

#19 Haal het maximale uit nevenactiviteiten

Met behulp van hobby’s en nevenactiviteiten kun je je persoonlijkheid door laten schemeren. Hiermee vergroot je de kans op de spreekwoordelijke klik met een werkgever of recruiter.

Echter, kun je nog meer uit je nevenactiviteiten halen. Kijk nog eens naar de vacaturetekst en probeer een aantal competenties op papier te zetten die je hebt ontwikkeld tijdens het uitoefenen van je hobby. Veel competenties zijn overdraagbaar, waardoor je ze ook kunt toepassen in de functie waarop je solliciteert.

Schroom niet om dergelijke competenties te vermelden bij je nevenactiviteiten.

#20 Overweeg een creatief ontwerp om op te vallen

Wanneer je het gevoel hebt dat er honderden kandidaten op een bepaalde functie solliciteren, kan het nodig zijn om iets extra’s te doen. Bijvoorbeeld met het ontwerp van je cv.

Het is steeds gebruikelijker om af te wijken van het traditionele cv (Times New Roman, zwarte tekst, geen afbeeldingen). Dat komt omdat iedereen tegenwoordig software tot zijn beschikking heeft om een eigen ontwerp te maken. Meer informatie over de verschillen tussen een traditioneel en een creatief cv vind je in deze infographic.

Bekijk ook eens de cv templates die wij hebben gemaakt die je gemakkelijk zelf kunt aanpassen in Word.

Let er wel op dat de inhoud van je cv nog altijd het belangrijkste is om een werkgever mee te overtuigen. Daarnaast geven sommige bedrijven de voorkeur aan een traditioneel cv. Aan de hand van de bedrijfscultuur kun je zelf inschatten of je een creatief cv kunt gebruiken.

20 tips om je cv te optimaliseren

Jouw cv is vaak het eerste waar een werkgever naar kijkt bij een sollicitatie. Zorg er dus voor dat je direct een goede indruk maakt op de werkgever.

Laat zien wie je bent, wat je in huis hebt en wat de toegevoegde waarde is voor de werkgever. Hanteer de 20 bovenstaande tips en vergroot de kans op een baan!

 

Stelling: het cv is het belangrijkste onderdeel van een sollicitatie!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

  Wil je meer tips om je cv te optimaliseren? Bekijk dan ook eens onze andere blogs: Boost je cv op de korte termijn: 4 tips Hoe ga je om met een gat in je cv? 6 tips om je werkervaring optimaal te presenteren op je cv Durf de sprong te wagen! 8 cv tips voor een carrièreswitch

2 Reacties op "20 tips om je cv te optimaliseren in 60 minuten"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Kristel
    • 25 april 2018

    Zijn de cv-generators tegenwoordig goed of is het verstandiger om het zelf in elkaar te zetten?

      • Ivo Bourgondiën
      • 25 april 2018

      Hallo Kristel,

      Dat verschilt per aanbieder. Sommige zijn goed en sommige zijn slecht. Als je besluit een cv generator te gebruiken zou ik op voorhand de reviews lezen (vooral als je ervoor gaat betalen).

      Carmen en ik zijn momenteel bezig met het maken van cv templates die we gratis gaan aanbieden. We zijn ze op dit moment nog aan het testen, maar ik wil je er best eentje toesturen. De templates zijn relatief eenvoudig aan te passen (in Word).

      Als je geïnteresseerd bent, mag je een mailtje sturen naar marketing@wetalent.nl.