10 valkuilen bij het kiezen van JOUW profielfoto

  • Pascal Joore
  • 21 april 2015

Uit onderzoek van Jobvite blijkt dat 93% van de werkgevers eerst de profielpagina van een kandidaat bekijken, voordat ze de persoon aannemen. Dat betekent dat bijna elke werkgever die op zoek is naar jou ook jouw profielfoto te zien krijgt.

Op social media krijg je, net als in het echte leven, één kans om een goede eerste indruk te maken.

En waar kijken mensen het eerst naar zodra ze jouw profielpagina vinden op het internet?

Juist, jouw profielfoto.

Ook al schrijf je een goede motivatiebrief en een creatief CV, dan nog kan een slechte profielfoto roet in het eten gooien. Een profielfoto wordt namelijk gezien als de weerspiegeling van jouw persoonlijkheid.

Het kiezen van jouw profielfoto moet dan ook een belangrijke rol spelen in jouw zoektocht naar werk!

Social recruiting

94% van de werkgevers gebruikt LinkedIn voor het werven van personeel, gevolgd door Facebook met 66%, Twitter met 52% en Google+ met 21% (Social Recruiting 2014).

De valkuilen die wij deze week bespreken hebben betrekking op jouw profielfoto, niet de foto’s in speciaal aangemaakte albums.

Ook al worden Facebook, Twitter en Google+ als persoonlijke pagina’s gezien en in mindere mate gebruikt bij het werven van personeel, dien je er rekening mee te houden dat recruiters ook deze pagina’s bekijken. Let er dus goed op welke foto’s je openbaar maakt.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Niet op zoek naar werk?

Ben je niet op zoek naar werk en denk je dat deze uitspraken niet van toepassing zijn op jou?

Dan zit je mis.

Recruiters kunnen je namelijk ook benaderen wanneer je gewoon nog een baan hebt. Stel je voor dat je de kans op een droombaan misloopt, omdat je een onprofessionele profielfoto hebt?

Inderdaad, dat zou jammer zijn.

Daarnaast kan het misschien nu zo zijn dat jouw huidige baan het toe laat een profielfoto te kiezen waarop je dronken op een exotisch vakantieoord staat te dansen. Vergeet echter niet dat deze foto jou in de toekomst tegen kan werken.

Misschien ben je al bekend met termen als gezichtsherkenning of Reversed Image Search?

Pictriev is één van de vele voorbeelden van websites die werken met gezichtsherkenning. Het is een website die met behulp van gezichtskenmerken associaties legt met bekende personen.

Ondanks het feit dat (gratis beschikbare) gezichtsherkenning technologie nu nog niet veel voorstelt zal de toekomst geavanceerdere gezichtsherkenning brengen. Of je dat nou leuk vindt of niet.

Het gevolg?

Al jouw foto’s die ooit online hebben gestaan zijn ineens zichtbaar voor jouw toekomstige werkgever. Ook die ene foto van jou, dansend op het exotische vakantieoord.

Het internet vergeet niet… Des te meer reden om dit artikel aandachtig door te lezen.

Om te voorkomen dat jij jouw zoektocht naar werk (onbewust) belemmert, bespreken we deze week  10 profielfoto-valkuilen die je moet vermijden!

#1 Géén profielfoto

Je verwacht het misschien niet, maar er zijn nog altijd online profielen zonder foto. In de digitale wereld van social media zorgt het hebben van een profielfoto voor een menselijke touch. En dat is waar recruiters naar op zoek zijn. Naar mensen.

Onderzoek van LinkedIn heeft aangetoond dat het simpelweg hebben van een profielfoto het internetverkeer naar jouw profielpagina met 40% doet stijgen.

Wanneer je op zoek bent naar werk is het dus raadzaam een profielfoto te hebben!

#2 Een profielfoto waar je niet op staat

Tekeningen, landschappen, bomen, QR codes, gebouwen, we komen het allemaal tegen (voorbeeld). Geen van deze zaken laat zien wie jij echt bent. Daarnaast kan het de illusie wekken dat jij iets te verbergen hebt. En dit gaat ten koste van jouw geloofwaardigheid.

Je kunt ervoor kiezen een landschap of iets dergelijks als achtergrond te gebruiken, maar zorg er dan wel voor dat dit niet de aandacht wegtrekt van jouw gezicht. Daarnaast dient de achtergrond bij te dragen aan jouw persoonlijkheid of relevant te zijn voor de branche waarin je werkzaam bent.

#3 Huisdieren of kinderen op jouw profielfoto

We houden er allemaal van om foto’s te nemen van onze kinderen en huisdieren. Als je mensen wilt laten weten dat je van jouw kinderen of cavia’s houdt, benoem dit dan in jouw beschrijving op bijvoorbeeld Facebook en upload de foto’s in een album dat alleen zichtbaar is voor vrienden.

Toon ‘Pluisje’  niet in jouw profielfoto wanneer het niet relevant is voor de functie waarop je wilt solliciteren. Vooral niet op LinkedIn. Familiefoto’s of foto’s van jouw cavia zijn leuk, maar ze vertellen niet wie jij bent als zakenpersoon. 

Tussen haakjes: een foto van 'Pluisje'  kan wel gepast zijn wanneer je bijvoorbeeld solliciteert op een functie bij een dierenarts.

#4 Een profielfoto op afstand

Mensen willen weten wie je bent. Wanneer je een foto hebt van jezelf waarbij je ergens in de verte bij een boom staat is het tijd een andere foto te kiezen (voorbeelden). Kijk bijvoorbeeld eens naar de foto op jouw paspoort: daar ben je ook niet van top tot teen te zien.

Daarnaast gebruiken steeds meer mensen smart phones en tablets voor het bekijken van social media. Op deze kleine schermen ben je nog minder goed te zien!

#5 Een groepsfoto als profielfoto

Wanneer er meerdere personen op een foto staan is het voor onbekenden niet duidelijk wie jij bent (voorbeeld).

Vergeet niet dat je op zoek bent naar werk en dat jouw profielfoto bedoeld is om jezelf te presenteren, niet iemand anders. Voorkom dat recruiters moeten gokken wie je bent, gebruik een foto waarop alleen jij te zien bent!

#6 De (oog)contactloze profielfoto

Mensen kijken elkaar in de ogen om een eerste indruk te vormen. Het maken van oogcontact zorgt ervoor dat je door anderen gezien wordt als zijnde:

  • Aantrekkelijker en aardiger
  • Warmer en persoonlijker
  • Beter geschoold en gekwalificeerd
  • Geloofwaardiger, eerlijker en oprechter
  • Zelfverzekerder en emotioneel stabieler

Denk dus twee keer na, voordat je die leuke Gucci zonnebril op zet voor een profielfoto!

#7 De sexy foto

Ben jij de extra kilootjes van afgelopen winter kwijt en wil jij graag aan de rest van de wereld laten zien hoe goed jij eruitziet? Doe je dit door in bikini te poseren? Denk dan eens na over wat voor eerste indruk je achterlaat bij mensen die jouw profielfoto bekijken. 

We raden je aan om kleding te dragen die representatief is voor de branche waarin je werkzaam bent. Het is de bedoeling dat je professioneel overkomt. Je bent op zoek naar een baan, niet naar een nieuwe partner. Bewaar de sexy foto’s dan ook voor op een datingsite!

#8 Een feestfoto

Het kiezen van een foto van jou op een feestje kan een goed idee lijken. Je hebt een vrolijke uitstraling en de omgeving ziet er leuk uit. Toch is het bijna in alle gevallen af te raden.

Je moet jezelf afvragen wat jouw potentiële werkgever zoekt in zijn toekomstige werknemer. In veel gevallen zal dat geen bierdrinkende festivalganger zijn.

#9 Een "knip en plak" profielfoto

Je hebt zojuist de foto's ontvangen van de bruiloft van jouw vriendin. Je komt een foto tegen waar je perfect op staat. Het probleem: je bent omringt door 20 andere familieleden.

Ook al is het de perfecte foto van jezelf, knip jezelf niet uit een groepsfoto.

Het ziet er niet uit wanneer er een arm of lok haar van iemand anders op jouw schouder ligt.

Neem de tijd om een goede foto van jezelf te nemen of te laten nemen. 

#10 De te serieuze of te blije profielfoto

Je verwacht het misschien niet, maar we komen vaak profielfoto’s tegen waarop mensen serieus of zelfs boos kijken. Misschien vind je jezelf er aantrekkelijker uitzien wanneer je boos kijkt, maar het schrikt mensen af.

Het doel van jouw profiel, bij het zoeken van werk, is om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Naast jouw kwalificaties speelt persoonlijkheid een belangrijke rol in dit proces. En jouw profielfoto is hét medium om jouw persoonlijkheid te communiceren.

Zorg voor een vriendelijke open houding. Let er wel op dat je het niet overdrijft. Een onnatuurlijke grijns op je gezicht werkt natuurlijk ook niet.

Het kiezen van de juiste profielfoto vergt misschien wat meer tijd en moeite dan je had gedacht. Maar vergeet niet dat een goede foto het verschil kan maken tussen wel of geen sollicitatiegesprek.

Laat zien wie je bent, wees creatief, maar denk daarbij ook aan de genoemde valkuilen. Vraag jezelf altijd af of je de foto die jij kiest als profielfoto ook zou overhandigen aan jouw toekomstige werkgever tijdens een sollicitatiegesprek.

Heb jij moeite met het kiezen van een profielfoto? Weet jij nog andere tips voor het maken van een goede profielfoto? Laat het ons weten via een reactie!

Lees op de website van LINK Fotografie meer tips voor het maken van een professionele LinkedIn profielfoto.

0 Reactie op "10 valkuilen bij het kiezen van JOUW profielfoto"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent